Acasa Cultura-ReligieReligie Sfȃnta Parascheva: Peste 16.000 de pelerin au venit la Iași

Sfȃnta Parascheva: Peste 16.000 de pelerin au venit la Iași

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate ȋn dimineața de vineri, 11 octombrie, în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, la eveniment fiind prezenți 16.000 de pelerini.

Sfȃnta Paracheva: Peste 16.000 de pelerin au venit la Iași (foto:stildeviata.com)

Estimările jandarmilor aratǎ cǎ la Mitropolia Moldovei și Bucovinei și pe străzile adiacente s-a format un culoar unic de aproape doi kilometri format din 16.000 de pelerini. Majoritatea acestora au sosit la Iași încă de la primele ore ale dimineții, printre ei fiind și aproximativ 4.000 de credincioși din comuna ilfoveană Voluntari, care au venit cu 80 autocare. Alte câteva mii de credincioșii au înfruntat frigul de peste noapte și au asistat la slujba oficiată în curtea mitropolitană de un sobor de preoți condus de Calinic Botoșăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Preoții au purtat baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în procesiune pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, după care a urmat oficierea, în curtea Catedralei Mitropolitane, a slujbei de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, dar și Sfânta Liturghie. Potrivit tradiției, vineri seara moaștele vor fi purtate în procesiunea ”Calea sfinților”, pe străzile din centrul Iașiului, după care vor fi reașezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până pe data de 15 octombrie, pentru ca astfel pelerinii sosiți la Iași de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să se poată închina la moaștele acesteia. Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iași se vor putea închina și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, care au fost aduse joi seara de la Mănăstirea Neamț, precum și la Icoana Maicii Domnului Prodromița, care a fost adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului din București.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiția spune că Sfânta Parascheva și-a împărțit hainele și hrana cu săracii, deși era mustrată de părinții săi. După moartea acestora, Parascheva a renunțat la avere și a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post și rugăciune.

Moaștele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea sfintele moaște au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reușit să le aducă la Iași, așezându-le în biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’. Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ‘Trei Ierarhi’. În prezent, moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Deși Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei. ”Sfânta Parascheva este numită ‘luminătoare casnică a Moldovei’ pentru că de mai bine de trei secole și jumătate ocrotește Moldova. Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire a Sfintei Parascheva pe 14 octombrie”, a explicat părintele conferențiar doctor Ion Vicovan. Conform Agerpres, de mai bine de 60 de ani, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe 14 octombrie din Catedrala Mitropolitană, într-un loc special amenajat în curtea din față, pentru ca pelerinii să se poată închina și ruga.

14 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 11-10-2013 - 15:12

Daaa, deja am aflat de la „stiri” ca o femeie a murit la spital dupa ce i s-a facut rau la „coada” la moaste! Nu va e limpede? Bineinteles ca Parlamentul ar trebui sa vina cu un „proiect” de lege ca sa se interzica pelerinajele la moaste! Tatoaica, la un post tv (nu spui cine ca-mi vine sa vomit!) spune ca pelerinii nu sunt oameni ci : animale! Altul, spune ca pelerinajele nu sunt nimic altceva decit „isterii colective”. Si asta este un asa-zis psiholog Hanibal Dumitrascu, cel pe care drecul l-a insemnat cu o pata mare pe frunte. „Hagialic neterminat”, mai spune acest Hanibal despre pelerini, iar spicherita, o tipa a carei voce te face sa iesi instantaneu pe balcon si sa te arunci in cap, le sugestioneaza celor din „platou” la ce se asteapta privitorii acestui canal tv spurcat, si, ca atare, cei din „platou” e MUSAI sa se alinieze „cerintelor” postului tv al lui Ghitza. Na ca v-am spus si canalul tv la care, daca ai taria sa stai mai mult de un minut, vomiti instantaneu. Tatoaica vrea sa mearga la „esenta” crestinismului, si spune aceasta alienata mintal de Tatoaica, cum ca esenta crestinismului este : „iubirea”. Aceasta obsedata sexual otreapa, e un geniu al filozofelei. „Oasele nu au, este o mare greseala, nu au nici un efect … acum urmeaza o vocifereala a tuturor din platou … se face liniste, TATOAICA REVINE SI SPUNE : MOASTELE, OASELE NU AU NICI O … aici face o pauza ca nu-i venea cuvintul si ea spune dintr-un sfirsit : cum sa spun?, nici o scofala pentru cei care fac coada acolo!” Ce mai vreti, mah? Cine-i mai desteapta ca boarfa asta de tatoaica? M ? Poate Huhu? S-ar putea!

UnUL 13-10-2013 - 09:49

Pupatul morților și a icoanelor pare să fie o „specialitate” ortodoxă, iar dacă mai și mori la coadă, poți chiar să fii sanctificat.
P.S. Mă întreb dacă moaștele și icoanele astea sunt sau nu curățate din când în când cu spirt, că după ce au fost pupate de zeci de mii de oameni devin un focar de infecție.

urbos 13-10-2013 - 10:07

Ar trebui ca din postura de ciuntit la nastere si batator cu capu-n zid sa taci dreacu, ca esti si mai in urma.
Uite si ce fac americanasii intre timp http://m.youtube.com/watch?v=5lvU-DislkI&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D5lvU-DislkI

UnUL 13-10-2013 - 10:36

„ciuntit”? , „„bătător”? În ce limbă scrii, prostovane?

IngerAlbastru 13-10-2013 - 11:07

Religiosii nu cred in infectii, aghiasma vindeca totul care la intrarea in biserica s-a dovedit plina de fecale la analizele de laborator!!! ca lumea-si baga ghearele in oala sa se inchine dar inainte se curata mizeria seculara de pe maini!!! Mai si beau in caz de boala aghiasma unii … dau si la copiii. Nu se spala oasele sa nu-si piarda gustul!!! In biserici ortodoxe eu simt miros de sange!!!

Mircea 13-10-2013 - 13:10

Apropo de unii pupatori de moaste. Comentariu de mai jos e real:

„# rigtig mand 13-10-2013 12:00
Batetiva joc de Patriarcul Biserici Romane si mirativa dupaia ca vi se intampla tot felul de necazuri.
2. Cine nu stie ca se scrie Parascheva si nu paraschiva habarna are despre ce vorbeste.
3. Nimeni nu ii obliga pe oameni sa puna bani la racla oameni pun ca au credinta si au fost mii de cazuri care sau vindecat.”

Mircea 13-10-2013 - 13:11

Scuze,
comentariul

UnUL 13-10-2013 - 13:14

Genial! Cam ăsta e nivelul intelectual și cultural al pupătorilor de oase.

urbos 13-10-2013 - 13:30

Hm, doi labagii care si-o freaca unul altuia.
Ba viermi penibili si ciuntiti, retardul nu are legatuta cu moastele. Uitati-va la EBA, e si europarlamentar.

UnUL 13-10-2013 - 13:42

Nu, Buboșel, nu ne frecăm nimic unul altuia, îți frecăm ție ridichea.

Mircea 13-10-2013 - 14:22

Tu reusesti sa citesti ce scrie gagiul ca pe mine nu ma lasa antivirusul ? Zice ca domnul e infectat.

UnUL 13-10-2013 - 14:31

Da, domnule Mircea, e infectat rău de tot!

UnUL 13-10-2013 - 14:31

P.S. E infectat, dar nu e „domn”.

Mircea 13-10-2013 - 14:39

🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult