Acasa Eveniment Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului

Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului comemorează victimele Nopţii de Cristal – 9 Noiembrie 1938 – moment ce a marcat începutul simbolic al Holocaustului. Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte (în germană Kristallnacht, Reichskristallnacht, Reichspogromnacht sau Novemberpogromnacht) desemnează pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă, inclusiv Austria (care la acea dată era înglobată în Reich), de la 9–13 noiembrie 1938, transmite RADOR.

În ziua de 9 Noiembrie 1938, la München, în cadrul unei întâlniri de mare amploare a liderilor nazişti, s-a luat hotărârea de a se da mână liberă oricăror acţiuni îndreptate împotriva evreilor. Până în 1938, două treimi din evreii germani părăsiseră ţara şi 60% din cei care au rămas îşi pierduseră proprietăţile. Activităţile anti-semite ale naziştilor au culminat cu pogromul din Noaptea de cristal (în germană: Kristallnacht), care s-a desfăşurat pe întreg teritoriul Germaniei şi Austriei în data de 9 noiembrie 1938. În acea noapte, bande de nazişti au ucis 90 de evrei, au bătut alte câteva sute, au demolat 76 de sinagogi şi au incendiat 191, au distrus şi vandalizat mii de magazine şi birouri de afaceri deţinute de evrei. Autorităţile au arestat 30.000 de evrei pe care i-au trimis în lagăre de concentrare unde au fost supuşi unui tratament inuman. De aici şi până la lagărele de exterminare în masă a evreilor, de la Buchenwaldt-Auschwitz-Birkenau, până la masacrele din Austria, Polonia, Ungaria, România, nu a mai fost decât un pas.

Pogromul Nopţii de Cristal a marcat un punct de răscruce pentru acţiunile naziste împotriva evreilor, pentru că a fost prima situaţie din istoria modernă în care violenţa a fost îndreptată pe scară largă şi în mod deliberat împotriva evreilor într-o ţară vest europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult