Acasa Cultura-ReligieReligie Sfânta Cuvioasă Parascheva. Peste 40.000 de persoane aşteaptă să se închine la moaşte

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Peste 40.000 de persoane aşteaptă să se închine la moaşte

scris de C.P.
18 afisari

Peste 40.000 de persoane care au venit la Iași formează un rând de câțiva kilometri și așteaptă să se închine în baldachinul din Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unde se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat și copia Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie, ea fiind considerată ocrotitoarea MoldoveiNumită și ‘luminătoare casnică a Moldovei’ pentru că de mai bine de trei secole și jumătate ocrotește Moldova, canonizarea Cuvioasei a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în februarie 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire a Sfintei Parascheva pe 14 octombrie.

De mai bine de 60 de ani, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe 14 octombrie din Catedrala Mitropolitană, într-un loc special amenajat în curtea din față, pentru ca pelerinii să se poată închina și ruga.

Moaștele Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat au fost aduse, joi seară, 10 octombrie 2013, la Catedrala mitropolitană din Iași. Delegația de la Mănăstirea Neamț a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, după cum informează TRINITAS TV.

„Moaștele Sfântului vor găsi cale să pătrundă în inima multor mame, a multor tați, să cunoască că nu este ceva mai apropiat de menirea lor decât aceea de a zămisli și de a naște prunci și de a-i crește în frică de Dumnezeu și în rușine de oameni. Poate moaștele Sfântului Simeon vor grăi și celor tineri care sunt luați de cântecele de sirenă întâlnite la tot pasul și duși pe alte căi decât cele care duc la Dumnezeu, iar calea care nu duce la Dumnezeu nu duce de fapt nicăieri”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Icoana Maicii Domnului Prodromița și moaștele Sfântului Simeon cel din Muntele Minunat vor rămâne la Iași până la finalul evenimentelor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

43 comentarii

ValVerde 12-10-2013 - 23:34

Am o intrebare de stiinta teologica:

Se scot moastele (laic: ciolanele) unui persoane decedate, pentru ca tot credinciosu’ sa se inchine cu evlavie, INAINTE de canonizarea respectivei persoane decedate?

Ca asa rezulta din aritmetica simpla: daca ii scot oasele de mai bine de 60 de ani, si raposata a fost canonizata acum 58 de ani, inainte de canonizare ii faceau un fel de pregatire profesionala????

Antrenament inaintea partidei ?

UnUL 12-10-2013 - 23:52

Și ar mai fi o întrebare : De ce pupătorii ăștia de m o r ț i nu o pot pupa pe coana Parascheva tot anul – că tot acolo în biserică e ținută – și trebuie să se calce în picioare, să stea 15 ore la coadă sau chiar să dea ortul la coadă doar o dată pe an, cu ocazia „hramului”!?

ValVerde 13-10-2013 - 02:28

Iata un subiect care trebuie dezbatut.

Ar fi logic, dar cum Caile Domnului sint nepatrunse, probabil ca se plaseaza deasupra logicii pamintesti.

Daca ar fi sa-mi dau cu parerea, as zice ca sfinta isi aduna puterile magice si energia pozitiva 🙂 tot anul.

Asa ca un ninja !

Si de ziua ei arunca jetul de foc bun din incheietura palmei de-i da cu cracii-n sus pe cei care o pupa mai balos…

E un scenariu, nu zic ca-i char asa.

urbos 13-10-2013 - 02:59

Da, da, iata si un subiect unde poti sa te dai si tu destept ma lindic, ma. Ca te-nfigi cu ratu-n balega cum auzi de subiecte d-astea de zici ca-ti ia foc cacatu-n cur.

CONGO 13-10-2013 - 06:17

Sfinti de cei mari, si verificati si dovediti, au fost faraonii. Intai si intai ei erau zei si faceau piramide clare, poti sa le atingi si azi cu mana.

A facut vre un sfant piramida, macar unul din cate mii sunt? Nu as prea crede, ca altfel ramanea macar temelia. Pe urma, tot faraonii au facut minunea sa fie pusi la loc de cinste prin muzee, cataloage si internet, le stim bine si figura si radiografia si analiza chimica.

Chestia e ca Biblia nu zice nimic de sfinti si tot felul de ierarhii care se interpun intre om si ?Dumnezeu. Plus ca sfintii s-ar putea sa fie canibali, altfel de ce ar zice tot omul din popor ” pana la Dumnezeu te mananca sfintii”?

ValVerde 13-10-2013 - 06:33

@CONGO

Ai luat-o pe aratura !

1. Nu oricine poate pune o gramada de pietre una peste alta e zeu dovedit !
Daca era asa, acum aveam cozi de romani la pupat moastele Sfintului Ceausescu.

2. Canibalism inseamna sa maninci exmplare din propria specie.
Sfintii nu sint canibali pentru ca ei nu mai sint oameni, sint sfinti.
Au trecut in grupa mare. Ce ? tu ii vezi pe sfintii aia in aceeasi gasca cu Antibasistul ?
Nu, draga, ei au trecut in partidul lui Doamne-Doamne asa ca il pot minca pe Huhu cu sevalet cu tot si nu-i poate nimeni acuza de canibalism.
Poate doar de prost gust.

CONGO 13-10-2013 - 06:43

mai usor cu canibalul, esti tu sigur ca la impartirea mainilor si piciarelor, inimii, etc, vine motropolitul cu bisturiu si toporisca, si se face dupa tipare scrise din vechime?

daca ii rupe in bucati cu ciomagul?

ValVerde 13-10-2013 - 06:46

Nuuuu, acolo-i fiecare sfint cu a ma-sii.
Fiecare pe barba lui, legea competitiei pure.

Fara reguli si constringeri. Dai la gioale, musti de glezne, totul e legal.

mircea 13-10-2013 - 07:36

de ce oare trebuie sa te mai spovedesti,daca DUMNEZEU le stie pee toate?????Daca sunt iertati toti pacatosii,iadul poate da faliment???Si ucigal toaca ramane fara materie prima si intra in insolventa,da las ca vin PeDeLeprele so ocupa tate fonctiili da conducere cu scaraoschi in frunte

Mircea 13-10-2013 - 08:16

……de ce oare trebuie sa te mai spovedesti,daca DUMNEZEU le stie pee toate?????…..

Asa se spunea si despre securitate. Totusi nicio informatie nu este sigura daca nu vine din 3 (trei) surse diferite. Deci prima sursa e spoveditul apoi celelalte surse sunt vecinii spoveditului care se spovedesc la acelasi preot.

IngerAlbastru 13-10-2013 - 08:20

Catolicii sint mai avansati si la religie, demult nu se mai spovedeste ca n-are rost … si-au dat seama. Daca ai omorit pe cineva, spovedania nu te ajuta, iar de alte pacate se fac cu carul zilnic
si promisiuni la zei n-au valoare ca nu mai fumez sau nu mai bat nevasta si din astea. Mai bine se uita la un meci si preotul catolic, ca tot din TV o sa afle cine-s pacatosii 🙂

Mircea 13-10-2013 - 08:37

Spovedania ii ajuta pe altii. Nu pot sa generalizez dar preotii trebuie sa transmita si ei informatia mai „sus” ca altfel nu are nicio valoare. Daca tot vorbim de avansati….probabil ca la catolici tehnica e mult mai avansata decit la noi.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-10-2013 - 18:45

—-,,Catolicii sint mai avansati si la religie, demult nu se mai spovedeste ca n-are rost …”

====================================
Dar sa fie PEDOFILI este OK !
Iar tu o EXX . PROST …i…SITUATA !
Sa dai sfaturi la fi-tu , sti tu ,de ce !
Te venn granczli szekely dog !

UnUL 14-10-2013 - 19:09

Parpanghel, „Ingerașul” bate câmpii: catolicii se SPOVEDEȘTE (ca să respectăm dezacordul făcut de Ingerașul vânăt) și ei. Ideea e că ei se pot împărtățș și fără să se spovedească. Adică dacă eu m-am spovedit de Crăciun, mă pot împărtăși de N ori până prin februarie, la următoare spovedanie.

UnUL 14-10-2013 - 19:10

Scuze : „se pot împărtăși”

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-10-2013 - 19:14

Ububu istul meu , preferat !

Pe sthoarfa asta batrina, iredentista , rasista nu poti tu sa mi-o prezinti ,mie! Daca o sa am timp, o voi prezenta in toata ….splendoarea ei ! Este echivalentul inferior al bakterului de la Pogoanele , perfect in Kakatocratia imunda !

UnUL 14-10-2013 - 19:54

Parpanghel, nu știu ce treaba aș avea eu cu Ubu, personajul lui Jarry.
În rest, eu încerc să nu insult pe nimeni dacă nu mă insultă eu primul. așa că rămân la „Ingerașul vânăt”

Ionel 13-10-2013 - 08:47

Daca nu va convine mergeti la alawiti unde gasiti un amestec de crestinism , islam si religia lui Zeus. Acolo poti sa mergi la Meca si dupa aia faci pomul de Craciun combinat cu niste ritualuri pagine din mazdeism.

IngerAlbastru 13-10-2013 - 10:40

Gresesti, la Mecca nu esti acceptat ca la carciuma din mahala … mai intereseaza-te intre timp ce-ti faci pomul de Craciun si-ti tai porcul!!!

IngerAlbastru 13-10-2013 - 01:23

Eu cred ca a fost dezgropat mortul si au observat ca nu este total putrezit desi a murit cu cateva sute de ani in urma!!! Asta le-a dat de gandit si au ajuns la concluzia ca sint Sfinti daca au ramas intregi. Ca sa scoata si ceva profit, au scos un os din corpul mumifiat si e gata de pupat … 🙁 moastele … da’multi nebuni se aduna la pupat, unele platesc chiar cu viata … asta-i spalare de creier nu comunismul!!!

CONGO 13-10-2013 - 06:32

Daca biserica isi tine mortii importanti in casa, de ce mai e nevoie de cimitire? Pe acelasi tipic oamenii ar trebui sa-si ingroape mortii sub podea, iar de parastas sa-i dea de-a dura prin casa.

ValVerde 13-10-2013 - 06:36

„Daca biserica isi tine mortii importanti in casa, de ce mai e nevoie de cimitire? ”

===

Nu toti mortii sint importanti !
Te-ai gindit la balega forumului ?

Buna ideea cu datul de-a dura prin casa, dar ce te faci daca stai la bloc?

Aglomeratie mare in fundatia aia…

Paul din Ohio 13-10-2013 - 01:42

E foarte bine ca nu au fost 400.000. Ar trebui urmarite cifrele an de an. Un asemenea grafic ar putea indica insanatosirea societatii romanesti sau dimpotriva.

IngerAlbastru 13-10-2013 - 03:38

Ai dreptate, insa zicala spune ca 1 nebun e deajuns sa creeze 1 milion, din pacate!!!
Sint si eu convinsa, cu trecerea timpului scade acest numar ca mor in numar mare fiind mai invarsta credinciosii, iar tinerii chiar si analfabeti, parca nu prea se inghesuie la asemenea cozi, doar unii, loviti la cap din nastere sau chiar cei foarte flamanzi.

CONGO 13-10-2013 - 06:36

USL-ul ar trebui sa dea Legea Cadavrelor si sa spuna clar cand se ingroapa si cand se plimba, pe sexe si religii si nationalitati, asa ar fi democratic.

ValVerde 13-10-2013 - 06:43

Dar sa n-o spuna prea clar, ca sa lase loc de intors ca altfel cum sa dea derogari de la exceptii ???

De asemenea protestatarii impotriva gazelor de sist ar trebui sa-si creeze propriile moaste ca sa se mobilizeze mai bine.

Scoti osu’ pe trotuar si vin flacaii in roiuri !

CONGO 13-10-2013 - 06:06

Nu stiu daca obiceiul plimbarii mumiei are ceva crestinesc. De fapt, despre regulile mumiilor Biblia nu prea zice nimic. Daca, Doamne fereste, e obicei
necurat?

ValVerde 13-10-2013 - 06:39

Biblia e incopleta!
Daca-i sfint, trebie sa fie plimbat !

A zis-o domnul Patriarh, si el e un om invatat !

PS Si cine pretinde ca Dumnezeu e perfect?

CONGO 13-10-2013 - 07:02

Dumnezeu este. Deci e absolut. Deci si perfect si imperfect pana in cele mai mici amanunte ale ale lor, pe toate acestea le inglobeaza.

Dar cu plimbarile, daca zici tu asa, atunci o sa trebuiasca sa mai vad eu, sa mai cercetez.

ValVerde 13-10-2013 - 06:51

Dar tu faci duminica, la 6 dimineata pe forum?
Te-ai sculat sa te duci la slujba? Sa nu scapi liturghia prescura?

CONGO 13-10-2013 - 07:03

Am visat o mumie, si am sarit din somn.

ValVerde 13-10-2013 - 17:18

Te gindesti prea mult la Huhulina…

IngerAlbastru 13-10-2013 - 08:06

Te mai miri de ce au reputatie asa de LOW romanii cand lumea civilizata afla ca pupa mortii si oasele dezgropate si altele de prin biserici ortodoxe si platesc pentru aceasta favoare, asta le pune capac!!!

Antibasistul 13-10-2013 - 10:19

Si eu consider ca e o prostie sa pupi sicrie cu resturi de sfinți, oase, capete, mini, picoare, dar ii ințeleg pe cei ce o fac, AU CREDINȚA CA II AJUTA, SA SE VINDECE, SA IASA DIN SARACIE…

La fel consider ca e o prostie sa te spovedesti, caci Dumnezeu stie tot si vede tot ce facem, dar pe unii , spovedania, ii usureaza sufleteste.

IngerAlbastru 13-10-2013 - 10:44

Prostia din cap le ajuta mai mult decat credinta am impresia ca preotul are mai multa influenta asupra self controlului decat credinciosii!!! Aceste persoane s-au nascut cu un defect deja, mai bine daca nu se inmultesc.

CONGO 13-10-2013 - 15:25

SPOVEDANIA ESTE MAMA BINELUI SI ESENTA DE DUMNEZEU.

Deci va contrazic draga babeta rujata cam in exces.

IngerAlbastru 14-10-2013 - 10:39

Rujul meu este una foarte sexy si deloc in exces doar sa fiu observata, ti se pare ca la mine-i noapte cand la tine-i zi.

jan dinu 13-10-2013 - 20:41

————– PARASCHEVA ————–
Dai,dai ajutor
La acest sarman po-PO-r
EL de mult e pus in jug …
Ca boul pus la plug !

Este animal dresat
Prin hatzuri manipulat
Biciu-l’simte obismuit
Stind asha la infinit !!
JD-USA

jan dinu 13-10-2013 - 20:48

——- CUVIOASO ——

Dai ,dai ajutor
La acest sarman pop-or
EL de mult e ajuns in jug
Ca boul pus la plug !

Este animal dresat
Prin hatzuri mani-p- ulat
Bicu’l simte – obisnuit
Stind asha la infinit !!
JD-USA

UnUL 14-10-2013 - 08:54

Eu pe ăștia cu cultul moaștelor i-aș băga la închisoare pentru profanare de morminte. În loc să-l lași pe răposat (sfânt sau nu) să se odihnească în pământ, îl dezgropi, ba îi mai și rupi scheletul în bucăți ca să ai cât mai multe biserici deținătoare de moaște și aducătoare de bani din pelerinaje. Mi se pare oribil.

Ionel 14-10-2013 - 09:14

Am fost mai mult decit oripilat cind am vazut un fan Noua Dreapta ca il dezgroapa pe ta-au si incepe sa-i miroasa oasele. Pe acelasi model ar insemna sa-l dezgrop si eu pe fratele meu ingropat in cimitirul sovietic din Falciu proaspat nascut si sa-l canonizez. Nu e o chestie cam psihotica?Adica de dus la doctor?

UnUL 14-10-2013 - 17:16

D-le Ionel, cam așa văd și eu lucrurile. Dar cu ortodocșii, suntem încă în plin Ev Mediu.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-10-2013 - 18:38

Esti ….bine ,dragul meu ??????????????????????

Te debasificam cu primul LOT !

http://4.bp.blogspot.com/-YfMaK4V2wFk/UlUbn84JsSI/AAAAAAAAQN4/op_mUUxk_Bc/s1600/Ia+cu+paine+.jpg

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult