Acasa Cultura-ReligieReligie Suntem creati de Dumnezeu spre dragoste si fapte bune

Suntem creati de Dumnezeu spre dragoste si fapte bune

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Adevaratul samarinean milostiv nu iubeste ca sa fie iubit,ci dragostea este un izvor cristalin al faptelor sale. Care sunt faptele milosteniei? Sa intoarcem la dreapta credinta pe cei necredinciosi, sa invatam cele bune pe cei nestiutori; sa mangaiem pe cei deznadajduiti, pe cei intristati si bolnavi; sa ne rugam pentru aproapele nostru, adica pentru tot omul care este in nevoi; sa iertam din inima pe cei ce ne gresesc si sa nu ne razbunam pe ei.

Biserica Otetari Sf NICOLAE

Rugaciunea pentru aproapele este o dovada a dragostei crestine si o datorie duhovniceasca a fiecarui membru al Bisericii lui Hristos. Oricum am socoti, suntem datori sa ajutam pe aproapele nostru cu rugaciunea, cu cuvantul, cu sfatul, cu hrana, cu bani, cu tot ce putem si este.   
Cum poate face milostenie saracul care nu are ce sa dea milostenie? Daca cineva este asa de sarac ca nu are nimic sa dea milostenie celui lipsit, unul ca acela este scutit de milostenia cea trupeasca/materiala, „ca daca nu avem, nu ni se cere” zice Sfantul Isaac Sirul. Insa milostenie duhovniceasca oricine poate si este dator sa faca cu aproapele. Adica sa se roage pentru cei in suferinta, sa-i indemne la biserica, sa le dea un pahar cu apa, sa le spuna un cuvant de mangaiere.

Cei de langa noi ce sunt in necazuri sunt mantuirea noastra. Daca cineva este milostiv, fara vreun scop, unul ca acela are dragoste de Dumnezeu si de aproapele si prin aceasta el implineste Legea. Câtă înţelepciune este cuprinsă în cuvintele lui Solomon: Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului! Iată ce împrumut nemaivăzut! Dăm cuiva şi primim înapoi de la altcineva. Mă veti întreba de ce nu a spus Solomon că cel care dă milostenie săracului dă lui Dumnezeu, ci că Îl împrumută pe Dumnezeu? Ca să nu credeti că ceea ce primeşti de la Domnul e un lucru lipsit de o mare importanţă. Dumnezeu ştie că suntem lacomi şi vrem să dobândim din ce în ce mai multe bunuri. Cel care are bani nu vrea în nici un chip să împrumute săracului fără să primească o asigurare că banii îi vor fi daţi înapoi. Aşadar, acestuia nu îi pasă de semenul său, ci urmăreşte numai câştigul. Săracul nu poate să pună chezăşie pământ sau altceva, pentru că nu are; nu poate găsi pe nimeni care să se pună zălog pentru el, deoarece nimeni nu are încredere în el. Aşadar, văzând Dumnezeu pe de o parte că săracul este în primejdie din pricina sărăciei sale, şi pe de altă parte că bogatul este în primejdie din pricina lipsei sale de omenie, S-a pus El însuşi chezăşie pentru sărac dinaintea bogatului. De aceea spune Sfânta Scriptură: Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului.

Sfântul Maxim Mărturisitorul spune „Sileşte-te pe cât poţi să iubeşti pe tot omul la fel. Iar dacă nu poţi încă, cel puţin să nu urăşti pe nimeni.”

Câtă vreme între noi vor sta invidii, ură şi dezbinare, milostenia este greu de îndeplinit. Vrem să iubim dar ne aducem aminte că a zis ceva rău de noi. Vrem să iubim dar ne aducem aminte că are o casă mai mare ca noi. Vrem să iubim dar ne gândim că nu e din aceeaşi clasă socială cu noi. Câtă vreme vom gândi aşa nu vom putea să iubim decât o singură persoană: pe noi înşine. Bogatia este o stare plina de primejdii care il duce pe om in cele mai multe cazuri la osanda vesnica, dupa ce in viata aceasta l-a expus la o multime de ispite si l-a facut sa savarseasca tot felul de pacate.

Suntem tot mai atrasi spre a face tot felul de locuri de distractie spre pierderea moralitatii, dar rar mai gasesti spitale sau case/azile pentru batrani sau locuri pentru a imparti mila si ajutor nevoiasilor.

Sa nu uitam cuvintele Episcopul Ignatie care ne învaţă: „Când vine vremea rânduită de Unul Dumnezeu si care numai de El este stiută, vom intra fără gres în lumea duhurilor. Vremea aceea nu este departe de fiecare dintre noi. Fie ca Atotbunul Dumnezeu să ne îngăduie să ne petrecem viaţa pământească în asemenea chip, ca de-a lungul zilelor vieţii noastre să avem oprită legătura cu duhurile cele căzute si să putem intra în legătură cu duhurile cele sfinte, asa încât, pe această temelie, când vom iesi din trup, să ne putem număra în rândul duhurilor celor sfinte, iar nu al celor căzute!”

Cuvintele Episcopului Ignatie, scrise cu peste o sută de ani în urmă, ar putut foarte bine să fie scrise şi astăzi, prezentând cu atâta limpezime ispitele vremurilor noastre, când „porţile simţirii” au fost deschise în oameni, într-o măsură nevisată în vremea Episcopului Ignatie.

Să fim milostivi faţă de cei ce au trebuinţă de ajutorul nostru,să avem virtuţi de credinţa,nădejde, dragoste şi smerenie.Domnul Dumnezeu să ne calauzeasca pasii spre a putea fi şi noi precum samarineanul milostiv. 

 Amin!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult