UPDATE, Luni, 12.00
Soţia disidentului chinez Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2010 a postat un scurt mesaj pe Twitter prin care a confirmat că este consemnată la domiciliu din Beijing şi nu poate fi contactată telefonic, relatează AFP, citată de RRA.
„Prieteni, m-am întors acasă. Din 8 octombrie am locuinţa supravegheată. Nu ştiu când voi fi în măsură să văd pe cineva”, a scris Liu Xia în mesaj apărut duminică seară pe site-ul de socializare.
Liu Xia fusese dată dispărută după ce a anunţat că îi va face o vizită soţului ei Liu Xiaobo, care este condamnat la 11 ani de închisoare după ce a contribuit la realizarea „Cartei 08”, un text care milita pentru o Chină democratică.
––––––
UPDATE, dumincă, 15.25: Soţia disidentului chinez Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru Pace în 2010, şi-a putut întâlni soţul duminică, pentru a-l anunţa că a câştigat premiul, a declarat o organizaţie de apărare a drepturilor omului, citată de AFP.
Cuplul s-a întâlnit duminică după-amiază, a anunţat într-un comunicat Centrul de Informare pentru Drepturile Omului şi Democraţie, cu sediul la Hong Kong, citând-o pe soacra disidentului.
Contactul cu Liu Xia a fost pierdut din seara de vineri, atunci când soţia disidentului declarase pentru AFP că se află în prezenţa poliţiştilor. Aceştia i-au precizat că o duc în provincia Liaoning (nord-estul Chinei), unde se află deţinut soţul său, pentru a-i împărtăşi vestea primirii Nobelului, transmite Aberpres.
–––––––––––––––––––
Presa oficială din China a condamnat sâmbătă atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, în timp ce disidenţii care sărbătoreau această recompensă au fost arestaţi, a anunţat o asociaţie de apărare a drepturilor omului.
În timp ce organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au salutat acordarea acestui premiu intelectualului deţinut, poliţia a arestat zeci de susţinători ai lui Liu Xiaobo care sărbătoreau vineri seara această recompensă, a afirmat organizaţia Apărătorii drepturilor omului din China (CHRD), cu sediul la Hong Kong.
„În timp ce unii s-au reunit în grupuri mici pentru a sărbători acest eveniment important, câteva zeci de simptizanţi ai lui Liu au fost reţinuţi”, a declarat aceasta într-un mesaj electronic.
Comitetul Nobel s-a „dezonorat”, a apreciat cotidianul oficial Global Times, adăugând că premiul pentru Pace a fost transformat „într-un instrument politic în serviciul unor motivaţii antichineze”.
„Încă o dată, Comitetul Nobel şi-a demonstrat aroganţa şi prejudecăţile faţă de o ţară care a făcut progrese remarcabile în ultimele trei decenii în domeniul economic şi social”, potrivit unui editorial care face referire la acordarea, în 1989, a Nobelului pentru Pace liderului spiritual tibetan Dalai Lama, acuzat de viziuni separatiste de Beijing.
„Niciunul dintre cei doi (laureaţi) nu face parte dintre cei care au contribuit la pacea şi dezvoltarea Chinei în ultimele decenii”, continuă publicaţia, care depinde de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez.
„În mod evident, premiul Nobel pentru Pace din acest an este făcut pentru a irita China”, continuă editorialul, „dar nu va reuşi” şi China va rezista tentativelor care urmăresc să „îi impună valorile occidentale”.
Pe Internet, căutările cu „premiul Nobel pentru Pace” sau „Liu Xiaobo” nu dădeau niciun rezultat, iar vineri seara mesajele telefonice care conţineau numele lui Liu nu ajungeau la destinaţie. Reportajele televiziunilor străine, cum ar fi CNN sau TV5, despre noul laureat al premiului Nobel pentru Pace erau cenzurate.