Acasa Cultura-ReligieReligie Sfȃnta Parascheva – Mii de credincioși s-au adunat la Iași

Sfȃnta Parascheva – Mii de credincioși s-au adunat la Iași

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Ȋn dimineața de vineri, 10 octombrie, peste 15.000 de pelerini s-au adunat pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva.

Sfȃnta Parascheva – Mii de credincioși s-au adunat la Iași (foto:observatoruldebacau.ro)

Sfȃnta Parascheva – Mii de credincioși s-au adunat la Iași (foto:observatoruldebacau.ro)

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfăşurată vineri dimineaţă, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost aşezată într-un baldachin în curtea catedralei. Primii pelerini veniţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iaşi încă de joi după-amiază, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei.

Purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Marius Ţăranu, a declarat, potrivit mediafax cǎ „ Pelerinii din Voluntari şi Bucureşti au venit organizat la Iaşi. Au venit cu reprezentanţi ai Ambulanţei, iar la această oră ei se află la rând pentru a se închina la raclă. În câteva ore vor ajunge la raclă, apoi se reîntorc la mijloacele de transport pentru deplasarea spre Capitală”. Ȋn dimineața zilei de vineri, 10 octombrie, la ora 10:00, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane aşteptau la rând peste 15.000 de credincioşi. Pelerinii care vor trece pe la raclă vor primi câte o cruciuliţă din partea Mitropoliei Iaşi, în total fiind pregătite peste 300.000 de astfel de obiecte de cult.

Mai multe artere din zona centrală a oraşului au fost închise, iar pe mai multe clădiri şi pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare – la gară şi pe bulevardul Ştefan cel Mare. De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic şi asistent, pentru intervenţii în caz de urgenţă.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. La ceremonia religioasă este aşteptat şi premierul Victor Ponta. Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România. Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei.

Cunoscută în popor şi sub numele de “Sfânta Vineri”, Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Cinstitele sale odoare au fost aduse la Iaşi de domnitorul Vasile Lupu în anul 1641, fiind aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”. Moaştele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru domnitorul Moldovei. Conform basilica.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea unor sfinţi români, precum si generalizarea cultului unora ale căror moaşte se găsesc în ţara noastră, la începutul anului 1950. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva după generalizarea cultului a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iaşi, la 14 octombrie 1955.

În decurs de aproape 373 de ani, de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori: în anul 1944, când a fost dusă la Mănăstirea Samurcăşeşti şi în Capitală şi, în vara anului 1947, când a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei: prin localităţile judeţului Iaşi, iar apoi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult