Acasa Eveniment Papa i-a oferit Reginei o copie a Codex Aureus aflat in Romania

Papa i-a oferit Reginei o copie a Codex Aureus aflat in Romania

scris de Ziua Veche
0 afisari

Papa Benedict al XVI-lea i-a oferit reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii, intr-un gest simbolic, o copie a unui manuscris vechi, nepretuit, ce a fost rupt in doua parti in contextul conflictului istoric dintre catolici si protestanti, una dintre parti fiind pastrata la Vatican, iar cealalta aflandu-se in Romania, conform publicatiei britanice The Guardian, citata de Agerpres.

 

Manuscrisul denumit Codex Aureus din Lorsch, este o evanghelie scrisa de calugari intre secolul VIII si IX, la o abatie din apropiere de Frankfurt.

In perioada razboiului de 30 de ani, razboi izbucnit in contextul Reformei luterane, (din 1618 pana in 1648, aducand fata in fata Liga Catolica si Uniunea Protestanta) acest manuscris a fost furat din biblioteca din Heidelberg. Copertile manuscrisului au fost rupte pentru ca paginile sa poata fi vandute mai usor pe piata neagra a secolului XVII, iar apoi textul a fost impartit in doua.

O jumatate se afla in prezent in Romania, iar cealalta jumatate este pastrata in biblioteca Vaticanului.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult