Acasa Cultura-ReligieReligie Semnificaţia mielului pascal

Semnificaţia mielului pascal

scris de C.P.
5 afisari

Sărbătorile religioase sunt pentru credincioşi momente sfinte de preamărire a lui Dumnezeu şi de înnoire spirituală. Ele sunt ţinute de oameni, deoarece încă de la creaţie, Dumnezeu le-a sădit în fire predispoziţia de a fi în legătură cu El, adică de a fi o făptură religioasă care caută pe Creatorul său pentru a-l binecuvânta şi a-i întări puterile sale spirituale şi fizice.  

semnificatia-mielul-pascal

Semnificatia mielului pascal

Pentru poporul român, sărbătorile principale şi de înaltă simţire spirituală sunt Paştile şi Crăciunul, care în fiecare an sunt întâmpinate cu o negrăită bucurie spirituală. Din cauza secularizării şi a mişcării ateiste care urmărea înlocuirea lor cu nişte obiceiuri omeneşti, cum ar fi serbarea lui Moş Gerilă în loc de Moş Crăciun sau a sărbătorii de primăvară cu nelipsitul iepuraş ca simbol al poftei şi fricii în loc de Sfintele Paşti.

 

Credincioşii au nevoie de o cunoaştere corectă a semnificaţiei lor religioase, în cadrul sărbătorii Paştilor este prezentă şi jertfirea mielului pascal creată de Dumnezeu la ieşirea evreilor din robia egipteană, când s-a născut un popor ales care să trăiască în libertate. 

Această sacrificare a mielului pascal a prefigurat jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia păcatului. Sacrificiul mielului pascal a trecut şi la creştini care, în fiecare an de Sfintele Paşti, jertfesc un miel a cărui semnificaţie religioasă cei credincioşi n-o mai cunosc şi se mulţumesc doar să spună că aşa au pomenit că de acest mare praznic să se tăie un animal.

 

Atât în Vechiul, cât şi Noul Testament este prezentă jertfa mielului pascal, ceea ce denotă şi din acest punct de vedere o legătură firească dintre cele două Testamente.

2 comentarii

un crestin 23-04-2011 - 07:28

Pastele este Sarbatoarea Mielului Jertfit pentru pacate

Dumnezeu a instituit Pastele, jertfele pentru pacate si tot El a hotarat si ritualul lor. In fiecare primavara, in luna aprilie, familiile care voiau sa aiba pacatele iertate, aduceau la usa Templului un animal – de obicei un miel. Mielul trebuia sa fie desavarsit in sanatate si frumusete. Omul lua mielul si-l lega cu fata in sus pe un altar de piatra din curtea Templului. Apoi isi marturisea pacatele tinand o mana pe capul mielului ca semn ca pacatele sunt ridicate ca un bolovan si transferate pe capul mielului. Apoi, omul lua un cuti si-l infingea drept in inima mielului.

Zbiera saracul miel si se zbatea de ti se rupea inima. Atunci, Dumnezeu le strapungea inimile ca si cu o sabie pana in adanc, ca sa nu uite ca plata pacatului este moartea. Preotul culegea sangele si-l arunca la altar ca plata pentru pacate.
Si pentru pacatele copiilor trebuia sa moara un miel si cand vedeau ei suferinta mielului si sangele, isi aminteau ca pacatul se pedepseste cu moartea de catre Dumnezeu.

Iata un cantec pe care obisnuiau sa-l cante copiii in Israel, in ziua de Paste:

Sange, sange

Sange, sange, nu vreau sange
nU mai vreau sa pacatuiesc
Mielul cel mai jucaus sa-l jertfesc
Sange, sange, nu vreau sange.

Ciu Huhu 23-04-2011 - 10:11

E o imensa cruzime sa ucizi si sa maninci bietii miei, aceasta cruzime trebuie sa inceteze!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult