Jurnalişti din toate colţurile lumii şi-au declarat sprijinul pentru organizaţia Wikileaks şi pentru fondatorul ei, Julian Assange, printr-o petiţie online. Wikileaks şi Assange, spun ei, au asigurat surse extraordinare de informare pentru presa internaţională şi şi-au adus o “contribuţie remarcabilă la transparenţa şi mai buna înţelegere a războaielor din Afganistan şi Irak”.
Jurnaliştii, mulţi dintre ei reputaţi reporteri de investigaţie, provin din cele mai diverse ţări, de la Rusia şi Namibia, la Israel şi Indonezia, dar şi din multe state din Europa şi America de Nord. Legaţi prin reţele de jurnalism de investigaţie, ei au decis să se pronunţe public după ce au asistat la o campanie tot mai furibundă de ameninţări şi critici incorecte împotriva lui Assange şi Wikileaks. Iată declaraţia lor, în acest sens:
“Julian Assange, fondatorul organizaţiei Wikileaks este criticat furibund şi ameninţat pentru rolul jucat în scurgerile de informaţii şi documente militare referitoare la conflictele din Afganistan şi Irak (“jurnalele de război”). El este acuzat că ar fi publicat, în mod iresponsabil, informaţii militare confidenţiale, că ar fi pus în pericol vieţile celor menţionaţi în rapoartele militare şi chiar că ar fi practicat spionajul. Unele organizaţii media s-au alăturat acestor critici. Noi, jurnalişti şi organizaţii jurnalistice din mai multe ţări, ne exprimăm sprijinul pentru domnul Assange şi Wikileaks. Considerăm că domnul Assange are o contribuţie remarcabilă la transparenţa şi mai buna înţelegere a războaielor din Afganistan şi Irak, conflicte în care corecta informare a opiniei publice a fost restricţionată sever de autorităţi şi cenzura mediatică. El este atacat pentru că ar fi dezvăluit informaţii care, de fapt, n-ar fi trebuit niciodată ascunse marelui public. Credem că Wikileaks are dreptul de a publica documente militare confidenţiale pentru că este în interesul opiniei publice să afle ce s-a întâmplat. Documentele relevă că guvernul american a indus în eroare publicul în ceea ce priveşte activităţile din Irak şi Afganistan şi crimele de război comise acolo.
A pus Wikileaks vieţi în primejdie? Au existat critici legitime, referitoare la faptul că Wikileaks nu a examinat corespunzător documentele privitoare la Afganistan, dând publicităţii şi numele unor informatori. Din fericire, nimeni nu a fost ucis sau rănit ca urmare a acestor dezvăluiri. Remarcăm că Wikileaks a învăţat din această greşeală şi a fost mult mai atentă în privinţa documentelor referitoare la Irak. Dar, în ansamblu, raportarea factuală de către Wikileaks a numerose abuzuri şi crime de necontestat are o semnificaţie mult mai mare decât erorile puternic criticate, asupra redactării inadecvate. Julian Assange a fost supus unor presiuni extraordinare din cauza implicării lui în scurgerile de informaţii militare, aducându-i-se inclusiv acuzaţii de spionaj. El nu este mai vinovat de spionaj decât oricare alt jurnalist sau informator. Acuzaţiile aduse constituie un precedent teribil, contrar guvernării democratice. Dacă spionaj înseamnă a publica documente oferite de informatori, atunci fiecare jurnalist ar trebui să se facă vinovat de un asemenea delict. Domnul Assange merită sprijinul şi încurajările noastre, în faţa atacurilor. Încă de când a fost lansat, în 2006, Wikileaks a reprezentat o resursă extraordinară pentru jurnalişti, sporind transparenţa într-un moment când guvernele o îngrădeau. Deşi Wikileaks nu face parte din media şi nu-şi propune să facă, misiunea organizaţiei de informare a publicului şi de reducere a secretomaniei nejustificate completează şi sprijină activitatea noastră, ca jurnalişti. Recunoscători eforturilor depuse de domnul Assange şi Wikileaks îi asigurăm de tot sprijinul nostru, în acest moment”. Petiţia a fost semnată deja de 144 de jurnalişti.