Acasa Cultura-ReligieReligie Sărbătoarea Sfintei Treimi din Lunea Cincizecimii

Sărbătoarea Sfintei Treimi din Lunea Cincizecimii

scris de A.P.
351 Afisari

Sărbătoarea Sfintei Treimi este cinstită în Biserica Ortodoxă în Lunea după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Sărbătoarea Sfintei Treimi din Lunea Cincizecimii

Sărbătoarea Sfintei Treimi din Lunea Cincizecimii

Sfanta Treime este praznuita a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor. De Sfanta Treime Biserica ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata faca­torul si intru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumne­zeu.”Denumirea aceasta, de data mai noua, reprezinta probabil o influenta catolica (la catolici Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii). In sec. XII, nici in Apus nu era inca generalizata o asemenea sarbatoare, ci era privita in unele manastiri ca o inovatie; ea a fost stabilita definitiv in Apus abia la 1334.

Sfânta Treime este cinstită de către creştinii ortodocşi, anul acesta, la 24 iunie. Învăţătura despre Sfânta Treime constituie dogma principală în Biserica Ortodoxă. Prin ea înţelegem pe Dumnezeu cel Unul în fiinţă şi întreit în persoane: Dumnezeu -Tatăl, Dumnezeu – Fiul şi Dumnezeu – Duhul Sfânt.

Toate actele mântuitoare din istoria lumii au fost lucrate de către Preasfânta Treime, a spus părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de “Teologie Justinian Patriarhul” din Capitală, pentru Radio TRINITAS: „Biserica preamăreşte pe însăşi Preasfânta Treime, arătând prin aceasta că lucrarea de mântuire a lumii săvârşită de Hristos Domnul şi Mântuitorul s-a împlinit prin trimiterea Duhului Sfânt, iar prin aceste acte mântuitoare a lucrat întreaga Sfânta Treime tot aşa cum la crearea lumii întreaga Sfânta Treime a fost lucrătoare, căci toate le face şi le înnoieşte Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt”.

De asemenea părintele profesor Ştefan Buchiu, a arătat că Preasfânta Treime se află la începutul existenţei lumii a cărei cauză este, dar se va afla şi la desăvârşirea finală sau naşterea din nou a lumii atunci când Biserica „va intra definitiv în Împărăţia Preasfintei Treimi”.

În sec. XII această sărbătoare nu era încă generalizata nici în Apus, ea fiind stabilita definitiv în Apus abia la 1334.

3 comentarii

jan dinu 10-06-2014 - 07:36

Cite smecherii la – popii astia (mici shi mari )…care
umple calendarul religios ortodox cu cite o sarbatoare in
fiecare zi . Ce sa-i faci : atita prostie shi ignorantza ca la
romanii este greu de gasit prin religiile pamintului !
NU va trece mult shi pop-ulatiile se vor mai trezi
din acest – opium – cu care sunt inoculati ….intoxicati
JD-USA

BULA 10-06-2014 - 08:15

Lasa ca si la voi sunt multi tembeli, cu atatea secte cu ideologii aberante. Ca sa nu zic si de religia oficiala, aia cu „freedom” cu burta goala, fara educatie si fara asistenta medicala, cu droguri la tutungerii, cu pistoale pe mainile elevilor, etc, etc.

BULA 10-06-2014 - 08:19

Popii o freca cu ce au invatat la scolile profesionale ale lor, ca meseria asta e destul de curata si de banoasa. Unde sunt muti prosti, inevitabil smecherii profita de ei. Ca n-ar exista animale carnivore, daca n-ar fi atat de multe erbivore. Amin ! Aleluia si Doamne ajuta !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS