Acasa Cultura-ReligieReligie Terapia alcoolismului în programa şcolilor teologice

Terapia alcoolismului în programa şcolilor teologice

scris de A.P.
1 afisari

Sfântul Sinod a decis introducerea unui curs destinat pastoraţiei persoanelor dependente de alcool în curricula disciplinei teologie pastorală.

Elevii şi studenţii teologi vor studia terapia dependenţelor

Părintele Iulian Negru, coordonatorul Programului Antidrog al Patriarhiei

La propunerea coordonatorilor Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei Române, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod sin 16-17 februarie, s-a luat hotărârea ca elevii şi studenţii din seminariile teologice şi facultăţile de teologie din toată ţara să aibă posibilitatea a studia fenomenul alcoolismului şi al altor dependenţe, din perspectivă pastorală, scrie ziarul “Lumina”. Cursul elaborat de o echipă de specialişti în domeniu şi validat de două comisii – una ştiinţifică interdisciplinară şi una teologică – le va oferi nu doar cunoştinţele teoretice despre aceste probleme tot mai frecvente în rândul credincioşilor pe care îi vor păstori, ci le va face cunoscută o serie de instrumente practice, ce vin în completarea consilierii duhovniceşti.
Părintele Iulian Negru, coordonatorul Programului Naţional Anti-drog al Patriarhiei Române: „Am constatat că foarte multe persoane mureau din cauza consumului de alcool şi nu mă împăcam cu ideea că am studiat şi am devenit preot doar ca să-i îngrop. Astfel, plecând de la o nevoie şi o durere, am considerat că este nevoie să facem ceva pentru ei. Am început cu un grup de suport pentru persoanele dependente de alcool la mine în parohie, iar apoi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, am extins acest proiect la nivel de arhiepiscopie.

Ulterior, am dorit să le oferim preoţilor din experienţa noastră de recuperare a persoanelor dependente. Însă am observat că timpul pe care îl au preoţii la dispoziţie pentru a participa la aceste cursuri este foarte scurt şi atunci ne-am gândit că ar fi mai bine să începem încă din anii de studiu, atât de pe băncile seminarului, cât şi în timpul facultăţii.”


Extinderea programului pentru tratarea altor dependenţe

Cursul va fi însoţit de materiale auxiliare şi mărturii din experienţa practică
Alcoolicii recuperaţi prin programele noastre obişnuiesc să dea mărturie; merg undeva, se prezintă şi îşi spun povestea, iar povestea lor exprimă, de cele mai multe ori, cel mai bine procesul de recuperare, iar studenţii pot înţelege mult mai bine mecanismul acestui proces”, spune părintele Iulian Negru.
În curând, datorită solicitărilor venite din partea şcolilor de teologie sau a unor asociaţii, coordonatorii Programului Naţional Anti-drog al Patriarhiei vor elabora şi o serie de cursuri dedicate şi altor tipuri de adicţii.
„Având în vedere numărul mare de consumatori de alcool şi tutun, previziunile specialiştilor care estimează o extindere a fenomenului consumului de droguri ilicite, ca şi o amplificare a unor mai vechi forme de dependenţă ca cea de jocuri de noroc, pornografie etc., dar şi apariţia unor noi tipuri de dependenţe precum cea de calculator, internet, cumpărături, credem că preotul acestor timpuri trebuie să aibă o pregătire complexă ca să poată face faţă ‘asaltului patimilor’, ca şi nenumăratelor provocări contemporane. Atât preoţii din parohii, cât şi preoţii misionari şi de caritate din penitenciare, spitale şi unităţi militare se confruntă cu probleme sociale cauzate de alcoolism şi, mai nou, de consumul de droguri ilicite şi aşa-zisele plante ‘etnobotanice’. Dacă în ceea ce priveşte consumul de alcool există canoane şi îndrumări pastorale, în ce priveşte consumul de droguri ilegale, Biserica Ortodoxă trebuie să iniţieze şi să-şi dezvolte o strategie şi o viziune proprii, în conformitate cu doctrina ei strămoşească. Biserica Ortodoxă nu poate prelua fără discernământ duhovnicesc programele Agenţiei Naţionale Anti-drog (ANA), întrucât acestea reprezintă uneori punerea în practică a unei paradigme materialiste asupra omului, cu consecinţele inerente ce decurg de aici, în plan terapeutic şi duhovnicesc”, explică părintele Iulian Negru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult