Vezi actele constitutive al Patriarhiei Ortodoxe Române – 4 februarie 1925 | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieReligie Vezi actele constitutive al Patriarhiei Ortodoxe Române – 4 februarie 1925

Vezi actele constitutive al Patriarhiei Ortodoxe Române – 4 februarie 1925

scris de Z.V.
24 afisari

La 4 februarie 1925, Sfântul Sinod a hotărât să înfiinţeze Patriarhia Ortodoxă Română, iar mitropolitul primat să fie ridicat la treapta de patriarh.

Miron Cristea, primul patriarh roman

Sursa: Rador

Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgata la 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc învestitura şi înscăunarea primului patriarh, Miron Cristea (1925 – 1939).

Urmaşii sai au fost Patriarhul Nicodim Munteanu (1939 – 1948), Justinian Marina (1948-1977), Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986), Patriarhul Teoctist Arăpaşu (1986 – 2007), Patriarhul Daniel Ciobotea (2007-prezent).

Hotararea Sfantului Sinod din februarie 1925 privind ridicarea la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Romane

Sfantul Sinod in unanimitate si cu insufletire hotaraste:

1. Se infiinteaza in Tara-Romaneasca pentru Biserica ortodoxa autocefala Romana demnitatea de PATRIARH;

2. Arhiepiscopul si Mitropolitul Ungro-Vlahiei se ridica, in calitatea sa de Primat al Romaniei, la rangul de PATRIARH al Bisericii ortodoxe autocefale romane;

3. Inalt Prea Sfintitul D. D. MIRON, actualul Arhiepiscop si Mitropolit al Ungro-Vlahiei, devine, in calitatea sa de Primat al Romaniei, PATRIARH al Bisericii ortodoxe romane;

4. Patriarhul Bisericii ortodoxe romane se va bucura de toate drepturile recunoscute de Sf. Canoane si legile tarii;

5. Hotararea aceasta va fi inaintata Onor. Guvern spre legiferare printrao lege speciala si sanctionata de M. S. Regele;

6. Alegerea, confirmarea si investirea viitorilor patriarhi se va face potrivit unei legi speciale;

7. Nu vor putea fi eligibili la demnitatea de Patriarh decat Mitropolitii si Episcopii in functiune ai Sfintei noastre Biserici;

8. Se va comunica aceasta hotarare si tuturor celorlalte Biserici surori ortodoxe de rasarit;

9. Se deleaga o Comisiune alcatuita din I. P. S. Mitropolitul Nectarie si. P. P. S. S. Episcopi Vartolomeu al Ramnicului Noului Severin si Lucian al Romanului, care sa intocmeasca actul de notificare ce se va face celorlalte Biserici ortodoxe surori si care se va inscrie in Condica Sfanta a Sf. Sinod.

Lege pentru ridicarea Scaunului Arhiepiscopal si Mitropolitan al Ungro-Vlahiei, ca Primat al Romaniei, la rangul de Scaun Patriarhal

Ferdinand I

Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala, Rege al Romaniei

La toti de fata si viitori, sanatate.

 

Corpurile legiuitoare au votat si adoptat, iar Noi sanctionam ce urmeaza:

Art. 1. – Scaunul Arhiepiscopal si Mitropolitan al Ungro-Vlahiei se ridica, ca Primat al Romaniei, la rangul de Scaun Patriarhal.

Art. 2. – Actualul Arhiepiscop si Mitropolit al Ungro-Vlahiei, Inalt Prea Sfintitul D. D. Dr. Miron Cristea, devine, in calitatea sa de Primat al Romaniei, Patriarh al Bisericii ortodoxe romane.

Art. 3. – Patriarhul Bisericii ortodoxe romane se va bucura de toate drepturile recunoscute de Sf. canoane si legile tarii.

Un regulament special, intocmit de Sf. Sinod va determina mai deaproape aceste drepturi.

Art. 4. – Pe viitor, alegerea Patriarhului Bisericii ortodoxe romane se va face de un colegiu electoral compus din membrii Adunarii, care, dupa legea de organizare a acestei Biserici, va alege pe Arhiepiscopul si Mitropolitul Ungro-Vlahiei si din membrii de religiune ortodoxa ai Corpurilor legiuitoare. Un regulament special, intocmit de Ministerul Cultelor, de acord cu Sf. Sinod si aprobat de consiliul de ministri, va determina modul dupa care se va savarsi actul alegerii.

Confirmarea alegerii o face, la propunerea Sf. Sinod si a guvernului, Maiestatea sa Regele, care va da apoi investitura, potrivit datinelor tarii pentru capii Bisericii ortodoxe romane.

Art. 5. – Nu vor putea fi alesi in demnitatea de Patriarhi ai Bisericii ortodoxe romane decat Mitropolitii si Episcopii in functiune ai acestei Biserici.

Aceasta lege s-a votat de Senat in sedinta dela 12 Fevruarie anul 1925 si s-a adoptat cu majoritate de optzeci si noua voturi, contra doua.

Presedinte, M. PHEREKYDE,

(L. S. S.) Secretar, Preotul Gr. Popescu-Breasla

Aceasta lege s-a votat de Adunarea deputatilor in sedinta dela 17 Aprilie anul 1925 si s-a adoptat cu uanimitate de una suta cincizeci si sase voturi.

Presedinte, M. G. ORLEANU, (L. S. A. D.)

Secretar, Petre P. Garboviceanu

Promulgam aceasta lege si ordonom ca sa fie investita cu sigilul Statului si publicata in Monitorul Oficial. Dat in Bucuresti, la 23 Februarie 1925.

(L. S. St.)

 

FERDINAND

Ministrul Cultelor si Artelor,

Al. Lapedatu

No. 669

Ministrul Justitiei G, G. Marzescu

(Monitorul Oficial No. 44, Miercuri 25 Februarie 1925)

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult