Acasa Cultura-ReligieReligie Soţia lui Sergiu Nicolaescu vrea să îi ardă cadavrul la crematoriu

Soţia lui Sergiu Nicolaescu vrea să îi ardă cadavrul la crematoriu

scris de L.M.
26 afisari

Soţia lui Sergiu Nicolaescu vrea să îi ardă cadavrul la crematoriu. Dacă trupul neînsufleţit al acestuia va fi incinerat, nu va avea parte de slujbă religioasă.

Soţia lui Sergiu Nicolaescu vrea să îi ardă cadavrul la crematoriu

Soţia lui Sergiu Nicolaescu vrea să îi ardă cadavrul la crematoriu (foto: Agerpres)

Potrivit Agerpres, care citează surse din Administraţia Cimitirelor, ceremonia este programată sâmbătă, la ora 12,00, la Crematoriul Vitan-Bârzeşti. Nu este exclus însă ca familia lui Sergiu Nicolaescu să poată solicita schimbarea orei.

Sergiu Nicolaescu a murit la 82 de ani

Aşa cum a mai scris Ziuaveche.ro, incinerarea morţilor este interzisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod al BOR, în şedinţa sa de lucru din 5 iulie 2012, menţinând în vigoare hotărârea din 15 iunie 1928, reconfirmată la 20 februarie 1933, a luat mai multe hotărâri faţă de practica necreştină a incinerării morţilor.

Sfântul Sinod a hotărât:

1. Menţine în vigoare următoarea hotărâre a Sfântului Sinod din 15 iunie 1928, reconfirmată prin hotărârea Sfântului Sinod din 20 februarie 1933:

a. „Preoţii să prevină din vreme pe enoriaşi, atrăgându-le atenţia că, în cazul când cineva dintre ei ar voi să se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenţă religioasă, fie la înmormântare, fie la pomenirea pentru morţi după înmormântare.

b. Înainte de oficierea slujbei de înhumare (înmormântare) a unui creştin, preotul slujitor să se informeze de la familia defunctului, la care cimitir va fi înmormântat cel decedat.

c. Celor ce totuşi au fost incineraţi sau se vor incinera din proprie voinţă, să li se refuze orice serviciu religios, atât la înmormântare, cât şi la pomenirile pentru morţi.’

2. În situaţia în care incinerarea s-a făcut fără voia sau împotriva dorinţei celui decedat, din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state în care incinerarea este obligatorie), chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensă, prin iconomie, în urma studierii amănunţite a fiecărui caz în parte, cu precizarea că, pentru astfel de cazuri, la depunerea urnelor funerare în cripte, se poate oficia doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuală.

3. Preoţii care se abat de la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind practica incinerării morţilor vor fi opriţi de la lucrarea preoţească şi trimişi în judecata Consistoriului eparhial, spre sancţionare.

4. În cazul foştilor preoţi, caterisiţi sau depuşi din treaptă, care săvârşesc slujba de prohodire chiar în incinta crematoriului, Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii Părinţi Chiriarhi vor sesiza autorităţile competente pentru interzicerea accesului acestora în crematorii şi cimitire şi pentru sancţionarea penală, întrucât folosesc calităţi mincinoase (de cleric al Bisericii Ortodoxe Române) pentru a obţine un folos material injust, păgubind familiile îndoliate (art. 215 alin. (2) Cod penal, infracţiunea de înşelăciune).

5. Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii Părinţi Chiriarhi vor adopta măsurile cuvenite pentru înştiinţarea clerului din fiecare eparhie despre conţinutul prezentei hotărâri şi despre obligativitatea acesteia în cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române.

6. Centrele eparhiale vor lua măsurile necesare referitoare la îndatorirea pastoral- misionară de a catehiza credincioşii cu privire la învăţătura de credinţă ortodoxă despre înhumare (înmormântare) şi respingerea practicii incinerării precum şi de a acorda atenţia cuvenită pastoraţiei individuale a persoanelor îndoliate.

7. Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare.

Din mărturiile scripturistice, patristice, istorice şi arheologice reiese că Biserica a practicat de la început până astăzi înhumarea (înmormântarea). Ea corespunde învăţăturii Bisericii despre trup şi datoriile faţă de el, trup care trebuie să fie redat pământului din care a fost luat. Biserica Ortodoxă Română a avut şi are o atitudine clară şi ferm exprimată faţă de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrată prin hotărârea sinodală din anul 1928 şi reconfirmată prin hotărârea sinodală din anul 1933, asupra cărora nu s-a mai revenit în nici un fel, întrucât acestea exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricărui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române să respecte aceste hotărâri, iar din punct de vedere pastoral, să lămurească şi să determine pe credincioşi să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor, scrie Basilica.ro.

Abuzând de lipsa de informare corectă a credincioşilor şi de acceptarea facilă şi fără discernământ de către aceştia a practicii incinerării morţilor, îngăduită de unele biserici creştine din Occident şi din America, unii preoţi caterisiţi sau depuşi din treaptă, doritori de câştig şi în totală separare de Biserică, săvârşesc slujba de prohodire a celor decedaţi chiar în incinta crematoriului.

