Acasa Cultura-ReligieReligie Tainele sfântului Ioan Botezatorul

Tainele sfântului Ioan Botezatorul

scris de Doru Dragomir
5 afisari

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?

Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezatorul a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul. Desi a saltat in pantece, Ioan afirma ca „nu-L stia pe Domnul” (Ioan 1, 31). Aceasta marturisire a lui Ioan este adevarata, caci el nu putea cunoaste din proprie experienta ca Cel purtat in pantecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Parintele Dumitru Staniloae, comentand acest episod, spune ca Ioan „a simtit venind din Acela o lumina, sau de la Duhul Sfant din El, care l-a facut sa salte de bucurie. Sunt cunostinte care apar in noi in chip tainic, fara niciun efort al nostru de a le castiga”.

Raspunsul la intrebarea „Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?”, il gasim la Evanghelistul Ioan (In 1, 34), care reda marturia Botezatorului: „Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorandu-Se si ramanand peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Si am vazut si marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 33-34). Parintele Dumitru Staniloae, talcuieste acest eveniment astfel: „Dumnezeu il poate face pe om sa auda in forma omeneasca ceea ce vrea El sa-i spuna, si sa vada in forma in care vad ochii omenesti vointa Sa dintr-un anumit moment. Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El. Cum putea vorbi omeneste Fiul lui Dumnezeu intrupat, asa si Tatal Lui a putut „vorbi” sau face pe Ioan sa-L auda vorbind. Se arata si in aceasta ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu”.

Misiunea Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!”.

Ioan Botezatorul model al smereniei

In conditiile in care, omul cazut in pacat nu mai doreste sa se afirme decat pe sine, se vrea atotputernic si suveran peste tot si toate, Sfantul Ioan Botezatorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, ca plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintei” (In 1, 27). Desi afirma de doua ori: „Iata Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridica pacatul lumii”, iar dupa botezul Domnului in Iordan: „Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El”, marturiseste: „Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca.” Pare nefiresc ca un om sa doreasca sa se micsoreze, cu scopul ca aproapele sau sa sporeasca. Firesc ii este omului cazut din har, sa doreasca a creste si a se imbogati pe seama si in dauna celorlalti. Semenii trebuie sa existe pentru un om cazut in pacat, doar sa-l admire si sa-i slujeasca.
Ioan Botezatorul ne poate fi tuturor indreptar spre a birui mandria. Trebuie sa retinem ca avem capacitatea de a iesi din noi si a ne jertfi pentru aproapele nostru.

Intelesul duhovnicesc al imbracamintei si hranei Sfantului Ioan Boteazatorul

Din Evanghelia dupa Marcu, aflam ca Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica. Camila poate simboliza atat curatia, cat si necuratia. Daca in Vechiul Testament ea putea fi privita ca un animal curat pentru ca era rumegator, ea putea fi vazuta si ca necurata, daca tinem seama ca avea copita despicata. Daca ramanem la prima semnificatie, cea de animal curat, camila simbolizeaza poporul ales, in timp ce necuratia prefigura neamurile pagane.

Faptul ca Ioan purta o haina din par de camila, semnifica chemarea evreilor si a paganilor la Hristos.  Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica prin incingerea cu ea, omorarea patimilor. Cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.

Moartea Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai). In calendarele ortodoxe, se face precizarea ca in ziua de 7 ianuarie 2011, avem dezlegare la peste.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul.

10 comentarii

tomi 07-01-2013 - 21:46

Intrebari:
De ce era necesar ca sfintul Ioan Botezatorul, care nu era botezator doar dupa botez sa-l boteze pe Fiul Domnului si inca la 30 de ani, cind Hristos era de fapt stapinul lumii? Hrisos a fost botezat in legea iudaica la 8 zile prin circuncizie ca toti pruncii evrei. Ce sens avea un nou botez la 30 de ani si cine stabilise ca o baie in Jordan are vreun simbol divin? Ca fiu al lui Dumnezeu cine avea dreptul sa il conduca si ce sens mai avea un botez la 30 de ani printr-o simpla imbaiere in Jordan????
Pare interesant dialogul si gindirea matura a doi plozi din burtile mamelor, intre sfintul Ioan si Hristos!?!?!?!?!?!?!?!? Din burta mamei sale mititelul sfint Ioan recunoaste ca in burta prietenei viitoarei lui mame, sta si se coace Fiul Domnului.
Cine a stabilit rangul de sfint lui Ioan si chiar botezator cind inca nu botezase pe nimeni si despre minuni nici vorba. In cazul ca primise diploma de sfint si certificat de botezator lucrurile se schimba desigur.
Daca poate cineva sa-mi explice fenomenul gasirii capului nr 1, capului nr.2 si al capului nr 3 al sfintului Ioan Botezatorul. In cazul ca ar fi avut trei capete incep sa cred si eu ca era sfint.
Si acum sa-mi explic postarea. Eu cred in Hristos mai mult decit credeti voi, ceea ce vreau sa va demonstrez ca prin rastalmacirea istoriei adevarate si al modificarilor Bibliei va faceti de ris cu timpenii de o ironie bestiala. Nu va mai bateti joc de cele sfinte, Hristos a fost un sfint sint de acord si cred in el, a fost poate fiul Domnului dar a fost si a ramas evreu va place sau nu va inchinati unui simbol al poporului evreu.Rasuciti istoria si indrugati niste povesti de ingheata apele, nu va mai bateti joc de Hrisos, in timpul lui nu au fost crestini, erau doar evrei, toti sfintii vostri au fost evrei, crestinismul se naste la 400 de ani dupa moartea lui Hristos, sarmanul nici nu ar fi visat ca va deveni asa de celebru in clipa rastignirii sale de ocupantii romani ai tarii sfinte. Crestinismul apare ca religie prin anul 400 iar partizanii noii religii erau prigoniti de romani, multa vreme pina religia devine o putere, partzanii crestinismului stau ascunsi prin catacombele Romei antice.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-01-2013 - 22:12

Dear my frend, De Thommaso Panthera ! Cred ca niciodata nu ma poti considera nici de departe un adversar, doar un admirator al tau ca EXPONENT al NEAMULUI ALES . Am in schimb unele nelamuriri priviind interesul iau exagerat privind interpretarile desptre Jesua ben Josef !
Stii cumva ca pina la 31 de ani se stie aproape totul despre el, iar in perioada urmatoare a facut un periplu in actuala INDIA de unde a venit cu cunostiintele care aveau sa schimbe totul in gandirea sa profund iudaica, cunoscandu-se ca a fost o perioada calugar evreu de rit extrem de restrictiv ! India avea o cultura atunci cu o perioada de peste 6000 de ani, medicina si filozofia extrem de avansate au pus bazele abordarilor holistice , care in IUDEEA de atunci puteau fii interpretate ca o erezie ! Era normal ca poporul oropsit de ocupatia romanilor care se ajutau de greci ca si clasa dominanta sa se ralieze cu cel care aplica cele invatate in India, cum ar fi mersul peste ape, ridicarea de la sol , recunoasterea mortii aparente in cazul lui Lazar ! Restul interpretarilor a fost un haloaimas din care s-a profitat in plin de o noua casta preoteasca ,care si azi induce popoarele in obscuranta . Dear my friend ,from ARAD !

tomi 07-01-2013 - 23:22

Stiu prietene dar nu vreau sa intru in amanunte. Se cunoaste ca Hrisos a stat in India mai multi ani, se zice ca in jur de 15, dupa care s-a intors in tara sfinta. Si nu numai atit, geniul gindirii lui Hristos este asternut pe mare parte din Sulurile Sfinte de la Marea Moarta.

ValVerde 07-01-2013 - 23:33

Joseph Smith zice ca Hristos a fost si prin America….

(Frequent flyer benefits)

tomi 07-01-2013 - 23:28

Aici insa gluma se ingroasa si de ce?

tomi 07-01-2013 - 23:29

Acele suluri scrise se zice de Hristos insusi si de invatatii lui care s-au retras prin grotele de la Marea Moarta de frica romanilor si al rabinilor

tomi 07-01-2013 - 23:37

..scuze prietene, un schizofrenic legionar de la cenzura nu ma lasa nici in ruptul capului sa-ti continui informatia, se pare ca-l doare prea mult in coor pe soola lu noe , ceea ce voiam sa-ti zic…si asa ti-am scris in epistole jumatate din text..

DXN 07-01-2013 - 22:35

tomi,

Toti sfintii erau evrei.
Ei au creat o alta religie, dupa „chipul” dorit de invatatorul lor.
DE CE?
Religia lui Crist a fost adoptata chiar de unii (multi) evrei.
DE CE?
Real si istoric Iohan si Iisus n-au fost contemporani. Mistic DA.
Ioan a fost mai important la inceputurile crestinismului, decat Cristos.Ziua sfantului Ioan este la trei zile dupa solstitiul de vara (ziua cea mai lunga). Ziua „sfantului” IIsus este la trei zile dupa solstitiul de iarna (ziua cea mai scurta).
DE CE?
In scripturile noi, Iisus este Hristos/Cristos, iar nu Nazarineanul.
DE CE?
Monoteismul evreiesc nu a putul distruge politeismul romanic, asa cum a facut-o crestinismul.
DE CE?
P.S.: TE ROG SA NU MI TE MAI ADRESEZI CU „tataie”!

tomi 07-01-2013 - 23:01

DXN scuze pentru tataie, mi-a alunecat din viteza si obisnuinta si nu era adresat tie. Dar vad ca incet incet ma intelegi, eu vreau sa va arat cit sintem de apropiati prin Fiul Domnului si nu cit de departati. Citeste DXN printre rinduri si vezi ca de fapt incrc sa dovedesc existenta fizica, sigura si dominanta al lui Hristos, nu fabula ,el a existat cu adevarat, asta este cel mai mare adevar, fabulele trebuiesc sterse ca sa vedem un domn pur si curat ca lacrima. Acum ma intelegi?

DXN 07-01-2013 - 23:17

Intrebarile mele, la care stii raspunsul, arata ca am inteles pozitia ta. Ele sunt un liant al dialecticii noastre efemere.
Trebuie sa luam credintele ca pe ceva mistic!
Altfel le distrugem! Si ar fi pacat!
Cat de frumoasa este Vechea Scriptura, cat de atragatoare sunt templele, bisericile, catedralele, cat de plina de blandete este Noua Scriptura, … … !
Pana si Coranul, care este „cea mai noua scriptura”, ar putea fi nobil! Dar …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult