Acasa Cultura-ReligieReligie Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul — 24 iunie

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul — 24 iunie

scris de M.A.B.
1 afisari

Credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici prăznuiesc marti nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, profetul care a descoperit cel dintâi lumii că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu și care l-a botezat pe acesta în râul Iordan.

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul — 24 iunie

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul — 24 iunie

Considerat Înaintemergătorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar și cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament.

Scripturile ni-l înfățișează drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere sălbatică. El anunța venirea lui Iisus, spunând: „Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt”.

Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem lângă Ierusalim și este fiul Elisabetei (verișoara Mariei, mama lui Iisus) și al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ șase luni înaintea lui Iisus. Nu au copilărit împreună, dar, după părerea unor autori, s-ar fi cunoscut în tinerețe, petrecând probabil o anumită perioadă împreună la Qumran, unde ar fi primit o educație eseniană comună. Predicator ascet, a activat numai în preajma râului Iordan. Predicile sale poartă amprenta radicalismului esenian, anunțând iminența Apocalipsei și a Judecății de Apoi, îndemnând la pocăință, botez și ispășirea păcatelor.

L-a criticat public în mod repetat pe împăratul Irod Antipa pentru culpa de a se fi căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg, Philippus, fapt care a atras întemnițarea sa în cetatea Machaerus, din Pereia (azi în Iordania). La o petrecere cu mulți oaspeți, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în fața tatălui său vitreg, Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezătorul în schimbul favorului de a-i deveni amantă.

Potrivit scripturilor, Ioan Botezătorul a fost ucis în aceeași seară, prin decapitare, iar capul său i-a fost dus Salomeei pe o tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de susținătorii săi în orașul Samaria (azi în Israel), unde a fost îngropat.

Se spune că împăratul roman anticreștin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa. Capul ar fi fost salvat și dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franța). Din trup ar mai fi rămas nearse numai un braț și un deget.

Iisus și-a început activitatea publică numai după moartea lui Ioan Botezătorul.

Anual, la 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea lui Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută în cazul acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, considerată a fi ziua nașterii lor pentru Împărăția Cerurilor. Cultul său s-a dezvoltat, iar Biserica, atât în Răsărit, cât și în Apus, i-a consacrat câteva sărbători importante: Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Nașterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) și Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).

Tot în ziua de 24 iunie, în preajma solstițiului de vară, calendarul popular consemnează sărbătoarea de Sânziene.

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată probabil de la Sancta Diana, zeița silvestră.

În credința populară, Sânzienele erau considerate femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Serbarea de Sânziene sau Drăgaicele este denumită în limbaj popular și Amuțitul Cucului. Interesant de știut — cucul cântă doar trei luni pe an, de la echinocțiul de primăvară (care coincide cu sărbătoarea religioasă Buna Vestire, sau Blagoveștenie), până la solstițiul de vară, la Sânzâiene (sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul — 24 iunie). Când cucul încetează să cânte înainte de Sânzâiene înseamnă că vara va fi secetoasă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult