O foreză gigant a dărâmat vineri ultimul perete de stâncă ce despărţea cele două secţiuni ale celui mai lung tunel din lume, Gothard, o galerie de 57 km, la 2 000 m sub munte, în inima Alpilor elveţieni, transmite AFP.
La 14h05, imensa foreză de 9,5 m diametru a intrat în funcţiune şi, după câteva minute, ultimul perete de stâncă a căzut, permiţând lucrătorilor aflaţi de o parte şi de alta a zidului să-şi strângă mâinile, arată imaginile transmise în direct de televiziunea elveţiană. Steagul elveţian a fost înălţat şi o statuetă a Sainte-Barbe, ocrotitoarea minerilor, a fost adusă în aplauzele publicului, când cele două secţiuni ale tunelului s-au întâlnit.
‘Şantierul secolului’, cum l-a numit presa, va permite ca distanţa între Zurich şi Milano să fie parcursă în 2h40, cu o oară mai puţin decât în prezent. Trenurile de pasageri vor circula cu 250 km/h, iar cele de marfă, cu 160 km/h, adică de două ori mai repede decât acum. Prin tunel vor putea trece zilnic 300 de trenuri , cu mult mai multe decât prin actualul tunel, construit acum 128 de ani şi având o lungime de 15 km. Şantierul a fost inaugurat acum 15 ani, tunelul va fi cel mai lung din lume şi urmează să devină operaţional în 2017.
Imensul şantier este mândria Elveţiei: au fost excavate 24 de milioane de tone de stâncă, adică de cinci ori mai mult decât volumul marii piramide a lui Keops, şi 2 000 de muncitori de 10 naţionalităţi au lucrat în permanenţă sub pământ, scrie Agerpres.