Acasa Cultura-ReligieReligie Sfinții Martiri Brȃncoveni. Vezi cum au decurs manifestǎrile religioase

Sfinții Martiri Brȃncoveni. Vezi cum au decurs manifestǎrile religioase

scris de Z.V.
8 afisari

Mii de persoane au participat, sâmbătă, 16 august, la manifestările religioase și culturale organizate la Biserica Sfântul Gheorghe Nou de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni (1714-2014).

Sfinții Martiri Brȃncoveni. Vezi cum au decurs manifestǎrile religioase (foto:episcopiaslatinei.ro)

Sâmbătă dimineața, ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Daniel, împreună cu alți ierarhi, a sfințit pictura nouă și a binecuvântat lucrările de la biserica Sfântul Gheorghe Nou, ctitorie brâncovenească în care se păstrează moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Întâistătătorul BOR a oficiat apoi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica Sfântul Gheorghe Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu.

La Liturghie au participat premierul Victor Ponta, vicepremierii Gabriel Oprea și Daniel Constantin și alți miniștri, care la final au sărutat moaștele voievodului martir. Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, a transmis celor prezenți la manifestări un mesaj în care a omagiat credința voievodului martir român. Mesajul a fost citit, în prima și ultima parte, în limba greacă, de arhiepiscopul Grigore de Thyateira și Marea Britanie și tălmăcit credincioșilor de arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Ciprian.

„Moartea sa mucenicească a reprezentat pecetluirea adevăratei dragoste pentru Hristos și pentru Biserica Ortodoxă pe care a sprijinit-o cu mărinimie prin nenumărate daruri și binefaceri printre care se numără zidirea de biserici, mănăstiri și paraclise atât în România, și în Sfântul Munte Athos, cât și în Constantinopol, cum ar fi Biserica Sf. Nicolae din Galata și Biserica Sf. Muceniță Paraschevi din Prikidion, întărirea prin orice mijloace a credinței creștine în vremuri dificile și apărarea drept credinciosului popor al lui Dumnezeu”, se menționează în mesajul patriarhului ecumenic. Înaltul ierarh ortodox a amintit „legătura strânsă pe care Constantin Brâncoveanu a avut-o cu Scaunul Patriarhal de la Constantinopol și cu vrednicii de pomenire patriarhii ecumenici Calinic al II-lea, Dionisie al IV-lea și Calinic al III-lea, care l-au apreciat, primul conlucrând cu voievodul român la reclădirea sfintelor lăcașuri, al doilea fiind cel care l-a uns ca domn al Țării Românești în anul 1688, iar al treilea fiind cel care a alcătuit un canon liturgic în cinstea lui”.

Acesta s-a declarat convins că această sărbătoare reprezintă un mijloc de întărire a credinței ortodoxe a ambelor biserici și de consolidare a legăturilor frățești dintre acestea prin rugăciunile sfântului Constantin Brâncoveanu și ale celor dimpreună cu el. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni. Duminică dimineața va avea loc o procesiune cu moaștele Voievodului Martir de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București până la biserica Sfântul Gheorghe din incinta Ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoșoaia pentru a fi venerate de cler și credincioși.

Racla cu moaștele voievodului va rămâne la biserica Sfântul Gheorghe de la Mogoșoaia până în jurul orei 15.00, când va fi readusă la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București. În perioada 12-15 mai, la solicitarea Patriarhiei Române, s-a a realizat cercetarea arheologică a mormântului domnitorului Constantin Brâncoveanu de la biserica Sfântul Gheorghe Nou. Sfintele moaște au fost așezate apoi, după o rânduială specială, într-o raclă confecționată din argint aurit la atelierele Patriarhiei Române. Conform Agerpres, racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu a fost purtată în pelerinaj de o delegație a Patriarhiei Române la cele mai importante biserici ctitorite de el în Țara Românească și în Transilvania.

1 comentariu

ValVerde 16-08-2014 - 18:02

Deci manifestarile religioase au decurs in liniste si ordine !

Offf…ce frica mi-a fost ca-o sa se lase cu paruiala si or sa-si dea cu moastele in cap !….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult