Acasa Cultura-ReligieReligie Superstitii si Traditii de Anul Nou

Superstitii si Traditii de Anul Nou

scris de L.M.
60 afisari

Desi superstitia a fost considerata de catre Edmund Burke a fi „religia mintilor slabe”, in traditia romaneasca si nu numai exista o serie de superstitii ce se respecta cu sfintenie in Noaptea de Anul Nou.

revelion 2017 superstitii anul nouDintre acestea cele mai cunoscute sunt:

Superstitiile legate de bani

Se spune ca pentru a avea o situatie financiara mai buna in anul urmator, este bine sa avem bani in buzunar in noaptea dintre ani.

De asemenea, o alta superstitie spune ca nu este bine sa dam bani pe 31 decembrie si 1 ianuarie, fiindca riscam sa nu avem spor la bani tot anul.

Tot pentru a chema norocul la bani in urmatorul an, in anumite zone ale tarii, femeile prepara paini in care ascund banuti, iar traditia spune ca cel care ii va gasi va avea noroc la bani tot anul.

Vascul: este considerat aducator de noroc de aceea este bine sa avem pe masa in noaptea de Revelion macar o crenguta de vasc.

Nu trebuie uitat nici sarutul de sub vasc de la miezul noptii, care simbolizeaza nu doar sentimentele de iubire pe care le avem fata de cineva, ci si modul in care vor evolua relatiile cu persoanele apropiate anul viitor.

Superstitii pentru atragerea norocului

Din batrani se spne ca pentru a avea parte de belsug in anul ce urmeaza, este bine ca prima persoana care ne trece pragul in noaptea de Revelion sa fie un barbat brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea), care trebuie sa ne aduca o crenguta de vasc, paine si sare.

De asemenea, se spune ca pentru a avea noroc in anul ce urmeaza este bine ca in noaptea de Revelion sa nu ne lipseasca de pe masa strugurii si smochinele, simbolul belsugului si al vietii implinite.

Pentru a avea un an luminos si bun, este bine sa lasam o lumanare sau o lampa aprinsa pana la ziua, iar la miezul noptii, toate usile ar trebui sa fie larg deschise, pentru a lasa anul cel vechi sa iasa.

In noaptea de Anul Nou, este bine sa purtam ceva rosu (se spune ca aduce noroc), iar pe 1 ianuarie sa purtam haine noi, din acelasi considerent.

Interdictii in noaptea de Anul Nou si in prima zi a anului

Se spune ca nu este bine sa agatam noul calendar inainte ca anul sa se incheie, fiindca aduce ghinion.

Este rau ca Anul Nou sa ne gaseasca fara bani in buzunar sau cu datorii neachitate, fiindca se spune ca „asa o vom tine tot anul”.

De asemenea, nu trebuie sa aruncam nimic in prima zi a anului, nici macar gunoiul.

Pentru Noaptea dintre ani, nu se gateste mancare din carne de pasare, deoarece asa cum gaina scormoneste in pamant si-l imprastie, tot asa se risipesc norocul si bunastarea casei.

In prima zi din Noul An nu se matura, nu se spala nici nu se aduna graul sau orezul, pentru a nu atrage saracirea casei.

O alta superstitie spune ca cine va dormi in ziua de Sfantul Vasile (prima zi a anului), va fi lenes tot anul.

Fie ca suntem persoane superstitioase, fie ca citim despre traditii si obiceiuri din pura curiozitate, toti ne dorim ca anul care vine sa fie mai rodnic si mai frumos.

În întreaga lume, oamenii au adoptat mai multe obicieiuri pe care le practică în prag de an nou, convinşi că le vor purta noroc. Conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou românii trebuie să facă cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii români obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de ustoroi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O altă superstiţie de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine ca oamenii să nu facă cheltuieli şi să nu arunce nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, o dată cu el, se aruncă afară din casa şi norocul.

Există şi superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie când începe noul an. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori întreg anul.

De asemenea, o bine cunoscută superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.

Conform tradiţiei populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban. Dimineaţa, fetele îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.

La miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă şi celui nou să intre.

Preluat mai nou şi de români, obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu, ori o altă culoare veselă pentru a atrage toate energiile pozitive.

În noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie să doarmă, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie să ai şi bani în buzunar pentru ca noul an să nu te prindă sărac.

Românii obişnuiesc să consume peşte în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină şi uşoară în anul ce urmează. Pe de altă parte, carnea de pasăre este aducătore de ghinion pentru că păsările scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

În noaptea dintre ani, dar şi pe 1 ianuarie, nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au în noaptea de Anul Nou, dar şi în prima zi a noului an, colindele joacă un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neaparat să amintim Sorcova şi Pluguşorul.

În noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorinţă şi să întâmpinăm anul ce vine cu speranţe mari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult