UPDATE 18.30
Protestul de la Ministerul Finanţelor, început miercuri după-amiază şi urmat de mai multe acţiuni similare în instituţii publice din întreaga ţară, s-a încheiat joi seară, ultimii protestatari părăsind clădirea ministerului după mai bine de 24 de ore.
După anunţul făcut de liderul Alianţei „Sed Lex”, Vasile Marica, dar şi după ce au auzit declaraţiile ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ale şefului ANAF, Sorin Blejnar, protestatarii au decis să încheie manifestarea şi să plece.
Primii care au renunţat la protest au fost cei care pichetau instituţia de afară, de pe trotuar. Aceştia au primit cu aplauze anunţul liderului „Sed Lex” legat de acordarea stimulentelor „pentru totdeauna”.
Nucleul dur care de altfel a şi declanşat întreaga manifestaţie, format din angajaţii Ministerului Finanţelor care protestau în holul clădirii, în faţa biroului ministrului, unii de mai bine de 24 de ore, s-au lăsat convinşi să plece mai greu. Câţiva dintre ei le-au cerut chiar explicit liderilor sindicali să încheie un protocol cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu, document în care să se regăsească toate cele stabilite în timpul negocierilor.
UPDATE 17.30
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, nu crede că protestul angajaţilor din cadrul Ministerului Finanţelor a fost spontan.
„Va trebui să ne reaşezăm, să ne repoziţionăm în relaţia faţă de contribuabili. Şi un lucru pe care vreau să îl anunţ, şi să ştiţi că nu este ca urmare a protestului spontan – până la urmă îmi iau îngăduinţa să spun acest lucru, cu toate că nu cred acest lucru – va trebui să trecem la procesul de restructurare. Şi, în principal, vorbim de restructurarea instituţiilor subordonate ANAF. Vorbesc aici despre Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Autoritatea Naţională a Vămilor”, a spus Blejnar într-o conferinţă de presă.
Printre măsurile pe care şeful ANAF le-a anunţat se numără şi defiinţarea unor administraţii fiscale din ţară, din cele 424 de astfel de unităţi.
Zeci de cadre didactice s-au adunat, joi, în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a se solidariza cu acţiunea de protest a sindicaliştilor de la Ministerul de FinanţeSindicaliştii au cerut demisia sau demiterea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. De asemenea, sindicaliştii i-au solicitat ministrului să explice de ce a spus că „are mandat de la preşedintele Traian Băsescu să închidă, în acest an, 1.700 de şcoli, să le explice părinţilor de ce trebuie să facă naveta copiii lor, de ce sunt şcoli nou construite şi acum sunt executate financiar de constructor pentru neplata lucrărilor”.
UPDATE, joi, ora 17.00: Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, le-a spus, joi, angajaţilor care protestează în instituţie, după discuţiile cu liderii sindicali, că stimulentele pe august şi septembrie vor fi deblocate, dar după ce o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai Ministerului va analiza modul de acordare.
Ialomiţianu a insistat că deblocarea stimulentelor pe lunile august şi septembrie se va face după finalizarea analizei de către comisia desemnată în acest scop şi a anunţat: “Sunt convins că mulţi dintre cei de aici au muncit, nu vrem ca directorii să fie beneficiari ai acestor stimulente”. El a mai precizat că vrea să vadă modul în directorii din Minister au repartizat aceste stimulente, astfel încât cei care au muncit să fie răsplătiţi. Iniţial, functionarii de la Finanţe au refuzat primul rezultat al negocierilor dintre reprezentantii sindicaliştilor, conduşi de Vasile Marica, şi conducerea Ministerului, care prevedea acordarea stimulentelor doar pentru luna august.
UPDATE 14.15: Confederaţia „Cartel Alfa” a făcut apel la toţi bugetarii să oprească voluntar lucrul în toate sectoarele şi solicită Guvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe la măsura reducerii salariilor cu 25 la sută.
„Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» lansează un apel la solidaritate prin întreruperea voluntară a lucrului în toate sectoarele bugetare. Este momentul să dovedim, fiecare dintre noi, spirit de solidaritate cu colegii noştri din finanţe, la fel ca şi pentru toţi colegii din sectorul bugetar care au decis să protesteze nu numai pentru neplata stimulentelor financiare, ci şi pentru reducerea cu 25% a salariilor”, se arată într-un comunicat de joi al confederaţiei, citat de Mediafax.
Reprezentanţii „Cartel Alfa” susţin că întreruperea voluntară a lucrului este o formă legală de luptă pentru respectarea tuturor drepturilor în România. „Fiecare cetăţean trebuie să fie solidar cu această luptă, trebuie să rejectăm tendinţele de manipulare a unor persoane cumpărate de actuala putere”, au spus liderii „Cartel Alfa”.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a anunţat că susţine revendicările salariaţilor din Ministerul de Finanţe şi ANAF, care şi-au declarat nemulţumirea faţă de faptul că li s-au redus drastic veniturile, în unele cazuri chiar cu 70%, prin reducerea salariilor şi prin neacordarea stimulentelor financiare de două luni (deşi acestea nu sunt bugetate). „Salariaţii au înţeles să protesteze prin întreruperea voluntară a lucrului, o soluţie de criză generată de situaţia de criză care se accentuează cu trecerea timpului. Protestul lucrătorilor este răspunsul la atitudinea Guvernului care refuză să-şi asume măsuri şi soluţii de relansare economică generate prin dialog social”, se mai arată în comunciat. Sindicaliştii „Cartel Alfa” mai spus că unele patronate „interesate numai de acţiunea de maximalizare a propriilor profituri” ar trebui să îşi asume situaţia în care s-a ajuns datorită politicilor de blocare a unui dialog social responsabil, „situaţia gravă a evaziunii fiscale pe piaţa muncii şi nivelul salariului minim fiind expresia acestora”.
UPDATE 13.25: Angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate au încetat lucrul. Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate, inclusiv cei ai CNAS, au oprit lucrul, joi, la ora 12.00, şi au ieşit din birouri, rămând să protesteze pe holurile instituţiilor, în semn de solidaritate cu colegii lor din finanţe, muncă şi administraţie. De asemenea, zeci de cadre didactice s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a se solidariza cu acţiunea de protest a sindicaliştilor de la Ministerul de Finanţe. „Suntem şi noi solidari cu ceilalţi protestatari. Şi noi avem multe probleme şi nemulţumiri”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti.
„Federaţiile sindicale din învăţământ şi-au anunţat de miercuri solidaritatea cu sindicaliştii Ministerului de Finanţe, cu toţi angajaţii din sistemul bugetar care în acest moment au declanşat acţiuni spontane de protest împotriva unei salarizări injuste. Noi cei din învăţământ cerem nu numai salarii decente renunţarea la diminuarea salariilor şi a disponibilizărilor dar şi discutarea în plenul Parlamentului a Legii educaţiei şi nu aprobarea ei prin asumarea răspunderii”, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de Agerpres. Conform liderilor sindicali, la această oră în Ministerul Învăţământului trebuia să aibă loc o comisie de dialog social care nu s-a ţinut din cauza absenţei ministrului. Sindicaliştii susţin că vor veni alături de ei şi alţi colegi în cursul după amiezii de joi.
UPDATE 13.10: Angajaţii din Poştă şi Comunicaţii se solidarizează cu colegii din finanţe, sănătate, educaţie şi administraţie şi anunţă că participă la toate acţiunile de protest ale acestora, cerând Guvernului să înlocuiască sfidarea şi ameninţările cu soluţii la problemele cu care se confruntă românii. Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Poşta Română, se solidarizează cu acţiunile de protest ale angajaţilor din sectorul bugetar – funcţionari publici şi personal contractual, poliţişti, angajaţi din învăţământ sau din sănătate, au anunţat, joi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii au anunţat că membrii organizaţiei vor participa la acţiunile organizate în solidaritate cu colegii din sectorul bugetar, precum şi la protestele decise deja de confederaţiile sindicale naţionale. Sindicaliştii din Poştă şi Comunicaţii spun că dacă acţiunea de protest a angajaţilor din sectorul bugetar va continua şi săptămâna viitoare, vor organiza pichete la toate sediile de prefecturi din ţară, iar în Bucureşti vor avea loc acţiuni în faţa ministerelor unde se desfăşoară conflictele de muncă. Aceştia au precizat că dacă la nivel de confederaţii sindicale se va decide declanşarea declanşarea unor greve de solidaritate, Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii va participa la acestea.
Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finantelor.
UPDATE 11.10:Angajaţii instituţiilor subordonate Ministerului Muncii au încetat joi lucrul din cauza neplăţii stimulentelor, a declarat, joi, Ingrid Moldoveanu, vicepreşedintele al sindicatului naţional al funcţionarilor publici şi lider în sistemul instituţional al Ministerului Muncii. Sindicaliştii din Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), din inspecţiile de muncă, agenţiile de acordare a ajutorului social şi a altor drepturi sociale, precum şi cei ai caselor de pensii aflate în subordinea Ministerului Muncii susţin că revendicările colegilor de la Finanţe sunt şi ale lor deoarece „veniturile angajaţilor din aceste instituţii au scăzut în proporţie de 30-50% ca urmare a eliminării stimulentelor, transmite Agerpres.
„Stimulentele reprezentau 0,25-0,50% din salariul de încadrare, iar ele se acordau de către şefii ierarhici direcţi ai angajaţilor în funcţie de rezultatul acestora în îndeplinirea sarcinilor profesionale”, a precizat Ingrid Moldoveanu. Acţiunile de protest continuă în toată ţara, iar sindicaliştii apreciază că două zile de inactivitate în instituţiile de finanţe duce la blocarea activităţii întregului sistem economic şi este posibil să îi împingă pe agenţii economici spre o grevă fiscală. „Atragem atenţia autorităţilor să rezolve cât mai repede motivele acestui conflict deoarece el se extinde cu repeziciune şi sindicaliştii nu-l mai pot controla. Ne îndreptăm spre o grevă generală. Noi vom continua protestele până când vom primi salarii decente”, a precizat Sebastian Oprescu, preşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.
CLUJ: Peste o sută de angajaţi au Direcţiei Finanţelor Publice Cluj s-au adunat, joi dimineaţă, în curtea instituţiei, într-un nou protest spontan, cu încetarea activităţii.Oamenii au coborât din birouri în jurul orei 08.15 şi s-au adunat în curtea interioară a Direcţiei de Finanţe, afirmând că vor să facă grevă şi să nu mai lucreze până când nu li se soluţionează revendicările, transmite Mediafax.
PRAHOVA: Angajaţii Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Prahova continuă, joi, protestele, în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finanţelor, refuzând să îşi reia activitatea. Aproximativ 300 dintre angajaţii DGFP Prahova refuză să reia programul de lucru, pe care l-au întrerupt miercuri, când au declanşat un protest spontan.
IASI: Aproximativ 350 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi continuă, joi protestele, în semn de solidaritate cu colegii lor de la Ministerul Finanţelor.Oamenii s-au adunat în holul instituţiei, în semn de solidaritate cu colegii lor de la Ministerul Finanţelor.
BUZAU: Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Buzău au blocat din nou, joi dimineaţă, activitatea instituţiei, părăsind birourile, în semn de protest faţa de neplata salariilor la timp şi a tăierii sporurilor. Potrivit liderului de sindicat al finanţiştilor buzoieni, Adrian Radu, angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Buzău au solicitat blocarea activităţii şi pentru ziua de joi, după ce miercuri după-amiază au declanşat un protest spontan, în faţa instituţiei, pentru câteva ore.
BRASOV: Aproximativ 400 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov au întrerupt activitatea, joi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, şi au ieşit în faţa instituţiei, nemulţumiţi de măsurile luate de Ministerul Finanţelor privind diminuările salariale. Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Braşov afirmă că activitatea instituţiei va fi blocată pe tot parcursul zilei, ghişeele fiind închise.
NEAMT: Salariaţii de la Direcţia de Finanţe Neamţ au reluat joi protestele. Funcţionarii publici spun că nu mai pot trăi cu salarii care nu depăşesc 700 de lei, în condiţiile în care volumul de muncă este imens.
ALBA: Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ au întrerupt lucrul, joi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, iar un lider de sindicat spune că în unele oraşe s-au făcut presiuni asupra acestora să nu participe la acţiuni. Purtătorul de cuvânt al DGFP Alba, Iulia Mireştean, a declarat că la nivelul instituţiei nu este desfăşurată niciun fel de activitate, angajaţii organizând un protest spontan.
BISTRIŢA-NĂSĂUD – Peste 300 de angajaţi din aparatul propriu al DGFP Bistriţa-Năsăud şi ai administraţiilor fiscale din municipiul Bistriţa şi oraşul Năsăud au decis să continue şi joi protestul început cu o zi înainte, în speranţa că astfel îşi vor primi stimulentele la salariu, care nu le-au fost plătite pe ultimele două luni. Adjunctul DGFP Bistriţa-Năsăud, Ioan Ilieş, a declarat pentru AGERPRES că doar angajaţii de la Bistriţa şi Năsăud sunt în grevă, restul administraţiilor fiscale de la Beclean, Sângeorz-Băi, Prundu Bârgăului, Ilva Mică, Lechinţa şi Uriu continuând să lucreze după programul stabilit.
GALAŢI – Majoritatea celor 500 de angajaţi ai DGFP din judeţul Galaţi nu a început lucrul joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu colegii lor din Capitală. Funcţionarii nu au ieşit încă în faţa sediului din Galaţi, ci stau în două săli mari, din interiorul unităţii, unde au şi televizoare, urmărind evoluţia situaţiei de la Bucureşti.
HARGHITA – Angajaţii Finanţelor Publice din Harghita îşi continuă joi protestul spontan început miercuri, refuzând să lucreze cu publicul şi pichetează sediul DGFP. În faţa sediului DGFP Harghita au ieşit, la ora 9.00, aproximativ 150 de sindicalişti care îşi exprimă nemulţumirea folosind fluiere sau lovind cu lingura în oale sau ceainice. Din cauza temperaturii scăzute, de numai patru grade Celsius, sindicaliştii participă la protest prin rotaţie. Ei stau o anumită perioadă în faţa sediului după care intră în clădire, pentru a se încălzi şi sunt înlocuiţi de alţi colegi. Deocamdată, în Harghita, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi cei ai Casei de Pensii nu au intrat în grevă.
CONSTANŢA – Salariaţii DGFP Constanţa continuă, joi, seria protestelor declanşate cu o zi înainte, după ce negocierile purtate la Ministerul Finanţelor au eşuat.Potrivit liderului Sindicatului Sed Lex Constanţa, Claudiu Anghel, zeci de sindicalişti protestează în faţa sediului DGFP, iar alţii la administraţiile financiare şi trezoreriile din întreg judeţul, funcţionând doar un număr restrâns de ghişee pentru programul cu publicul.
TIMIŞ – Circa 250 de angajaţi ai DGFP Timiş au decis, joi dimineaţă, să continue protestul declanşat miercuri, solidarizându-se, astfel, cu colegii lor din Capitală. Potrivit finanţiştilor timişeni, a fost vorba despre un protest spontan, desfăşurat în interiorul instituţiei, sprijinindu-i moral pe angajaţii din Ministerul Finanţelor Publice din Bucureşti.
VASLUI – Aproximativ 30 de angajaţi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au declanşat joi dimineaţă un protest spontan în semn de solidaritate cu funcţionarii de la Finanţe. Tot joi dimineaţă angajaţii DGFP Vaslui au declanşat o acţiune spontană de protest în interiorul instituţiei, nemulţumiţi din cauza faptului că nu le mai sunt acordate o serie de stimulente financiare de mai bine de două luni de zile. Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în holul de la parterul instituţiei, au închis ghişeele şi au blocat astfel întreaga activitate şi au început să strige ‘hoţii’, nemulţumiţi de salariile pe care le primesc.
SATU MARE – Cei aproximativ 250 de angajaţi ai DGFP Satu Mare au ieşit joi dimineaţă în faţa instituţiei pentru a li se alătura colegilor din Bucureşti care au declanşat un protest spontan.
MARAMUREŞ – Salariaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş au încetat joi dimineaţă activitatea protestând în stradă, iar pe uşile birourilor a fost lipit afişul cu inscripţia „grevă”. De asemenea angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, Casei Judeţene de Pensii şi Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş şi-au suspendat, joi dimineaţă, activitatea şi protestează în stradă.
UPDATE, joi, ora 09.00: Peste 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, care au declanşat miercuri după-amiază un protest spontan, sunt decişi să continue şi joi protestele, sindicatele din poliţie şi din învăţământ anunţând că sunt solidari cu cei de la Finanţe.
După o noapte de negocieri între liderii de sindicat din administraţia publică şi reprezentanţii MFP nu s-a ajuns la niciun rezultat.
UPDATE 21.58: Ministrul Ialomitianu a fost evacuat din cladirea minsterului cu ajutorul Jandarmeriei si SPP.
Protestatarii l-au huiduit pe ministru, acesta şi gărzile de corp fiind îmbrânciţi permanent din momentul ieşirii din Cabinet, situat la etaj 1, şi până la ieşirea din instituţie, transmite Agerpres. Protestatarii au rămas în continuare în sediul ministerului.
UPDATE 20.35. Ministrul Ialomitianu nu a fost lasat de protestatari sa paraseasca sediul ministerului Finantelor.
Discuţiile liderilor sindicali cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu au intrat în blocaj şi nu există nicio concluzie, a declarat miercuri preşedintele Sed Lex, Vasile Marica. Liderul sindical susţine că ministrul de Finanţe nu vrea să semneze ordinul de acordare a stimulentelor fiindcă acestea se dau pe criterii clientelare.
„Eu nu cred nimic din ceea ce spun aceşti oficiali. Stimulentele nu pot fi introduse în salariu, doarece în cadrul noii grile de salarizare unitară criteriile de încadrare a angajaţilor sunt foarte bine determinate”, spune Marica, citata de Agerpres.
Stimulentele, afirmă liderul sindical, nu fac parte din fondurile bugetare, ele sunt cotă parte din încasările fiecărui angajat, din fraudă, din evaziune fiscală, din muncă la negru. „Bani există şi stă în pixul ministrului să semneze deblocarea acestui conflict. Dar nu vrea să-l supere pe preşedintele Traian Băsescu”, afirmă Marica.
Acesta a ieşit de la discuţiile cu ministrul Finanţelor pentru a le transmite angajaţilor care protestează pe holurile MFP că ‘există un blocaj în discuţii’ şi a le cere protestatarilor să rămână în continuare în minister.
Discuţiile cu Gheorghe Ialomiţianu au început în jurul orei 18.30, după ce ministrul a revenit de la discuţiile cu premierul Emil Boc privind situaţia salariaţilor de la Finanţe, care au declanşat un protest spontan din cauză că nu şi-au primit stimulentele salariale pentru lunile august şi septembrie.
UPDATE, ora 18.00: Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, se află la Guvern, alături de secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre protestul angajaţilor din cadrul instituţiei.
Preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat că protestatarii din Finanţe şi ANAF îl vor aştepta pe ministru să se întoarcă de la discuţia cu premierul Emil Boc privind situaţia angajaţilor din cele două instituţii.
Vezi comunicatul integral:Ministerul Finanţelor Publice a dat publicităţii un comunicat în care arată că salariile angajaţilor se clasează pe ultimul loc în sistemul bugetar.
„Până în luna iulie 2010 salariul unui angajat al Ministerului Finanţelor Publice era compus din salariul de bază plus stimulente, care, conform legii, se acordau în funcţie de reultatele fiecărui angajat. În timp, stimulentele au devenit parte a venitului fiecărui angajat.
Cunoscând situaţia dificilă a angajaţilor, în urma cu aproximativ o lună, Ministrul Finanţelor Publice – Gheorghe Ialomiţianu a făcut demersuri ca prin Legea de aprobare a modificărilor Ordonanţei Guvernului nr.1/2010 salarizarea personalului ministerului finanţelor publice să se ridice la nivelul salarizării din celelalte instituţii bugetare.
În acest moment, proiectul de modificare este în plenul Camerei Deputaţilor pentru a fi supus votului final. Actul normativ îşi va produce efectele imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României.
De altfel, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a comunicat demersurile făcute tuturor participanţilor la protest şi a răspuns tuturor întrebărilor care i-au fost adresate. Mai mult, a desemnat o echipă din conducerea ministerului pentru a continua discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor”.
UPDATE 14.25
Ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi secretarii de stat Bogdan Drăgoi şi Gheorghe Gherghina au plecat spre Guvern. Anterior, câteva zeci de protestatari au intrat într-o sală de întâlniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemulţumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, precum şi preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.
Blejnar a recomandat protestatarilor să nu fie prezenţi la discuţii şi reprezentanţii mass-media , dar salariaţii au refuzat, argumentând că o parte din vină revine presei şi ar fi mai bine ca ziariştii să rămână în sală şi să afle adevărul. „Auziţi ce spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră aţi manipulat (presa – n.r.) (…) Dumneavoastră, din presă, aveţi o parte din vină la faptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auzit următoarea frază: Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor peste scăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite”, a afirmat Blejnar.
UPDATE 13.54- Angajaţii au urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu.”Uitaţi-vă, să vadă toată lumea cu ce salarii trăim. Salarii nesimţite?! Nu poţi să trăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.).
Am 20 de ani de muncă în Ministerul Finanţelor. Directorii noştri cu răspundere au 19 milioane de lei (vechi – n.r.). Ne spune lumea că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt cei care afirmă aşa ceva!”, a declarat pentru Mediafax unul dintre participanţii la protest, care avea în mână fluturaşul de salariu.
–––
Angajaţii de la Ministerul de Finanţe au încetat miercuri lucrul. Câţiva angajaţi discută cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu despre nemulţumirile lor.Angajaţii spun că nu şi-au mai primit stimulentele de două luni, transmite Realitatea.net.
Într-o lună, valoarea unui stimulent poate ajunge la cea a unui salariu. Oamenii spun că fără aceste stimulente nu-şi mai pot plăti cheltuielile şi nu mai pot avea un trai decent, în condiţiile în care salariile le-au fost reduse, deja, cu 25%.
Garda Financiară are un fond extrabugetar care este alimentat cu banii încasaţi din amenzi. Din acest fond se dau lunar stimulente pentru angajaţii de la Finanţe. De altfel, înaintea remanierii fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, preşedintele Traian Băsescu îi reproşa acestuia că la Ministerul de Finanţe încă se acordau stimulente. Aceeaşi situaţia se regăsea şi la Interne, minister păstorit până nu demult de Vasile Blaga.