Acasa Cultura-ReligieReligie Sărbători religioase. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Sărbători religioase. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

scris de A.P.
9 afisari

Luni, 28 iulie 2014, cre;tinii ortodocşi greco catolici îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, iar romano-catolicii pe Sfântul Victor.

Crucea Mântuirii Neamului Românesc. Rusia ne fură şi crucile din Basarabia

(foto: mncbasarabia.org)

Ortodoxe
Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu

Greco-catolice
Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Romano-catolice
Sf. Victor I, pp. m.

Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 28 iulie, sunt patru dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli pentru a sluji la întâlnirile comunității creștine primare. Sunt socotiți între cei șaptezeci de ucenici ai lui Hristos.

Sfântul Prohor a urmat mai întâi Sfântului Apostol Petru, împreună cu ceilalți ucenici, mai înainte de Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și a fost pus episcop al cetății Nicomidiei, în Bitinia. Apoi, după Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prohor a fost alături de Sfântul Ioan Evanghelistul. A avut sfârșit mucenicesc în Antiohia, fiind ucis de cei necredincioși pentru propovăduirea lui Hristos.

Sfântul Nicanor a fost ucis împreună cu alți două mii de oameni din Ierusalim, în ziua în care a fost ucis cu pietre și Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, după cum este scris în Faptele Apostolilor.

Sfântul Timon a fost pus de Sfinții Apostoli episcop al cetății Vostrichia din Arabia. De asemenea, a avut sfârșit mucenicesc, a fost aruncat într-un cuptor încins și ieșind din foc nevătămat s-a sfârșit fiind răstignit pe cruce.

Sfântul Parmena a murit pe când era alături de apostoli.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult