Acasa Eveniment 22 iunie – Inceperea razboiului de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia criminala a Moscovei

22 iunie – Inceperea razboiului de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia criminala a Moscovei

scris de Ziua Veche
12 afisari

 

 

 

.„Ostasi, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre”. Acest fragment face parte din Ordinul de zi transmis Armatei Romane pe 22 iunie 1941 de generalul Ion Antonescu, ordin care marca intrarea Romaniei in razboiul de eliberare a teritoriilor ocupate de bolsevici. Pentru Romania era inceputul unui Razboi drept, national si anticomunist.


Fortele care urmau sa ia parte la operatiile din Basarabia si Bucovina de Nord erau: Armata 3 romana (Corpul de Munte si Corpul de Cavalerie) in nord, comandata de gen. de corp de armata Petre Dumitrescu, in centru Armata 11 germana (Corpurile 11, 30 si 54 germane ) a gen. col. Eugen von Schöbert, caruia i se subordona si Armata 3, si in sud Armata 4 romana (Corpurile 5, 3 si 11) a gen. de corp de armata Nicolae Ciuperca. In Delta Dunarii era detasat Corpul 2 Armata, comandat de gen. de divizie Nicolae Macici. Toate aceste mari unitati formau Grupul de Armate Antonescu. Pe 22 iunie 1941, numarul total de soldati romani aflati in prima linie era de 325.685, distribuiti in 12 divizii de infanterie, o divizie blindata, o divizie de infanterie rezerva, o divizie de graniceri, 3 brigazi de munte, 3 brigazi de cavalerie si 2 brigazi de fortificatii. La aceste forte se adaugau 5 divizii de infaterie germane. Cititi mai mult aici  

 VEDETI AICI HARTA CU ACTIUNILE MILITARE PENTRU ELIBERAREA BASARABIEI, BUCOVINEI DE NORD SI A TINUTULUI HERTA IN PERIOADA 22 IUNIE-26 IULIE 1941(istoria.md)

Pe 7 iulie 1941, Ion Antonescu emitea aceasta proclamatie adresata romanilor basarabeni:

 .

Basarabeni,
Cu vrerea Domnului, prin sangele Eroilor nostri am izgonit de pe pamantul stramosesc pe dusmanii Neamului, redandu-va libertatea si credinta, onoarea si drepturile.
Am pravalit stapanirea intunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru.
Am spulberat cu vitejia ostasilor, cotropirea salbatica a celor ce v-au tinut in robie si au raspandit, pe pamantul nostru, moartea si focul. Ne intoarcem razbunatori in glia moldoveneasca a lui Stefan cel Mare reasezand de a pururi temeliile Neamului romanesc.
Basarabeni,
Anul zbuciumat de umilire si nedreptate, de cotropire si vrajba a luat sfarsit.
Ati simtit prin propria voastra suferinta, prin saracia si umilirea in care ati trait ce inseamna comunismul. Ati putut judeca singuri ca viata fara libertate si proprietate, fara dreptate si familie, fara biserica si lumina este mai cumplita decat moartea.
Eroii si bravii ostasi ai armatei noastre v-au eliberat! Cinstiti-le jertfa si lupta prin fapta voastra! Din incercarea si jertfa noastra, sa luam invatatura.
Un neam traieste si se inalta prin fapta de credinta si lupta, prin munca si zbuciumul fiecaruia din fiii lui.
Din cenusa robiei si din ranile incercarii, sa ridicam azi noi temeiuri de viata.
Trecutul s-a stins , sa intemeiem viitorul. Trebuie sa stergem toate urmele pradatorilor si sa distrugem toate uneltele lor. Voi conduce eu insumi organizarea Basarabiei si Bucovinei si voi reface toate asezarile.
in popasul acestui an de prabusire, tara noastra, vechea voastra Patrie, s-a schimbat.
O domnie noua si curata, o noua ordine intemeiata pe cinste si munca, pe dreptate si adevar, sta chezasie a viitorului. Vom duce lupta si innoirea mai departe, pravalind in tandari tot ce a impiedicat Neamul nostru sa se inalte. Romanii vor fi cu adevarat stapani in tara lor, iar taranii vor simti cu adevarat bucuria muncii si rodul pamantului lor. Voi veghea pana la moarte ca drepturile voastre sa fie sfintite, ca viata noua ce intemeiem sa stearga toate amintirile pacatelor noastre din trecut. Prindeti-va, dar, cu incredere in roiul de munca pe care il incepem astazi.
Basarabeni,
Prin disciplina, prin ordine, prin munca, pasiti in marsul invierii nationale. Sub scutul armatei dezrobitoare, porniti la fapta noua. Am platit scump blestemul greselilor trecutului. Sa razbunam, prin vrednicia noastra de azi, uitarea de ieri. Meritati-va mortii, meritati-va Patria! Traiasca Romania!

 

 

P.S. Coincidenta sau nu, marti, 22 iunie 2010, in cadrul unei sedinte, membrii CSAT au analizat Strategia de Aparare a Tarii si au fost aprobate fortele si mijloacele Armatei Romaniei ce pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului statului roman, in anul 2011.

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult