Acasa Cultura-ReligieReligie Sfȃnta Cuvioasǎ Parascheva, 14 octombrie

Sfȃnta Cuvioasǎ Parascheva, 14 octombrie

scris de Z.V.
9 afisari

Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, sărbătoare este marcată de un pelerinaj impresionant la Iași, la moaștele cuvioasei.

Sfȃnta Cuvioasǎ Parascheva, 14 octombrie (foto:doxologia.ro)

Sfȃnta Cuvioasǎ Parascheva, 14 octombrie (foto:doxologia.ro)

Cunoscută în popor şi sub numele de “Sfânta Vineri”, Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Cinstitele sale odoare au fost aduse la Iaşi de domnitorul Vasile Lupu în anul 1641, fiind aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”. Moaştele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru domnitorul Moldovei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea unor sfinţi români, precum si generalizarea cultului unora ale căror moaşte se găsesc în ţara noastră, la începutul anului 1950. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva după generalizarea cultului a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iaşi, la 14 octombrie 1955, potrivit basilica.ro.

În decurs de aproape 373 de ani, de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori: în anul 1944, când a fost dusă la Mănăstirea Samurcăşeşti şi în Capitală şi, în vara anului 1947, când a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei: prin localităţile judeţului Iaşi, iar apoi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia.

Sfȃnta Parascheva s-a nǎscut ȋn satul Epivat din Tracia, pe țǎrmul Mǎrii Marmara, ȋn apropiere de Constantinopol . Se spune cǎ pe vremea cȃnd avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit ȋntr-o bisericǎ cuvintele Mȃntuitorului: „Oricine voiește sǎ vinǎ dupa Mine sǎ se lepede de sine, sǎ-și ia crucea și sǎ-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determinǎ sǎ-și dǎruiascǎ hainele sale sǎracilor. Dupa o vreme se retrage ȋn pustiu. Urmȃnd sfaturile unor viețuitori aleși, se ȋndreaptǎ spre ținutul Pontului, oprindu-se la mǎnǎstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rǎmȃne cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfȃntǎ, ȋn dorința de a-și petrece restul vieții in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a așezat ȋntr-o mǎnǎstire de cǎlugǎrițe ȋn pustiul Iordanului.

Din puținele știri privitoare la viața ei, aflǎm cǎ ȋntr-o noapte, pe cȃnd avea 25 de de ani, un ȋnger i-a spus in vis, sǎ se reintoarcǎ ȋn locurile pǎrintești. Sfȃntul Varlaam scrie ȋn Cazania sa: „Sǎ lași pustia și la moșia ta sǎ te ȋntorci, cǎ acolo ți se cade sǎ lași trupul pǎmȃntului și sǎ treci din aceastǎ lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. Din Constantinopol s-a ȋndreptat spre Epivat, fǎrǎ sǎ spunǎ cuiva cine este și de unde vine. Aici, ȋmpǎcata cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul.

A fost ingropata ca o strǎinǎ. Potrivit tradiției se spune cǎ un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat ȋn mare. Valurile l-au aruncat la țǎrm, iar un sihastru care trǎia acolo, a rugat pe niste creștini sǎ-l ȋngroape dupa randuiala crestineasca. Sǎpȃnd deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmǎ. Cu toate acestea, au pus alǎturi de ea și trupul corabierului. Dar ȋn noaptea urmǎtoare, unuia din creștinii cu numele Gheorghe, i s-a arǎtat ȋn vis o ȋmparateasa, sezand pe un scaun luminat și inconjuratǎ de ȋngeri, iar unul dintre aceștia ȋl mustra pentru cǎ n-a scos din groapǎ trupul Cuvioasei Parascheva. Iar ȋmpǎrǎteasa pe care o vǎzuse ȋn vis ” și care nu era alta decȃt Cuvioasa Parascheva ” i-a poruncit sǎ ia degrabǎ trupul ei și sǎ-l așeze undeva la loc de cinste.

Credincioșii au ȋnteles cǎ este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormȃnt și l-au așezat ȋn biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. ǎndatǎ au avut loc vindecǎri minunate ȋn urma rugǎciunilor care se fǎceau lȃngǎ cinstitele sale moaște.

Bisericile care au ca ocrotitoare pe Sfȃnta Cuvioasǎ Parascheva sunt ȋntr-un numǎr mare. Astfel, ȋn Arhiepiscopia Bucureștilor sunt peste 33 de biserici, ȋn Arhiepiscopia Targovistei 18, ȋn Episcopia Buzaului 29, ȋn Episcopia Dunarii de Jos 24, ȋn Episcopia Alexandriei și Teleormanului 4, ȋn Arhiepiscopia Iasilor 35, ȋn Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor 5, ȋn Episcopia Romanului 22, ȋn Arhiepiscopia Sibiului 47, ȋn Episcopia Maramuresului și Satmarului 6, ȋn Arhiepiscopia Timisoarei 18, ȋn Episcopia Caransebesului 5, ȋn Mitropolia Basarabiei 6. Episcopia Ortodoxǎ a romȃnilor din Ungaria are la Gyula o bisericǎ cu hramul „Sfanta Parascheva”, construitǎ ȋn anul 1834. Romȃnii din Malovista (Macedonia), Torino (Italia), Paris (Franța), Wakefield, Massachusetts (SUA) au biserici al cǎror hram este Sfȃnta Parascheva, potrivit basilica.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult