În prezenţa Patriarhului Alexandriei, Patriarhului României, a ierarhilor greci şi români, a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului.
Sărbătoarea de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii oficiată de cei doi patriarhi, alături de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, transmite Basilica.ro. La finalul acesteia a început ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna prin cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a vorbit celor prezenţi despre cinstirea sfinţilor în Biserica Ortodoxă.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dezvăluit şi motivul aducerii Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei în Transilvania: „Am hotărât să îl aducem pe Sfântul Apostol Andrei şi în Transilvania. Astfel, el a cuprins cu binecuvântarea sa cele trei mai provincii Româneşti, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Apostolul nostru a venit la noi. Să răspundem iubirii lui cu iubirea noastră. Să păstrăm credinţa apostolică şi să o transmitem, pentru că, de fapt, cuvântul apostolos înseamnă misionar, cel care transmite mai departe lumina Evangheliei lui Hristos. Să fim apostoli sau misionari în familia noastră, transmiţând credinţa noii generaţii. Să fim apostoli în şcoli, în biserici şi pretutindeni şi locul nostru de muncă, indiferent de funcţia pe care o ocupăm. Să transmitem credinţa apostolică, adică iubirea lui Dumnezeu pentru noi şi iubirea de viaţă şi dăinuire veşnică. Iată de ce sărbătoarea aceasta este o sărbătoare a întregii Românii”.
Catedrala Mitropolitană, una din bisericile istorice ale Sibiului, a fost zidită chiar din dorinţa lui Şaguna. În 1857, acesta a primit acceptul şi donaţia Împăratului Francisc-Iosif I, de la Viena, pentru a se construi prima catedrală ortodoxă pentru credincioşii ardeleni. Andrei Şaguna a fost mitropolit al Ardealului între 1864 si 1873. A fost un militant al restaurării vechii Mitropolii a Transilvaniei, prin numeroase memorii înaintate Curţii din Viena, Patriarhului ortodox sârb şi Congresului naţional bisericesc sârb din Carlowitz. A convocat la Sibiu, în anii 1850-1860-1864, sinoade eparhiale – formate din clerici şi mireni – care au luat în discuţie reînfiinţarea Mitropoliei.
Pe tărâm cultural, a organizat învăţământul elementar şi mediu din Transilvania şi l-a pus sub îndrumarea Bisericii, această situaţie fiind instituită în Statul Organic al învăţământului. A fost preşedintele Marii Adunări Naţionale româneşti de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, delegat de Adunare să prezinte revendicările româneşti împăratului şi, apoi, guvernului din Pesta.
Peste 10 mii de credincioşi din toată ţara au participat sâmbătă, la Catedrala Ortodoxă din Sibiu, la slujba de canonizare a Mitropolitului Ardealului, Andrei Şaguna, oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel, un sobor format din câteva sute de preoţi, printre care şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza şi o delegaţie de ierarhi din Grecia. La slujbă au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, miniştrii Ion Ariton şi Teodor Baconschi, deputaţii Cornel Ştirbeţ şi Raluca Turcan. Alături de ei, au luat parte la slujbă autorităţi locale, protopopi, preoţi, profesori şi oameni de cultură, tineri studenţi şi elevi, dar şi mii de credincioşi care au dorit să participe.
3 comentarii
Mi as fi dorit sa fiu la Sibiu, sa-l vad pe Inaltul Mitropolit Nicolae Mladin – de la noi de la Abrud, sa-i povestesc CE-I cu Rosia Montana ! Desi stiindu-l pacatos
(avea o fata)….si mintea mea nu poate sa fuga 99 de ani pana in 1857 !
Asa cum exista o umbra a lui Mircea la Cozia si Catedrala din Sibiu ( dupa asemanarea SOFIEI din Constantinopol ) sta pe UMBRE dinspre Sf.Apostol Andrei.
Comments are closed.