Există şi situaţii în care incinerarea s-a făcut fără voia sau împotriva dorinţei celui decedat, din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state în care incinerarea este obligatorie). În astfel de situaţii, chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensă, prin iconomie, în urma studierii amănunţite a fiecărui caz în parte, cu precizarea că, pentru astfel de cazuri, slujba ce se va săvârşi la depunerea urnelor funerare în cripte ar putea fi doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuală.

18 comentarii

dinu 03-01-2013 - 17:39

Pai sigur…isi pierd baietii drepturile de…bani de pe urma slujbei de inmormantare, pomeni, taxe loc de veci, gropari,etc… De ce nu spune Prea sfantul afacerist al BOR , care este explicatia acestei masuri? Din cate stiu in cele sfinte se spune ceva „…din pamant si cenusa te-ai nascut, in pamamnt si cenusa te…”!Atunci de ce scot ei cuvantul cenusa din textul slujbei??? Eu am participat odata la o astfel de incinerare! Trebuie sa recunosc ca a fost civilizata, solemna, fara tigani, babe si alti cersetori, fara cheltuieli , care saracesc biata familie indurerata!!!Cred ca ar fi buna o discutie pe acesta tema!!Cat priveste pe onorabilul N.Covaci…Pacat de muzica si talentul lui! Asa carpanosenie mai rar vezi.AMIN !!!

urbos 03-01-2013 - 17:45

Adica laba trista asta de Nicolaescu nu are bunul simt sa-i dea lui Covaci ce merita pentru munca lui, se foloseste de muzica lui, dupa care il scoate de pe generic si tot Covaci e carpanos?

geek-a-contra 03-01-2013 - 18:11

tehnic nicolaescu nu avea ce bani sa-i dea lui covaciu: producatorul si proprietarul filmului este statul roman iar covaci nu a fost angajatul lui nicolaescu. daca are probleme financiare civaci sa se adreseze casei de filme cu care a semnat contractul..

Salut 03-01-2013 - 18:15

!00% corect. Totusi nu stim toate datele problemei. Oricum, urat gestul lui Covaciu.

PS: si neacsum (mai jos) are dreptate aratand o alta fateta. Pe vremea aia nu prea se vorbea de drepturi de autor.

Salut 03-01-2013 - 18:44

scuze: 100%, nu !00%

urbos 03-01-2013 - 18:36

Teoretic asa ar trebui sa fie, numa ca la comunisti lucrurile erau mai amestecate.

In ceea ce priveste drepturile de autor, tovarasul Nicolaescu a stiut sa dea legi cretine, prin care spre exemplu cablistii sint obligati sa plateasca aiurea-n tramvai bani in contul regizorilor si actorilor chiar si pentru filmele straine, pe care nici macar nu firmele de cablu le difuzeaza, ci televiziunile, caci cablistii doar transporta marfa. Asa ca tataia Nicolaescu stia sa faca d-astea dupa 90.

neacsum 03-01-2013 - 18:07

Inaltele fete bisericesti au uitat ca menirea lor pe pamant este sa faca slujbe , nu sa puna piedici si conditii sau sa jecmaneasca oamenii. Cand te obliga sa cumperi lumanari de la ei din biserici de paste pe care le sting imediat dupa ce le-ai aprins pentru a le retopi si revinde de trei ori e crestinesc ? Sau cand iti intra in casa iti dau cu un somoiag de paie in cap si asteapta cu mana intinsa sa le dai banul unde e cuvantul lui Dumnezeu? De cand isi permite BOR sa adauge la cuvantul lui Dumnezeu? Cartile din carti se fac, dar Biblia nu se completeaza dupa cum vrea fiecare cersetor in sutana.
In ceea ce priveste conflictul dintre Nicolaescu si Covaci, s-a intalnit hotul cu avarul. Daca Nicu a fost fraier si nu si-a negociat ca lumea contractul, asta e . Cand s-a turnat filmul nu exista legea dreptului de autor de azi, asa ca .. nu prea are ce face. Legile nu se aplica retroactiv, deci, nu stiu ce poate sa mai ceara. Pe de alta parte cand i-au fost bagate melodiile in film, i-a placut, ca ii facea reclama. Asta e, acuma ce poate sa mai ia de la Nicolaescu? Nici cenusa.

urbos 03-01-2013 - 18:40

Tataie, de unde pana unde esti avar cand iti ceri dreptul tau? De unde stii ca nu si-a negociat bine contractul? Caca maca.
Ce era pe vremea lu Ceasca in legatura cu drepturile de autor, e alta poveste, caci tovarasul Nicolaescu trebuia sa faca ce trebuie DUPA! Caci Nicolaescu a stiut sa-si traga bani dupa 90 din drepturile de autor, asa ca trebuia sa-si primeasca si Covaci ceea ce merita.

DXN 03-01-2013 - 20:39

In acest caz (SERGIU NICOLAESCU) medicii au dovedit o mizerie existentiala si profesionala!!!
Niste idioti nonsalanti. NESIMTITI.
Avem deosebita grija de toti psihopatii si drogatii Pamantului, dar ne bagam picioarele in exponentii RO!
kk-m-as in ea de guvernare!

DXN 03-01-2013 - 23:55

S-aude mongoloidiciule?

geek-a-contra 03-01-2013 - 18:15

daca dumnezeu vrea sa-l primeasca pe nicolaescu in rai o va face si fara sa sa solicite parerea popilor. atotputernicul si atoatestiutorul n-are nevoie de tzutzari…

TEO 03-01-2013 - 18:20

si noi unde mergem la mormantul lui ? o porcarie cu incinerarea

etea 03-01-2013 - 18:27

la crematoriu cat platesti pt incinerare? dar la popa cat dai pt inmormantare?

BULA 04-01-2013 - 07:14

Asa i-o fi zis decedatul, sa-l arda, cum se practica la ovrei.

un crestin 04-01-2013 - 07:51

Sau la atei.

jan dinu 04-01-2013 - 08:11

— Regizorul TRAIAN STEFAN ROMAN — a decedat aici
in Portland ,Oregon in august anul trecut (2012)la virsta de 77 ani
de-o boala necrutatoare — CANCER — cu complicatii !
Am fost foarte apropiati ,depanind ani de-arindul din 1991
pina inainte de trecerea in vesnicie …toate „subiectele „care
ne framintau shi mai ales — situatia — din tzara asha cum o vedeam
de departe ca un ” bilci al deshertaciunilor ” fara sfirshi !
Patriot ,educat cu bunele maniere clasice ,sanatoase , a ramas pina la sfirshi un -OM – de onoare .Casatorit de 3 ori avind cu fiecare cite un copil
EL s-a bucurat de respectul acestor femei pina la sfirshi .
Cu ultima cu care a venit aici in USA (P) a impartit amarul greutatilor
de acomodare crescind ultimul copil care shi-a facut un viitor remarcabil .
Fugind din RO dupa ce a fost in detentie in tzara ca NU prea ishi tinea „gura ” mai ales cind era vorba de arta care deja era „dedicata conducatorului dor la telejurnalul de seara (doua ore )…A cunoscut toata
protpendada „maritilor ” cu ramificatiile lor in sistemul comunist .
Spunea de Nicolaescu ca era neserios shi destul de holtei )…dar acesta
lua partea leului ,ceilalti regizori aproape – shomeri – deabia cistiga
minimum de existenta cu titea privatiuni . Putea ramine in ITALIA
unde -shi facuse relatii cu citiva mari regizori prin – Monica VITTI –
care o considera o mare doamna a cinematografiei . A venit peste
ocean cu visuri …toate raminind doar nerealizari . Despartindu-se amiabil de ultima au fost in legatura permanenta chiar daca EA era cu destul de multi ani mai tinara . Cind am mers cu sotia mea la o plantatie de
afine intr-o ambiantza superba laa unei cunostinte bune americane ,
chiar ii spuneam sotiei ca „maine ” trec pe la D-l Roman shi-l aduc la cules
pentru a iesi din „stagnarea fortata „la domiciliul asha cum deseori procedam . II spuneam sa NU mai fumeze ,stiindu-l ca sanatatea i se subrezise ,dar avea o minte limpede ,lucida cu prestantza .
Mergind in drum am mers la un magazin armean cu delicateturi pentru
a mai lua cite ceva ,acolo gasind shi ziare romanesti . Cind ce vad :
— Pentru Traian Roman — cortina a fost trasa …shi viatza lui cu bucurii
shi necazuri se incheiase .! Ultima convorbire se rezumase a aspecte generale cu insistentza mea – ce medicamente ia – el pastrind secretul
stoic aproape shi fatza de baiat …care-l ingrijea cu multa dedicatie .
Mi-a zis ca-mi spune altadata ….(alta zi ) …dar care nu a mai fost .
Iata un segment de viatza care ne asteapta pe fiecare fara ocolire .
Intelepciunea – ca meserie – de-a trai trebuie s-o ai inca de vreme pentru
a nu intra in permanentele probleme fara ieshire shi rezolvare .
A fost shi EL incinerat cu toate ca era – de-al nostru – ortodox –
oferidu-se carnal ca experiment studentilor unei univestitati medicale
de aici . Asha este viatza …,!
JD-USA
.

Petrus 04-01-2013 - 11:34

Titlul este tendentios: „Sotia… vrea sa-i arda cadavrul…” Dorinta lui de om inteligent si de ateu a fost sa fie incinerat! Incinerarea este cea mai civilizata forma de a te desparti de lume: nu incurci rudele, nu incurci natura sau terenurile agricole, nu te dai pe mana BOR, esti sigur ca nu apare vreun tigan care sa-ti arunce oasele la gunoi ca sa-si inmormanteze coloratii in monumentul tau, nu participi la spectacolul absolut ridicol si penibil al inmormantarilor ortodoxe, nu incurajezi BOR sa se bata cu caramida-n piept ca asa trebuie inmormantat crestineste, de parca evanghelicii sau catolicii, care in majoritate se lasa incinerati, nu ar fi crestini, etc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult