Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Adevărul despre 23 august 1944. Proclamaţia Regelui Mihai

Adevărul despre 23 august 1944. Proclamaţia Regelui Mihai

scris de Ziua Veche
110 afisari

Pe 23 august 1944 România trecea de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Razboi Mondial, întorcând armele împotriva Germaniei naziste. Timp de 45 de ani, ziua de 23 august a fost sărbătoare naţională comunistă.În 23 august 1939 se semna la Moscova pactul Ribbentrop Molotov care marca istoria europeană şi, prin protocolul secret, afecta direct România, ducând la ruperea Basarabiei din trupul ţării.

Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov

Germania nazistă și Uniunea Sovietică semnau la Moscova, Pactul Ribbentrop-Molotov, un tratat de neagresiune semnat, în prezenţa lui Stalin,  de ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov și de ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop.Măcelarii Europei, amețiți de băutură, îşi jucau rolurile, îmbrățișându-se cu tandrețe şi clătinându-se pe picioare. În întregime, ei se înfăţişau ca un grup de gangsteri rivali, care avuseseră şi înainte de împărţit ceva, şi acum puteau să o ia de la capăt, fiind profesioniști ai aceloraşi afaceri„, astfel descria momentul semnarii pactului istoricul Paul Johnson.

Scopul declarat al pactului era ca al Treilea Reich să-și asigure flancul estic după invadarea Poloniei, petrecută o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939. În schimb, URSS dorea să câștige timp şi să prevină o invazie germană, deoarece Armata Roșie avea prea puțini ofițeri superiori, după executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin, sub pretextul unui complot imaginar.

Era vorba, de fapt,  de o înţelegere între Hitler şi Stalin de a împărți ceea ce rămasese neocupat sau neîmpărțit în Europa Centrală şi de Est, aşa cum stipula un protocol adițional secret care viza teritorii din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia şi prin care URSS îşi accentua interesul pentru Basarabia.

Ca urmare a protocolului adițional secret, URSS  a transmis României, la data de 28 iunie 1940, un ultimatum:  i se dădeau 48 de ore pentru a evacua Basarabia și nordul Bucovinei, în caz contrar URSS îi declara război. România a cedat și trupele sovietice au intrat în teritoriile cerute, dar şi în Ținutul Herței, nemenționat în ultimatum. După intrarea României în război,  din 1941 Basarabia s-a întors în componența statului român timp de încă trei ani, iar după 1944, a revenit în componenţa URSS.

Semnarea pactului şi aplicarea lui au avut grave repercusiuni asupra întregii lumi. A început Al Doilea Război Mondial, cu victime şi distrugeri nemaiîntâlnite în istorie, prelungit  cu Războiul Rece și cu scindarea Europei în două, prin aşa numita Cortină de fier, vestul s-a aflat sub influența Statelor Unite ale Americii, iar estul sub influența  Uniunii Sovietice, timp de 45 de ani, între 1945 şi 1989.

23 august 1944 este Este ziua în care Regele Mihai, sprijinit de Blocul Naţional Democratic, l-a convocat pe mareşalul Ion Antonescu la Palatul Regal şi i-a cerut încheierea unui armistiţiu cu puterile aliate. Regele nu era de acord cu înaintarea Armatei Române în interiorul URSS, alături de Germania nazistă.

În cursul serii, Regele Mihai a transmis prin radio o proclamaţie către popor:

România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite„,  spunea Regele Mihai I, în Proclamaţia pentru ţară rostită la radio, în seara zilei de 23 August 1944.

Ca urmare a acestui act, mareșalul Ion Antonescu şi miniștrii săi au fost arestaţi. România întorcea armele şi se alătura Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.

Istoricii militari spun că întoarcerea armelor din 1944 a scurtat Războiul Mondial cu şase luni şi a evitat pierderea câtorva milioane de vieţi omeneşti, iar istoricii academicieni sunt de acord că momentul de la 23 august a fost alternativa care a provocat cele mai mici pagube României. Sunt însă şi voci care susţin că armistiţiul cu sovieticii nu ar fi fost cea mai înţeleaptă decizie, pentru că a avut şi efecte dramatice: a dus la capturarea a peste 170.000 de militari români şi la deportarea în URSS a peste 70.000 de români.

23 august – cea mai importantă sărbătoare comunistă

Prima aniversare a zilei de 23 august, în 1945, a stat sub semnul grevei regale, Regele Mihai şi prim ministrul Petru Groza se boicotau reciproc, în conditiile în care regele ceruse demisia cabinetului, iar Groza refuzase.

Abia din anul 1948, 23 august a devenit zi națională. Regele fusese forţat să abdice, România se afla sub puternica influenţă sovietică, iar Partidul Comunist începuse o intensă campanie propagandistică de legitimare, iar sarbătoarea de la 23 august avea un rol central. Se sărbătorea la 23 august „ziua eliberarii României de către glorioasa armata sovietică şi a  doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”, cu felilari ale oamenilor muncii sub portretele lui Marx, Lenin si Stalin.

Timp de decenii, pâna în 23 august 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mare fast, cu demonstraţii militare şi coloane de oameni ai muncii, tineri, elevi şi copii, cu steaguri roşii ale Partidului Comunist şi tricolore, şi cu enorme portrete ale iubiţilor conducători comunişti care, cu timpul, au rămas doar doi, Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Dupa prăbusirea comunismului, actul politic de la 23 august 1944 a fost prezentat oficial drept o lovitură de stat condusă de către regele Mihai şi partidele istorice.

9 comentarii

Mircea 23-08-2014 - 09:43

A intoarce armele are un singur inteles si anume acela de a indrepta arma cu teava spre proprietar si a indrepta patul spre eventualul inamic. Mai pe romaneste inseamna ultimul gest inainte de sinucidere.

urbos 23-08-2014 - 10:20

Ce mai screamat, ce mai zbucium…
Armele erau orientate intr-o directe, apoi au fost reorientate in directia contrara, ce atata frectie ma papagal parazit? Armele au fost intoarse tampitule, cu tot cu cel care le tinea in brate, mare branza. Te freci ca prostu, parazit caraghios.

Mircea 23-08-2014 - 09:44

Mai corect era sa se spuna „indreptind” armele impotriva Germaniei naziste.

Florin 23-08-2014 - 11:06

In August 1944, Romania a iesit din alianta cu Puterile Axei, a declarat incetarea unilaterală a razboiului împotriva Aliatilor si a declarat razboi Germaniei naziste si Ungariei hortyste (insa aceasta mutare a fost facuta mult prea tarziu). Acordul de armisttțiu dintre Aliati si Romania (Septembrie 1944) a stabilit despagubirea URSS-lui de catre Romania, iar la incheierea razboiului, pe plan diplomatic doar participarea de partea Axei a fost luata in cont. Romania a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946) ca stat dusman invins.

Mircea 23-08-2014 - 09:50

Prostia cu intoarcerea armelor s-a trimbitat in toata perioada comunista si nici acuma unii nu inteleg ce spun.

Mircea 23-08-2014 - 12:14

Daca vorbim despre ADEVAR atunci sa nu uitam ca cei care au condus tara si-au batut joc de sutele de mii de romani care au murit luptind in Est impotriva rusilor, apoi de cei care au murit in Vest pentru rusi. Au fost evitate distrugeri materiale ? Da, dar distrugerile materiale sunt mai importante decit viata oamenilor ? Care a fost rezultatul ? Romania a fost tratata ca un stat invins, a platit despagubiri uriase, s-a ales cu doua divizii de tradatori care au pus bazele armatei comuniste (armata care a impuscat doar romani pina in dec. 89 si care a folosit tinerii ca sclavi in agricultura si pe santiere) si tot nu a evitat ciuma comunista. Si totusi ne miram si acuma de ce ungurii care nu au intors nici o arma au trait in comunism (cu trupe sovietice de ocupatie !) si traiesc si acuma mult mai bine decit noi cu toate ca tara lor nu are bogatiile noastre.

Titircă Inimăbună 23-08-2014 - 13:57

Deci WW2 a fost planuit de Rusia, dar noi o tinem una si buna ca a fost declansat de Germania? Ne-am prostit de tot?

Mircea 23-08-2014 - 14:31

Un fost agent GRU (Victor Suvorov) fugit in occident a publicat citeva carti in care sustine intr-un mod bine documentat ca Germania a fost obligata sa atace URSS (adica sa duca un razboi preventiv, cum se numeste azi) caci daca nu o facea cadea ea victima lui Stalin citeva saptamini mai tirziu. Maresalul Antonescu in „Procesul marii tradari nationale” sustine in mai multe pasaje acelasi lucru.
Citiva generali si maresali sovietici care erau la momentul respectiv pe functii mari sustin in cartile lor (aparute in perioada sovietica si traduse si la noi) ca au inspectat cu citeva zile inainte de 22 iunie 41 comandamente de armata care erau amplasate la 5 -7 km. de linia de frontiera (!!!??) fapt care atesta cu claritate ca ele erau dispuse acolo pentru OFENSIVA caci in caz de APARARE trebuiau amplasate la 50 -60 km. in adincime.
Daca aceste lucruri vor fi dovedite si din alte surse atunci „intoarcerea” noastra trebuie privita altfel.

Ion de la Mevlana 23-08-2014 - 15:58

Cu toate scremetele post-decembriste, asa-zisul „act” de la 23 august ramane un act de tradare josnica pentru care Romania plateste si in ziua de azi ! Presedintele Basescu a avut dreptate, a fost o TRADARE ordinara, poruncita de imberbul, imaturul si nevolnicul „rege” de opereta !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult