UPDATE, Joi, 13.30
Ieşirea la suprafaţă a lui Yonni Barrios a pus capăt miercuri uneia dintre cele mai mari stări de suspans din cazul celor 33 de mineri blocaţi în mina San Jose, din Chile, după ce soţia şi amanta sa au dus o adevărată luptă pentru a fi cea care îl întâmpină.
În final, amanta, Susana Valenzuela, a fost cea care l-a întâmpinat pe electricianul în vârstă de 50 de ani, al 21-lea miner adus la suprafaţă după o ascensiune de 622 de metri într-o nacelă metalică strâmtă. Susana Valenzuela şi Marta Salinas, căsătorită cu Barrios de 28 de ani, veniseră în urmă cu câteva săptămâni la mină, ambele susţinând că sunt adevărata parteneră a minerului.
La final, Marta Salinas a respins invitaţia lui Barrios de a veni să asiste alături de Susana Valenzuela la finalul calvarului său subteran de 69 de zile, potrivit presei chiliene. Barrio şi Marta Salinas sunt în continuare căsătoriţi, dar s-au despărţit de mai mulţi ani, iar minerul formează un cuplu cu Susana Valenzuela.
–––
Patru mineri au fost salvaţi în decurs de trei ore, miercuri, din mina chiliană San Jose, în care au fost blocaţi 68 de zile, în cadrul unei operaţiuni calificată drept „fără comparaţie în istoria umanităţii” de preşedintele Sebastian Pinera. Un prim miner, Florencio Avalos, a fost scos la suprafaţă teafăr, miercuri, în jurul orei 0.10 (6.10, ora României), după 68 de zile petrecute în mina San Jose din Chile, alături de 32 de colegi, un calvar subteran fără precedent, transmite Mediafax.
Florencio Avalos şi-a strâns în braţe copilul de şapte ani, Byron, imediat după ce a ieşit din nacelă, apoi pe soţia sa Monica, pe preşedintele chilian, Sebastian Pinera, precum şi mai multe persoane prezente la ieşirea din puţ. Sosirea sa a fost precedată de sunetul unei sirene şi activarea unui girofar, potrivit unei convenţii menite să pună în alertă dispozitivul medical de la suprafaţă. Ulterior, Avalos a fost transportat imediat la un spital de campanie instalat la mină, unde urma să fie supus unei prime serii de examinări medicale.
În capitala Santiago, mai multe claxoane pe străzi au salutat debutul operaţiunii de salvare a minerilor.
Contramaistrul în vârstă de 31 de ani a fost scos din mină într-o ascensiune fără probleme, de mai puţin de 15 minute, cu o nacelă metalică de 53 de centimetri diametru, printr-un puţ cu adâncimea de 622 de metri. El a luat locul unui membru al echipelor de salvare, care a rămas în subteran pentru a pregăti restul ascensiunilor.
Avalos a fost urmat de Mario Sepulveda, un electrician de 39 de ani, scos la suprafaţă în jurul orei 1.10 (7.10, ora României), care a strigat de bucurie, ridicând pumnul.
Sepulveda, cu un zâmbet imens, şi-a strâns imediat în braţe soţia, Katty Valdivia, apoi a declanşat hohote de râs scoţând dintr-un sac pietre aduse din mină, pe care a început să le distribuie salvatorilor, preşedintelui Sebastian Pinera şi ministrului Minelor.
„Viva Chile, la naiba!”, a strigat Sepulveda, echipat cu o cască şi ochelari speciali, după două luni petrecute în penumbră.
Al treilea miner scos din subteran este Juan Illanes, care a ajuns la suprafaţă la 2.10 (8.10, ora României). Illanes, un fost militar în vârstă de 52 de ani, a ieşit zâmbind din nacelă, sub aplauze, după care a îmbrăţişat-o pe soţia sa Carmen, dar şi alte persoane prezente, printre care ministrul Minelor, Laurence Golborne, şi preşedintele Sebastian Pinera.
Acesta a fost urmat de bolivianul Carlos Mamani, în vârstă de 23 de ani.
Salvatorii au utilizat pentru ordinea ieşirii la suprafaţă un model teoretic de salvare, primii fiind cei mai „abili”, apoi cei mai „slabi”, iar ultimii cei mai „puternici”.
Operaţiunea de salvare, urmărită de peste 2.000 de jurnalişti veniţi din întreaga lume, a început marţi în jurul orei 23.20 (miercuri, 5.20, ora României), prin coborârea primului salvator. Ea ar urma să se încheie după o zi, o zi şi jumătate.
Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, a calificat miercuri operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri, blocaţi în subteran de la 5 august, ca fiind „fără comparaţie în istoria umanităţii”.