Acasa Eveniment Cardinalii faţă cu pedofilia

Cardinalii faţă cu pedofilia

scris de Ziua Veche
16 afisari

Abuzurile sexuale comise de clerici asupra copiilor au fost zeci de ani subiect tabu pentru Vatican. Scandalurile de pedofilie au zguduit însă Biserica catolică din temelii şi anul acesta a fost unul al recunoaşterilor, dar şi al încercărilor Sfântului Scaun de a gestiona această criză, care a scăzut dramatic încrederea credincioşilor. Papa Benedict al XVI-lea i- convocat pentru vinerea viitoare pe toţi cardinalii pentru a discuta despre abuzarea sexuală a copiilor.

“Papa i-a invitat pe membrii colegiului cardinalilor şi pe noii cardinali la o zi de reflecţie şi de rugăciune, vineri, 19 noiembrie”, a anunţat Vaticanul, precizând una dintre temele reuniunii va fi “răspunsul Bisericii la cazurile de abuzuri sexuale”. Aceasta va fi prezentată de cardinalul William Levada, prefectul congregaţiei pentru Doctrina credinţei. Reuniunea, la care vor participa 203 “prinţi ai Bisericii”, va avea loc înaintea unui “consistoriu obişnuit” în cadrul căruia cei 24 de noi cardinali numiţi de papă la 20 octombrie îşi vor prelua atribuţiile.

De la publicarea, în noiembrie 2009, a unui raport care dezvăluia sute de abuzuri sexuale comise asupra copiilor de către persoane din cadrul Bisericii în regiunea Dublin (Irlanda), acoperite de superiorii lor ierarhici, papa Benedicat al XVI-lea se confruntă cu cea mai gravă criză a Bisericii din ultimii ani, amplificată de scandaluri similare în alte ţări europene şi în Statele Unite.


3.000 de cazuri anchetate în 50 de ani

 

Între 2001 şi 2010 au fost anchetate aproximativ 3.000 de acuzaţii privind prelaţi şi preoţi pentru abuzuri sexuale comise în ultimii 50 de ani”, declara în primăvară Monseniorul Charles J. Scicluna, procuror la tribunalul Congregaţiei pentru doctrină religioasă, într-un interviu acordat cotidianului Avvenire, publicaţie a Conferinţei episcopale italiene. “În aproximativ 60% dintre aceste cazuri a fost mai degrabă vorba de acte de efebofilie (atracţie sexuală faţă de adolescenţi de acelaşi sex). În 30% dintre cazuri a fost vorba de raporturi de natură heterosexuală şi doar în 10% dintre cazuri este vorba de pedofilie propriu-zisă, adică atracţie sexuală faţă de copii”, explica prelatul. Astfel, în perioada 2001 şi 2010, s-au înregistrat aproximativ 300 de cazuri de preoţi acuzaţi de pedofilie. “Trebuie să constatăm că acest fenomen nu este chiar atât de extins pe cât se încerca să se afirme”, a adăugat el reamintind că Biserica catolică dispune de 400.000 de prelaţi şi preoţi în întreaga lume.

Aproximativ 3.000 de cazuri de pedofilie produse în ultimii 50 de ani şi în care au fost implicaţi preoţi catolici au fost anchetate de Sfântul Scaun din 2001 şi până în prezent, a anunţat în luna martie un responsabil de la Vatican.

În 10% dintre cazuri, cele foarte grave, confirmate de dovezi clare şi indubitabile, clericii vinovaţi au fost excluşi din rândul Bisericii. Tot 10% dintre prelaţi şi preoţi au solicitat singuri excluderea din cadrul Bisericii, după ce au fost implicaţi în astfel de scandaluri, mai precizează Monseniorul.

În majoritatea cazurilor semnalate, 60%, “ţinând cont de vârsta avansată a acuzaţilor, nu am mai deschis procese şi am luat măsuri disciplinare cum ar fi interdicţia de a ţine slujba sau de a primi confesiuni şi obligaţia de a se retrage într-o viaţă de penitenţă”, a mai susţinut el. În cazul celor 20% de preoţi şi prelaţi rămaşi, au fost deschise şi sunt în desfăşurare procese penale sau administrative. Majoritatea denunţurilor împotriva preoţilor catolici vin din SUA, unde s-au înregistrat aproximativ 80% din totalul cazurilor din perioada 2003 – 2004.

 

Problema celibatului sacerdotal

 

Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schonborn, a încercat să găsească o explicaţie şi, totodată, o scuză în privinţa abuzurilor asupra copiilor, aceea a interdicţiei căsătoriei pentru preoţii catolici. Într-o scrisoare publicată în martie pe internet, arhiepiscopul a susţinut că există o legătură între scandalurile de pedofilie de celibatul sacerdotal. Atât problema formării preoţilor, cât şi urmările revoluţiei sexuale a generaţiei 1968. Atât tema celibatului, cât şi tema dezvoltării personale”, ar putea fi cauzele care să explice pedofilia în opinia arhiepiscopului Vienei, el fiind primul înalt prelat care a pus în discuţie interdicţia căsătoriei impuse preoţilor catolici.

O lună mai târziu, secretarul de stat al Vaticanului cardinalul Tarcisio Bertone îl contrazicea pe arhiepiscopul Christoph Schonborn, avansând ideea că scandalurile de pedofilie sunt legate de homosexualitate şi nu celibatul sacerdotal. Numeroşi psihologi şi psihiatri au demonstrat că nu există nicio legătură între celibat şi pedofilie, iar numeroşi alţii, au arătat că există o relaţie între homosexualitate şi pedofilie”, afirma numărul doi în ierarhia Vaticanului, citat de presa franceză. „Această patologie atinge toate categoriile de oameni, iar cazurile sunt mai rare în rândul preoţilor decât media, dacă luam în calcul procentele”, afirma cardinalul.


Primele scuze explicite ale Sfântului Scaun

 

Anul acesta, în iunie, Papa Benedict al XVI-lea a cerut explicit iertare pentru “abuzarea celor mici” de către preoţii pedofili. “S-a întâmplat ca, în acest an de bucurie pentru jurământul solemn al preoţimii, păcatele preoţilor să fie dezvăluite, în special abuzarea celor micuţi”, a declarat Papa în timpul unei slujbe. “Cerem insistent iertare de la Dumnezeu şi de la persoanele implicate, în timp ce promitem să facem tot ce e posibil să asigurăm că astfel de abuzuri să nu mai aibă loc niciodată”, a spus Suveranul Pontif. Anterior, el constatase: “Astăzi vedem, într-o manieră cu adevărat înspăimântătoare, că cea mai mare persecuţie a Bisericii nu vine de la inamici externi, ci se naşte din păcatul din interiorul Bisericii”. Papa Benedict al XVI-lea a spus ca Biserica are „o nevoie profunda” de penitenta pentru pacatele sale si trebuie sa „accepte purificarea”. Acesta a precizat ca Biserica trebuie sa caute iertare de la victimele abuzurilor sexuale, insa „iertarea nu poate fi un substituent pentru justitie.”

 

Papa acuzat direct

 

În martie, Papa Benedict al XVI-lea a fost acuzat că nu a luat măsuri împotriva unui preot american care a molestat până la 200 de copii, deşi avea cunoştinţă despre acest caz. Dezvăluirile au fost facute de New York Times, care a intrat in posesia unei corespondenţe între preotul acuzat, Lawrence C. Murphy, care lucra la o şcoală pentru copii surzi din Wisconsin, şi cardinalul Joseph Ratzinger, astăzi Papa Benedict al XVI-lea. Schimbul de scrisori a avut loc în 1996. Arhiepiscopul american de Milwaukee, Rembert G. Weakland, îl informa pe cardinalul Ratzinger de cele petrecute. Cert este că, un an mai târziu, cardinalul Tarcisio Bertone, astăzi Secretarul de Stat al Vaticanului, i-a însărcinat pe episcopii de Wisconsin să înceapă un proces secret, care să ducă la retragerea preotului Lawrence C. Murphy. Cardinalul Bertone a oprit însă procesul, după ce părintele Murphy i-a scris personal cardinalului Ratzinger, spunându-i că nu ar trebui să fie judecat, pentru că s-a căit deja, că are o stare de sănătate precară şi că acest caz depăşeste statutul bisericii.

Vreau doar să traiesc momentul în care am renunţat cu demnitate la preoţie. Cer ajutorul dumneavoastră în această problemă”, i-a scris actualului Papa parintele Murphy. Documentele nu conţin niciun răspuns din partea cardinalului Ratzinger, iar părintele Murphy a murit doi ani mai târziu, tot ca preot. Preotul Murphy nu numai că nu a fost judecat niciodată sau sancţionat de sistemul de justiţie al bisericii, dar poliţia şi procurorii au ignorat acuzele aduse de victime. Trei arhiepiscopi succesivi de Wisconsin au fost informaţi ca părintele Murphy abuza sexual copii, după cum o arată documentele, dar acesta nu a fost niciodată raportat autorităţilor civile sau penale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult