Acasa Eveniment Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

scris de Ziua Veche
46 Afisari

.Biserica Ortodoxă îi pomeneşte, pe 21 mai, pe Sfinţii Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în oraşul Naissus (Nis, în Serbia de astăzi), în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu.


Pentru creştini, cea mai importantă realizare a lui Constantin este emiterea Edictului de toleranţă de la Milan, din anul 313. Tot el este cel care convoacă, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, scrie Basilica.ro.

Despre viaţa acestor mari sfinţi ai Bisericii a oferit mai multe informaţii pentru TRINITAS TV părintele Adrian Gabor, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti: “Ctitorul Constantinopolului şi al Imperiului Roman de Răsărit s-a remarcat în istorie ca un important sprijinitor al Bisericii din acest motiv a fost cinstit ca sfânt în Biserica Răsăriteană încă din primul mileniu şi socotit „întocmai cu Apostolii”. Această sintagmă se referă la faptul că Împăratul a sprijinit Biserica atât prin pachetul legislativ pe care l-a iniţiat şi promulgat, dar şi prin ajutorul material pe care l-a acordat Bisericii. Sfânta Elena este cunoscută în special pentru pelerinajul pe care l-a efectuat la Ierusalim şi pentru descoperirea adevăratei cruci pe care a fost răstignit mântuitorul Iisus Hristos”.

Sfânta Elena, mama împăratului, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, tot ea înălţând în acel loc o impunătoare basilică.

Împăratul Constantin trece la Domnul în anul 337, după 31 de ani de domnie, primind botezul creştin pe patul de moarte.

 

Peste 1.800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, vineri, de ziua Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena, transmite Agerpes. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cei 1.824.424 de români care îşi sărbătoresc onomastica, 1.173.982 sunt femei, majoritatea acestora purtând numele de Elena (890.138). Alături de acestea, vor sărbători şi cele care poartă nume de basm – Ileana (129.589). Prilej de sărbătoare este şi pentru cele care poartă numele Lenuţa (65.343), Constanţa (54.791), Constantina (28.054) sau Leana (4.628).

În aceeaşi zi, vor sărbători şi 650.442 de bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Constantin (505.022). Dintre bărbaţii sărbătoriţi la aceeaşi dată, 80.162 se numesc Costel, 34.681 – Costică, iar Costin sunt 19.362.

Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Nuţi (1.439), la femei, şi Costeluş (302) la bărbaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS