Acasa Cultura-ReligieReligie Schimbarea la Faţă a Domnului

Schimbarea la Faţă a Domnului

scris de A.P.
23 afisari
Creştinii ortodocşi sărbătoresc la 6 august, Praznicul „Schimbării la Faţă” a Domnului. Este ziua în care Mântuitorul Hristos descoperă lumii că este Fiul lui Dumnezeu făcut om. Pe Muntele Tabor, în faţa a trei ucenici, Petru, Iacob şi Ioan, Mântuitorul se arată într-o lumină supranaturală, împreună cu Moise şi Ilie.
Schimbarea la Faţă a Domnului

Schimbarea la Faţă a Domnului

Mai multe informaţii despre semnificaţia sărbătorii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele profesor Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti: „Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos are o dublă semnificaţie. În primul rând, ca odinioară pe cei trei Sfinţi Apostoli Petru, Iacob şi Ioan, Mântuitorul doreşte să ne încredinţeze că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu întrupat, venit pe pământ pentru mântuirea noastră. Ca noi să înţelegem ca şi Sfinţii Apostoli că El este Mesia cel prezis de prooroci, a adus cu Sine în chip minunat pe Sfinţii Moise şi Ilie care reprezentau Legea şi Proorocii Vechiului Testament care a pregătit poporul ales pentru venirea Sa. A doua semnificaţie majoră este aceea că prin Schimbarea la Faţă înaintea ucenicilor, Mântuitorul Iisus Hristos a descoperit destinul nostru, al oamenilor, voit de Bunul Dumnezeu din veşnicie şi anume ridicarea noastră de la chip la asemănare sau îndumnezeirea noastră”.

Potrivit Traditiei, prima icoana pe care trebuie sa o realizeze un iconograf este icoana Schimbarii la Fata. Zugravul cere prin aceasta realizare ca Hristos sa straluceasca in inima lui, lumina Slavei Sale negraite, descoperita Apostolilor pe Tabor. Avand datoria de a vesti prin imagine tainele lui Hristos, el trebuie sa se asemene Apostolilor care au trait minunea Schimbarii la Fata. Intr-un manuscris din Muntele Athos, i se cerea zugravului sa se roage cu lacrimi ca Dumnezeu sa-i patrunda in suflet si sa mearga la preot ca acesta sa se roage pentru el si sa-i citeasca troparul Schimbarii la Fata.

Schimbarea la Fata – dezlegare la peste

Desi ne aflam in postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a randuit ca pe 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult