Acasa Cultura-ReligieReligie Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Rusalii

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Rusalii

scris de Z.V.
145 afisari

Sărbătoarea Rusaliilor este celebrată în aceeaşi zi cu aceea a Cinzecimii (Pogorârea Sfântului Duh), fiind o sărbătoare populară, cu dată mobilă (la 50 de zile după Sfintele Paşti), ce va fi celebrată în 2013 duminică, 23 iunie.

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Rusalii (foto:romania-insider.com)

În Moldova şi Transilvania sărbătoarea Rusaliilor durează trei zile, şapte zile în Muntenia şi Oltenia şi opt zile în Banat. În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele ş.a. Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Boala seamănă cu o transă hipnotică ce nu poate fi dovedită decât de puterea magică a căluşarilor. Obiceiul spectaculos al căluşarilor, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conţeşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că dacă eşti bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine. Conform Agerpres, dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. De aceea, cei atraşi de Rusalii se pot vindeca prin puterea magică a căluşarilor, singurii capabili să lupte împotriva maleficului.

Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii. Acestea se spune că-i pedepsesc pe oamenii răi, pe cei care nu le respectă zilele, care dorm noaptea sub cerul liber etc. Local, Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor. Pentru a se feri de pericolul lor, oamenii purtau la brâu pelin sau usturoi.

De această zi se leagă o mulţime de obiceiuri şi ceremonii: se împodobesc locuinţele, porţile şi anexele gospodăreşti cu ramuri de tei, plop, stejar; se desfăşoară Jocul Căluşarilor; se sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară; se împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor; se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele; se prepară unsori pentru ungerea ugerului vacilor; se fac descântece împotriva Ielelor; se ung uşile cu usturoi ş.a. La practicile de pomenire a morţilor din ziua Rusaliilor se desfăşoară şi obiceiuri şi ceremonii dedicate celor vii, ca de pildă Prinsul verilor şi verişoarelor (în sudul ţării).

1 comentariu

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2013 - 14:55

Derbedeii lui chiombila se revarsa ca o ciuma,
Nu respecta nicio lege, n-au nici tata si nici muma.
Calca totul in picioare, protejati fiind de Nanasu’
Care reales in tronu-i le supervizeaza pasu’.

Acesti ninja mioritici taie-n sabii si cutite
Orice om ce pan-acuma inca nu s-a-nvatat minte,
Cum ca trebuie platite taxe, biruri ilegale,
“Onorariu de protectie” catre aceste haimanale.

Politisti cu mic cu mare, ciopor stau precum la circ
Si se-ntreaba un’ sa sune, la Salvare sau la dric?
Fiindca ei sunt mana-n mana cu ciumatii cei basiti
De la care primesc ordin fiind de-acestia naimiti.

Cei mai multi, oameni cu minte si teama de Dumnezeu
Tac si tremura de frica, cu gandul la derbedeu,
Care dispunand de-o tara, dup-un furt masiv la vot
Hahaind scorneste planuri cum sa ne-o mai dea in bot’

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult