Acasa Eveniment Surpare de teren în centrul oraşului Ocna Mureş. Stare de urgenţă

Surpare de teren în centrul oraşului Ocna Mureş. Stare de urgenţă

scris de Z.V.
13 afisari

UPDATE. Joi, ora 11.15. Craterul apărut în oraşul Ocna Mureş are o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, potrivit unui comunicat de presă remis joi, Agerpres, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă , în condiţiile în care surparea era, miercuri, la orele amiezii, de doar 200 de metri pătraţi.

Diametrul craterului a fost iniţial de doar 5-7 metri, iar în prezent are peste 100 de metri. Evoluţia fenomenului de surpare stagnează, se arată în comunicatul ISU Alba. În timpul nopţii s-a asigurat iluminatul cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului, prin observarea martorilor instalaţi şi patrularea zonei. Echipele de la E-ON Gaz şi Electrica monitorizează instalaţiile proprii din zona afectată.


Este în continuare întreruptă alimentarea cu gaz metan a unei suburbii a oraşului, fiind afectaţi 2.000 de consumatori.

—————————————

UPDATE. Joi. Ora 9.50. În Ocna Mureş a fost decretată starea de urgenţă. Situaţia e stabilă, craterul nu mai îşi măreşte diametrul, oamenii care monitorizează situatia au pus nişte semne şi se pare că nu mai avansează, informează ocna-mureş.info.

Sala de sport nouă a orasului a devenit locul unde oamenii îsi cară mobila şi ce au mai de preţ. Oamenii sunt găzduiţi la spitalul orăşenesc.

Au fost evacuate blocurile 35, 36, 37 si blocul de deasupra fostei cofetarii, din yona supermarketului Plus, care s+a. prăbuşit. Imagini dezolante, oameni carand mobila, bătrâni cu valize, disperare şi panică. Uioara de Sus este ruptă de lume, se poate ajunge doar pe jos. Cei cu maşini folosesc ruta ocolitoare de sub Castel. Dumenzeu sa ne ajute. Încă nu s-a terminat se pare…, mai scrie sursa citată

————————–

UPDATE. 19.30. Şeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, afirmă că surparea de teren produsă la Ocna Mureş „s-a stabilizat, însă nu se poate spune că s-a oprit”, urmând ca în timpul nopţii zona să fie monitorizată, iar forţele de ordine să fie în alertă în cazul în care craterul va avansa.

UPDATE 16.50. Supermarketul din Ocna Mureş aflat în apropierea craterului format în urma surpării unei galerii a fostei mine de sare din localitate s-a prăbuşit, miercuri după-amiază, după ce craterul a avansat în ultimele ore şi a afectat structura de rezistenţă a magazinului.

Un crater cu diametrul de aproape zece metri s-a format, miercuri, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din Ocna Mureş (Alba), în urma surpării unei galerii a fostei mine de sare din localitate, iar două locuinţe au fost evacuate, în timp ce o parte din magazia supermarketului s-a prăbuşit.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, citat de Mediafax, craterul s-a format, miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar „fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţindând societăţii Salina din Ocna Mureş care a ajuns la suprafaţă, producând prăbuşirea unei foste galerii”.


Primarul oraşului Ocana Mureş, Augustin Drăguţ, a declarat că două locuinţe aflate în apropierea zonei unde s-a format craterul au fost evacuate preventiv.

El a spus că fisuri au apărut şi în clădirea în care îşi are sediul Aministraţia Financiară, astfel că angajaţii au fost mutaţi temporar în două săli ale Casei de Cultură.

Drăguţ a spus că gardul şi o parte din magazia supermarketului în spatele căruia s-a format craterul s-au prăbuşit, iar structura de rezistenţă a centrului comercial este grav afectată.

Potrivit acestuia, dacă craterul continuă să se lărgească, întreaga construcţie s-ar putea prăbuşi.

Circulaţia pe strada pe care se află supermarketul a fost închisă, deoarece există riscul să apară surpări şi în carosabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult