Acasa Eveniment 70 de ani de la pierderea Cadrilaterului

70 de ani de la pierderea Cadrilaterului

scris de Ziua Veche
21 afisari

.Oraşul bulgăresc Dobrici marchează sâmbătă 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Craiova prin care partea sudică a Dobrogei (Cadrilaterul) a fost cedată Bulgariei de către România. La evenimentele festive organizate în Dobrici participă preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov, precum şi reprezentanţii misiunilor diplomatice ale Rusiei, Ucrainei, Turciei şi SUA, relatează Moldpres.


Programul prevede depunerea de coroane de flori la monumentele din oraş, o slujbă religioasă, concerte, precum şi o expoziţie de fotografii care documentează evenimentele din anul 1940. Locuitorii şi oaspeţii oraşului vor avea posibilitatea de a vedea şi unul dintre cele două exemplare originale ale Tratatului. Tratatul de la Craiova a fost semnat la 7 septembrie 1940 între România şi Bulgaria şi prevede cedarea părţii sudice a Dobrogei, precum şi realizarea unor schimburi de populaţie. 80.000 de români (mocani mărgineni, aromâni şi meglenoromâni) au fost obligaţi să-şi abandoneze locuinţele din sudul Dobrogei şi să se aşeze în nord, în timp ce 65.000 de bulgari din nordul regiunii au fost obligaţi să aşeze în Cadrilater. În final, din întreaga Bulgarie s-au stabilit atunci în România circa 110.000 români, iar din România au plecat 77.000 bulgari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult