Acasa Cultura-ReligieReligie Tǎierea capului Sfȃntului Ioan Botezǎtorul, 29 august

Tǎierea capului Sfȃntului Ioan Botezǎtorul, 29 august

scris de Z.V.
3 afisari

La sfârşitul anului bisericesc, pe 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, zi de post.

Taierea capului Safantului Ioan Botezatorul

Tǎierea capului Sfȃntului Ioan Botezǎtorul, 29 august

Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfinţenia vieţii lui, pentru severitatea ascezei şi râvna înflăcărată după dreptate şi după cele cereşti. A fost denumit de imnologii Bisericii ‘înger în trup’ sau ‘înger omenesc’, iar în calendarul ortodox îi sunt închinate nu mai puţin de trei sărbători, fiind cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament, potrivit basilica.ro

Din paginile Sfintei Scripturi se știe că Ioan Botezătorul vieţuia aspru, avea drept îmbrăcăminte o haină din păr de cămilă şi împrejurul mijlocului o cingătoare, iar de hrănit, se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. A fost Înaintemergător al Domnului Iisus Hristos, a vestit taina Dumnezeului-Om şi Împărăţia cerurilor, a mustrat ca nimeni altul păcatul şi fărădelegea. Biserica a reţinut şi blândeţea Înaintemergătorului Ioan, adânca lui smerenie şi frumuseţea umană care au înnobilat acest suflet, cercetat de harul lui Dumnezeu încă de la zămislire. Poate de aceea, ‘noul popor’ al lui Dumnezeu l-a pictat cu aripi de înger în nenumărate icoane, pentru că prin aceste calităţi s-a apropiat cel mai mult de Dumnezeu, fiind, după spusele Mântuitorului, cel mai mare om născut din femeie. Părintele Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia, a sintetizat în următoarele cuvinte calităţile excepţionale ale Sfântului Ioan: absoluta smerenie, capacitatea de a iubi pe altul, nu numai ca pe sine, ci mai mult decât pe sine, capacitatea de a recunoaşte superioritatea altuia, capacitatea de a şterge şi anula sinea proprie, înlocuind-o cu a altuia.

„Viaţa Sfântului Ioan Botezătorul ne este cunoscută în toată simplitatea şi rigoarea ei. Moartea lui, timpurie, constituie o dovadă a ceea ce istoricilor contemporani şi ilustrului nostru compatriot Mircea Eliade, în special, le place a numi absurditate a istoriei”, sublinia monahul Nicolae Steinhardt. Sfântul Ioan Botezătorul, prin acele vorbe fără ascunziş, a fost un toiag aprig de mustrare pentru nefericitul rege Irod Agripa, care îşi luase ca femeie pe soţia fratelui său, căsătorie care era de fapt un osândit concubinaj. Închis de Irod în beciurile palatului, Ioan a căzut victimă a urzelilor forţelor întunericului şi ale păcatului. În schimbul unui dans amăgitor, Salomeea cere capul Botezătorului pe tipsie. Irod nu era dispus să-l omoare, remarca părintele Nicolae Steinhardt, pentru că poporul îl socotea prooroc şi drept pe Ioan, nu era dispus să-l omoare şi fiindcă nici chiar lui Ioan nu-i era antipatic, ci îl respecta şi îl preţuia. În felul acesta, Irod consimţea că ceea ce făcuse era un un act osândit, dar legăturile păcatului erau atât de mari în sufletul său, că nu s-a putut descotorosi de el. Îl arestase pe Ioan ca să scape de gura femeii. ‘Nerodului, ameţit cum era, i-a fost însă ruşine să-şi calce nesăbuitul jurământ. Ar fi putut prea bine să-i explice fetei: ţi-am făgăduit până la jumătatea regatului meu, dar omul acesta preţuieşte mai mult decât jumătate din împărăţia mea, astfel încât nu ţi-l pot da; cere-mi altceva. Dar nu l-a dus mintea către acest răspuns drept, ci ca netotul a împlinit sălbatica sfruntată cerere: lui Ioan i s-a tăiat capul în chiar beciurile palatului şi cinstitul cap i-a fost adus Salomeii pe tipsie, precum dorise ticăloasa de Irodiada”.

Ȋn ceea ce privește tradițiile și obiceiurile ȋn ziua de 29 august, se spune cǎ pentru menţinerea sănătăţii, este bine să nu se consume fructe rotunde – mere, pere, prune, căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului, nici pepeni sau nuci, pentru că miezul lor seamănă cu o cruce. De asemenea, din ajunul sărbătorii nu se mănâncă preparate cu varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat de şapte ori capul pe varză şi iar a înviat.

Dintr-un sentiment de pioşenie, nu se mănâncă roşii, nici fructe de culoare roşie şi nu se bea vin roşu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Sf. Ioan. Acum se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi şi se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate. Totodatǎ, pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.

În acelaşi timp, în această zi, în gospodării nu se foloseşte cuţitul nici la tăiatul pâinii. Produsele alimentare şi pâinea se rup cu mâna. La oraşe şi la sate, pentru menţinerea sănătăţii se păstrează o datină străveche : postitorii consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

15 comentarii

jan dinu 29-08-2013 - 18:19

Cita scirba poate oferi aceasta ” praznuire orTHodoxa ” sarbatoare
de ” taiere a capului Ion Botezatorul „…
Ce religie barbara cu asemenea comemorri – an de an – !!
Ne mai miram ca -rumani romani – tziganii – au asenmenea caractere
patibulare – acasa shi in lumea mare – ?!!!
JD-USA

briel 29-08-2013 - 18:24

tigane, ai citit articolul ?
crezi tu ca esti mai inteligent, mai cult ori mai nobil decat Nicolae Steinhardt ?

salut 29-08-2013 - 18:33

Tiganul Jan Dinu e antiroman dovedit (Banuiesc ca-i Jid Anul !). Ca si lindic, ca si UnUL. Nu intamplator toti siunt basisti. Le pute tot ce e romanesc.

ValVerde 29-08-2013 - 18:38

Nu ma boule, mie imi pute romanismul cind il poluati voi cu ineptiile voastre, ii contorsionati esenta si il transformati in manele patriotarde.
PS: Da Basescu ma doare-n cot, e pe duca din politica relevanta, prefer sa ma uit inainte, nu sa ma crispez ca tine de obsesii nascute din frustrare.

ValVerde 29-08-2013 - 18:55

salut
29-08-2013 at 18:44 @ Marius Batca

Damn good point !

===

5 minute e limita memoriei tale, rumegatoareo ?

jan dinu 29-08-2013 - 18:48

Cine a fost asta mah …decit un tradator al judaismului …
speculindu-l popimea ca ” vezi Doamne a ales”dreapta credintza „..?
Sunteti orbi mah patibularilor de nu vedeti ca atzi ajuns de risul lumii
— faliti – vinduti – mazochisti — ,o turma in tzarc religios !!
JD-USA

briel 29-08-2013 - 19:07

aaa … tigan amerloc nu orisice …

bai prostie, jumatate din evrei au tradat iudaismul – pentru simplul motiv ca nu cred in Dumnezeu, Acela al lor.

http://www.simpletoremember.com/articles/a/jewsdontbelieve/

dintre acestia majoritatea sunt stangisti — pana la a fi cei mai inflacarati antisemiti.

esti pe nicaieri; nu cred ca-ti mai dau lectii gratuite.

jan dinu 29-08-2013 - 19:33

Esti cel mai indicat exemplu pentru a fi tinut in lantzul ignorantei prin dogmele popilor care
ishi apara meseria …cu pretul permanentei
repetari … ! Stai asha victima necesara !–:)))
JD-USA

briel 29-08-2013 - 19:42

se respinge, ca n-are rima !

jan dinu 29-08-2013 - 19:21

HaHaHa…am citit articolul ..-:))))
N-o sa maninc roshii ( de culoare roshie …-:))) ) aleg numai de culoare
galbena ( bine ca exista din astea ,schimbate de la natura prin oamenii de stiintza )… am sa consum shi pepeni de culoare galbena sa-i ” satisfac pe popi „… Ce-or face alti ortodocshi de pe planeta care nu au shansa
abundentei (americane )…? Incalca rinduiala ??
N-am sa ma ating de visinata …ca provine de la culoarea roshie ..-:))))!
JD-USA

briel 29-08-2013 - 19:46

for some particular reason my reply does not appear

jan dinu 29-08-2013 - 19:57

Try again…-:)))
JD-USA

briel 29-08-2013 - 19:48

inca o incercare si va doresc o zi buna.

jane, chiar nu te duce mintea ?

pentru omul simplu, fara carte sau cu prea putina, aceste „randuieli” sau mai bine zis traditii sunt o forma directa si nesofisticata de a-si manifesta evlavia. te asigur ca cei mai multi nici nu au auzit de asa ceva. (dimineata am mancat o salata care avea si rosii.)

traditiile populare au un amestec vartos de superstitie in ele, dar nu sunt rau intentionate si nici insultatoare. priveste dincolo de forma si intelege daca poti.

briel 29-08-2013 - 19:49

ok redactie, va doresc o zi buna.

digital 29-08-2013 - 20:05

stai liniștit, nu redacția e de vină, ci doar unii băsiști, angajați ….temporar!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult