Acasa Cultura-ReligieReligie Sǎrbǎtoarea Sfinţiilor Trei Ierarhi, 30 ianuarie

Sǎrbǎtoarea Sfinţiilor Trei Ierarhi, 30 ianuarie

scris de Laurentiu Banches
13 afisari

Creştinii ortodocşi şi greco catolici îi sărbătoresc la 30 ianuarie pe Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan unii dintre cei mai mari teologi creştini.

Sǎrbǎtoarea Sfinţiilor Trei Ierarhi, 30 ianuarie (foto:cugetliber.ro)

Cei Trei ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan, au fiecare câte o zi de sărbătoare în calendarul creştin, dar ei sunt pomeniţi şi la 30 ianuarie împreună, întrucât au fost prilej de dispută între creştini în secolul al XI-lea.  În Constantinopol se creaseră trei tabere rivale numite: vasilieni, ioanieni şi grigorieni. Fiecare susţinea că Sfântul lor este pe primul loc într-o ierarhie a sfinţilor.  A fost nevoie de intervenţia miraculoasă chiar a celor trei. Ei s-au arătat în vis unui mitropolit căruia i-au transmis următorul lucru: „Noi în faţa lui Dumnezeu suntem uniţi şi nu există nici-o vrajbă între noi. Aşa să fie şi între creştinii care ne cinstesc.”

Astfel,  s-a hotărât ca Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur să aibă împreună o zi de sărbătoare. Cei trei sunt sfinţi teologi care au lăsat scrieri de mare importanţă pentru doctrina creştină, conform Radio Romania Actualitati.

Sfântul Vasile a fost episcop de Cezareea în Capadocia, în secolul al IV-lea. Cei 9 ani de episcopat i-au fost de ajuns să-şi dovedească spiritul de mare organizator al vieţii bisericeşti. Este primul episcop creştin, cunoscut cu numele, care şi-a pus problema unei asistenţe sociale organizate în Biserică. Vasile cel Mare este sărbătorit la 1 ianuarie.

Al doilea Sfânt Ierarh, Grigorie de Nazians a fost coleg de şcoală cu Sf Vasile cel Mare la Atena, şi episcop de Sasima. Când în Constantinopol se răspândea erezia ariană, Grigorie a fost chemat de credincioşii rămaşi ortodocşi să le fie episcop.  În capitala imperiului bizantin, Sf. Grigorie şi-a câştigat renumele de Teologul prin cele 5 cuvântări ţinute într-o bisericuţă, despre Sfânta Treime, despre egalitatea şi distincţia celor trei persoane ale Sfintei Treimi. Grigorie Teologul îşi are ziua de sărbătoare la 25 ianuarie.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost şi el Arhiepiscop de Constantinopol între anii 398 şi 407. Era un orator fără egal în vremea lui.  El a lăsat Bisericii multe comentarii biblice şi Sfânta Liturghie care se oficiază în cea mai mare parte a anului în biserici.  A fost un om curajos, iar curajul l-a costat chiar viaţa. N-a ezitat să condamne în cuvântările sale păcatele împărătesei Eudoxia, şi a fost exilat.  În exil şi-a sfârşit viaţa în anul 407. Ioan Gură de Aur este sărbătorit la 13 noimbrie.

1 comentariu

Tache 31-01-2014 - 08:06

Interesant ce se intampla in aceste zile… Exista o MARE FURIE si o MARE URA in lume, impotriva evreilor, acuzati iarasi pe nedrept, ca au distrus viata a milioane de oameni……

http://www.youtube.com/watch?v=9BaHOagHruQ

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult