Acasa Cultura-ReligieReligie Sfânta Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie

Sfânta Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie

scris de Z.V.
9 afisari

Cuvioasa Parascheva, numită cea nouă, de la Iași, a Moldovei luminătoare și lauda întregii Ortodoxii, este pomenită în calendarul Bisericii Ortodoxe Române la 14 octombrie.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie

Cunoscută, îndeosebi, de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea, într-o familie de neam bun și cu credință în Dumnezeu, Parascheva a primit o creștere aleasă și educație religioasă. La 15 ani, aflându-se într-o biserică, a auzit cuvântul evanghelic ‘cine va vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie’. Profund marcată, iese din biserică, își împarte hainele săracilor și se hotărăște să-și dedice viața lui Hristos Dumnezeu. Astfel, a intrat într-o mânăstire de fecioare din orașul Ieracleea Pontului. Petrecând cinci ani în acea mânăstire, s-a dus apoi să viziteze mormântul Domnului, din Ierusalim, unde a rămas într-o mică așezare de călugărițe pustnice de pe Valea Iordanului. La 25 de ani s-a reîntors în locurile natale și s-a nevoit încă doi ani în biserica satului, după care a trecut la cele veșnice.

Câțiva ani mai târziu, în urma unor minuni petrecute la mormântul ei, moaștele sale au fost găsite întregi și neputrezite, fiind depuse în biserica Sfinților Apostoli din satul Epivat, pentru închinare și cinstire. Acolo au stat timp de 175 de ani. În anul 1223, țarul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea a strămutat moaștele Sfintei Parascheva la Târnovo, în Bulgaria, în catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, cultul Sfintei Parascheva a trecut și la nordul Dunării, în cele trei țări române.

În anul 1393, după ce Bulgaria a căzut în mâinile turcilor, moaștele sale au fost dăruite, pentru trei ani, lui Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386-1418), ca apoi să ajungă în Serbia, la Belgrad, unde au rămas timp de 125 de ani. După ce turcii au ocupat și Serbia, moaștele sale au fost duse la Constantinopol, unde au fost răscumpărate de Patriarhia Ecumenică cu 12 mii de ducați de aur, rămânând în catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani. În 1641, însă, acestea au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoștință a achitării datoriilor Patriarhiei către turci.

În același an, moaștele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iași, fiind așezate cu cinste în biserica recent zidită, cu hramul Sfinții Trei Ierarhi. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au fost scăpate ca prin minune de la un incendiu, fiind mai târziu transferate în noua Catedrală mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.

Sfânta Parascheva de la Iași se bucură alături de Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor, de un cult deosebit, mai mult decât toți ceilalți sfinți care au moaște în România. În fiecare zi la Catedrala Mitropolitană din Iași, de dimineață până seara târziu, se face un mic pelerinaj, cu credincioși de toate vârstele și din toate locurile, veniți la rugăciune. În mod deosebit, în sărbători, în posturi și în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, vin mulți credincioși și se închină la raclă cu credință, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobândi ajutor, sănătate și binecuvântare.

Dar cea mai mare zi de prăznuire din tot anul este ziua de 14 octombrie, patronul Sfintei Parascheva, când are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din țara noastră. În această zi are loc un adevărat pelerinaj bisericesc național, care durează până la trei zile. Încă din ajun se scot în fața Catedralei moaștele Sfintei Parascheva și timp de două zile și două nopți credincioșii stau la rând pentru închinare.

În seara zilei de 14 octombrie, praznicul Cuvioasei se încheie cu o procesiune în jurul Catedralei, având în frunte pe mitropolitul Moldovei, care, împreună cu clericii și credincioșii, cu lumânări în mâini poartă racla cu moaștele sfintei, în sunetul clopotelor și al frumoaselor cântări bisericești. După aceea se așază moaștele în biserică la locul lor și se cântă paraclisul Sfintei Parascheva.

2 comentarii

jan dinu 14-10-2013 - 20:16

–– Cuvioasa Parascheva ––

Rogu-te ,vrem sa stim
Cit mai stam asha in chin ?
In prostia generala
E vreo shansa de rascoala ??
Multumesc.
JD-USA

Sfinta Paraschiva 15-10-2013 - 07:10

Roagate maica , dar ai grija la pupatul moastelor sa nu-ti ramina vreun os intre dinti ca o sa ai stoluri de porumbei albi deasupra capului si nu o sa stii de ce si ai sa auzi cintece ingeresti si nu o sa stii de unde.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult