Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Baconschi e îngrijorat ca străinii ne cumpără pământul. Tu ce zici?

Baconschi e îngrijorat ca străinii ne cumpără pământul. Tu ce zici?

scris de A.H.
2 afisari

Autorităţile din România sunt îngrijorate că ni se confiscă proprietăţile.

Teodor Baconschi (a1.ro)

Teodor Baconschi (foto a1.ro)

Temerea vine din partea ministrului de externe, Teodor Baconschi, care atrage atenţia asupra cumpărărilor masive de teren din partea investitorilor străini.

În ultimii ani tot mai multe firme şi-au arătat interesul crescut pentru păduri şi terenuri agricole din ţara noastră. De fiecare dată justificarea pentru cumpărare este exploatarea lor.

Însă ministrul este sceptic şi spune că acestea se datorează unor interese imobiliare. Reprezentanţii producătorilor agricoli spun că deja un milion de hectare de teren au ajuns în proprietatea investitorilor străini.

Baconschi e îngrijorat ca străinii ne cumpără pământul. Tu ce zici?

E o problema de siguranţă naţională?

76 comentarii

Bumerang 07-07-2011 - 09:58

Eu zic ca vorbeste prostii!
Investitorii straini sunt doar asteptati sa vina cu capital, sau gresec? cand vin si cumpara terenuri, deci investesc, atunci cica, ar confisca bunurile „avutului obstesc”. Unii nu se debaraseaza de comunismul din creier.
De ce nu investesc romanii milionari????? Pt ca ei nu vor sa munceasca un teren agricol , ceeace implica utilaje organizare, forta de munca etc. Ei mai bine repara aceleasi borduri de 10 ori pe an, fac frunze, si alte plesneli!
In cadrul UE, toti cetateanii ei au acelasi drepturi! Cu-i nu-i place in UE sa iasa afara din ea!

romeo2110 07-07-2011 - 12:26

In momentul de fata, romanbii au vandut peste 1.000.000 ha diversilor investitori, inclusiv non-UE (evrei arabi etc)

MAJORITATEA ACESTOR TERENURI STAU NELUCRATE ! Teoria promovata premeditat de tonomatele alogenilor (Bumerang, tu chiar esti roman care te tragi din Decebal si traian? ) care nu au nimic in comun cu dezvoltarea economica: este vorba de o reinvestire in proprietati a evreiolr care fac politicile FMI, Banca Mondiala, UE.
Arabii, chinezii reprezinta un decor in spatele caruia actioneaza adevaratii criminali economici. Dinclo de pacatele incontestabile ale unor romani, trebuie pusa in adevarata lumina si pondere a politicii de falimentare a economiei romanesti, inceputa de guvernele Brukan1 (Roman ian 1990), Brikan2 (Roman mai 1990).
Taranul nu poate produce eficient pt ca nu poate sa vada. FMI ne impune super market-uri curat evreiesti (Real, Kaufland) sau cu actionari subordonati evreilor, chiar cu incalcarea legilor romanesti in vigoare.

Domnule bumerang, cine a vandut utilajele agricole MOSTENITE DE LA CEAUSESCU (in Ungaria DE EXEMOPLU LA PRET DE FIER VECHI), CINE A DAT LA FIER VECHI FLOTA DE PESCUIT OCEANIC SI FABRICILE DE CONSEVE DE PESTE. Numele Bitner nu duhneste a genocid economic, peste si coruptie ?

Un oarecare sorin beraru, a falimentat fabrica de racoritoare cico (gigantii evreiesti coca-cola si pepsi chiar se temeai de cico si de brifcor ?). Desi dat in urmarire in Romania, la o intalnire de afaceri in Isreal, s-a prezentat cinic si arogant in fata unei delegatii guvernamentale romanesti – la inceputul anilor 2000. Ne explicat de pe atunci ca daca te nasti evreu esti mai presus de legile romanesti sau ue. A confirmat-o si Nati Meir (100.000 de euro falsi, trafic de infloenta), Or Meir (trafic de influenta), Simon Nahor (trafic de arme aflat sub embargou ONU) care au fost facuti scapati pe baza originii etnico-religioase.

Politica bordurilor se face la ordinul iudeo-masoneriei ! E vreunul din regii bordurilor sau ai asfalturilor nemembru al iudeo-masoneriei ?

geek-a-contra 07-07-2011 - 09:59

voi intrebati romanii daca sint de acord ca strainii sa cumpere pamintul.

eu intreb: de ce-l vind romanii?

Bumerang 07-07-2011 - 10:44

exact!

Bumerang 07-07-2011 - 10:46

Mai precis, acest subeict are ca protagonisti vanzatori si cumparatori, nu romani si starini! Caci nimeni nu are dreptul sa decida asupra proprieatii altuia, nici macar atunci cand o vinde.

YAAKOV 07-07-2011 - 13:02

Eu stiu ca atunci cand cineva isi vinde pamantul trebuie sa-i intrebe mai intai pe vecinii lui si dupa asta are voie sa vanda la altii. Dar asta era cand strainii nu aveau voie sa cumpere pamant.

Banatanul 08-07-2011 - 06:32

Yaakove, Nu mam astepta la asa ceva de la Dta.

Dle draga teas tuca in frunte pentru ceea ce ai spus.

Exista reglementat in codul de procedura civila legile care guverneasa vecinatatea, succesiune si vinzarea unei proprietati.
Toate acestea Nu sunt respectate de catre autoritati in Romania. Iar oamenii ne avind cultura necesara nu la cunosc, iar cei ce le cunosc si doresc sa le aplice sunt amenintati de samsarii de pamint in cirdasie cu autoritatiile locale.
Bornele sau vizuinele de frontiera dintre proprietati se misca dupa bunul plac al tehnicienilor topo si a celor care platesc. In Ro nu exista o evidenta clara a proprietatilor. Iar vinzarea se face fara sa se respecte regula legalizata prin codul civil tocmai pentru a nu se strica comunitatile. Un teren nu se vinde ca si un utilaj.
Dl Bumerang Nu are dreptate.

Pamintul este ceva sfint si sacru, nu il poti vinde sau instraina as cum poti face cu orice altceva. Sunt legi impamintenite de secole si care inca mai functioneaza si astazi. Incepind de la granita de vest a romaniei adica din Ungaria si pina in Nord America astea sunt legi sfinte.
Dar in Romania ce este Nobil, Nimic.
Trist dar adevarat.

Dac mergeti astazi in Banat veti gasii proprietati modificate pe hirtie dupa bunul plac al functionarilor notarilor in cirdasie cu Judecatorii. Si asta pentru ca atunci cind vrei sa vinzi si sa cumperi sa nu poti sa o faci decit sa te judeci ca valoarea suprafetei din actele pe care le ai acasa nu corespunde cu cea de la Biroul Funciar si ajungi sa te judeci pentru chestiuni care nuti apartin dar pentru care trebuie sa platesti.
Evidenta pamintului in banat la 1918 a fost foarte exacta, astazi te ferasca Bunul Dumnezeu. Iar raspunsul avocatilor si notarilor este ca sau comis greseli cind sau transformat din unitatile de masura vechi in cele noi. Asta este o minciuna. pentru ca ordinul de eroare este cuprins intre 50% pina la 200% ceea ce este grotesc. Ori ce eroare de calcul in acest caz nu poate sa ajunga mai mult de 5% si asta cu indulgenta, iar cei care au facut asta nu cred ca au fost necalificati, iar asemenea situatii sunt pre frecvente ceea ce arata ca este cu buna stiinta facut.
Ei, Romanie Romanie!!!

Banatanul 08-07-2011 - 06:46

Dle Bumerang Gresiti!

Yaakov a nimerito. Exista lege limpede si clara. Pamintul Nu il poti dupa cum vrei vinde chiar daca este al tau.
Exista reguli foarte clare. Mai intii intrebi rudele care poarta acelasi nume de Familie, apoi pe ceilalte rude de familie, apoi primii vecini care sunt pe granita cu proprietatea ta apoi pe vecinii vecinilor tai, iar mai apoi anunti numai in interiorul comunitatii, satului in vatra caruiia se afla proprietatea. Si daca nimeni nu doreste sa il cumpere atunci se iasa in afara comunitatii satului si se poate intimpla ca satul tau sa nu fie deacord sa pui anunt in anumite localitati adica esti limitat de consateni in care anume sate din vecinatate poti sa vinzi, adica cu cine ar doprii ei sa se amestece ce fel de nou vecin ar dorii ei sa aibe. Incredibil Nu este asa??? Dar astea sunt legile si asa functioneaza si astazi.
Dar de regula cind nu se gaseste un cumparator din sat atunci ca sa nu fie instrainat pamintul este rascumparat de mai multi consateni.

Bumerang 08-07-2011 - 09:42

Banatene,

confunzi niste lucruri! tu vorbesti despre ASA numitele legi nescrise, si anuma codexul local.
dar asta e pe baza de gentlemen agreement, nu e lege. A doua varianta despre care vorbesti, sunt unele sarcini ale terenului, care se regăsesc in cf, si pe care ți le asumi atunci când cumperi. De ex ca nu poti vinde o anumită perioada, sau trebuie sa indeplinesti niște condiții, etc. Aceste conditionari nu sunt legi, ci prevederi contractuale private!
Insa si afirmatia ta ca de ex consatenii rascumpara un anumit teren, arată ca ei recurg la acea metoda atunci când vanzatorul vrea sa vândă oricui. Dar asta implica un anumit preț.

urbos 08-07-2011 - 00:11

Dupa cum se stie, tot ce……….Basescu, fie c-o face el personal fie prin ……….. lui, sub forma de acuzatie, semnal de alarma, avertisment, amenintare etc, se inplineste negresit pentru ca de fapt de ceea ce acuza se ocupa chiar el.
Daca analizam si pe alt palier, cu o perspectiva mult mai grava, e clar ca romanii vand de saracie, saracie in care putem spune deja ca sint adusi programat. Se poate vorbi de un plan de desproprietarire a romanilor, decelabil si din discursurile dementilor de la putere si a slugilor lor. Oamenii sint practic fortati prin tot felul de mijloace, preturi aberante la utilitati, impozite, taxe marite, reducerea veniturilor, indatorarea la banci etc sa-si vanda de la apartamente pana la terenuri. Asa ca e o problema serioasa, fenomenul fiind general, si intrebarea nu mai e neaparat doar una retorica.

urbos 08-07-2011 - 00:37

Pai „slugile” ce-are? E de porc?

Bumerang 08-07-2011 - 11:27

Sobrule,

despre ce planuri vorbesti? Tu chiar crezi ca un investitor gandeste asa?? Adica un fel de „hai sa ne adunam impotriva romanilor“?! Inestitorul vede doar cifre! Nationalitatea este pt el irelevanta. Daca se iveste ocazia sa cumpere ieftin, o face. ca o fi in Romania, Itralia sau Timbuktu, pt el este irelevant.
De la tine, mare capitalist ;-), nu ma asteptam la asa o pozitie.
Ceeace se intampla in Romania este selectie naturala, indiferent cat de crunt suna. Doar tu erai adeptul competitiei si agoniselei in generatii. Iti mai spun ceva. Chiar daca ar exista un asemenea plan, daca majoritatea ar spune nu, el nu ar fi aplicabil.
Daca majoritatea s-ar implica in dezvoltarea societatii, ea ar fi deja altfel. Dar romanul este delasator, si prefera se plece capul, alegand astfel calea minimei rezistente.

Mai exista si o piedica de ordin „tehnic”. Romania a fost distrusa de comunism, pierzand definitiv lupta concurentiala in agricultura si in industrie. Diferenta din Ro si Hu in agricultura, este exemplara pt situatia pe care o descriu. Oricine trece granita vede ca in Ungaria nu exista terenuri (cu mici exceptii) care sa fie in paragina! De ce? Cu toate ca Ungaria a fost comunista, ea NU a practicat COLECTIVIZAREA! Pamaturile au rams in mare parte proprietate privata (sigur, fara sa existe latifundiari), taranul platind impozit pe venit! Impozit mare, insa, el putea sa isi creasca venitul prin munca! Deci, munca era rentabila! Astfel s-au pastrat structurile „taranesti”, care functioneaza si astazi. In Romania a fost debandada. Odata ca dupa colectivizarea, structurile au fost distruse, intereseul taranul nemai existand, dupa revolutie, Statul a taraganat procesul de retrocedare timp de un deceniu! Niormal ar fi fost ca retrocedarile se sa faca rapid, inclusv cu SMT si IAS-urile. Pt ca, atunci cand taranul a „intrat in colectiva”, a facut-o cu cal si caruta, cu bou si magar! El avand dreptul astfel la tractoarele si combinele existente! Taranii ar fi putut forma cooperative, si poate situatia ar fi luat o alta turnura.

salut 08-07-2011 - 18:23

Ce tot vorbesti teorii cu care ai fost spalat pe creier? Tot mai visezi? Trezeste-te, realitatea iti bate la usa.

Vrei sa stii realitatea? Uite o stire „calda” :

„Reuters: Statele europene vor sprijini bancile care nu vor trece testele privind rezistenta financiara ”

(stirea o gasesti pe HotNews)

Ia comenteaza putin cu teoria: „competitie”, „piata decide”, „cel mai bun ramane”… si tot detergentul cu care esti spalat pe creier.

Bumerang 09-07-2011 - 15:44

Complicata chestie. Nu se poate compara cu diferența dintre un agricultori cu sapa si altul cu tractorul.
Bancile sprijinire, au dat credite unor staelor europene, bazandu-se pe UE. Au ajuns acum sa santajeze statul, pt a fi sprijinire. Este evident un lucru absolut aiurea, si nu are nimic in comun cu o concurenta loiala. SIE eu sunt împotriva. Dar se pare ca nu exista o cale mai buna. Avand in vedere cu multe bănci s-au băgat in rahat, este problema cumva impartita.

Asta nu inseamna acuma ca intre competitorii din toate domeniile nu mai exista concurenta!

urbos 08-07-2011 - 17:38

Tu vorbesti acuma aiurea. Nu are legatura ce-am spus eu cu investitorii aia de care vorbesti tu. Mai exista o categorie de asa zisi investitori, „investitori” strategici, care tin de jocul politic global. Sau ce face un Bechtel, spre exemplu, nu are nici o legatura cu capitalismul. Eu vorbeam despre planul dupa care actioneaza acest regim dement al lui Basescu, vandut altor interese, deci problema e una politica nu economica.
Daca nu pricepi mi-e lene sa-ti explic.
Deci tu bati campii cu succes despre selectie naturala si alte cacaturi, fara legatura cu ce-am spus eu. Iar faptul ca romanul e idiot ca sa suporte un cretin tradator la putere e alt subiect, nu are legatura cu faptul ca Dementul executa un plan de distrugere sistematica.

YAAKOV 09-07-2011 - 16:09

Basescu pregateste terenul pentru astia vare se vor muta in Romania.

http://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8
http://www.youtube.com/watch?v=7Xvf5Nibczs

Dar si ceilalti, de la celelalte partide, cam tot asta au facut.

Europeanuul 07-07-2011 - 11:31

Ungaria, Polonia, tarile Baltice mai nou si Bulgaria lupta pentru fiecare investitor, oferind conditii si facilitati cat mai prielnice.

Se bucura vecinii.

Liviu 07-07-2011 - 15:50

Eu zic ca este o simpla deturnare a atentiei … Iar romanul oricum o vinde si pe ma-sa daca are nevoie la un moment dat ! Macar aia care vin sa faca treaba cu pamantul care-l iau pe nimic … Daca nu suntem in stare de nimic si nu ne duce capul mai mult atunci asta este ! Oricum am acceptat sa devenim plantatie asa ca ce mai conteaza care-i stapanul ?!!!

Europeanuul 07-07-2011 - 19:11

Fiti linistit, strainii nu vor putea cara pamintu’ Romaniei, in tara lor. Si nici un sclavi pe plantatii nu veti fi – doearece azi se lucreaza mecanizat.

YAAKOV 07-07-2011 - 19:38

Deci nici ca muncitori zilieri nu mai e loc pentru romani. Ar fi mai bine daca ar intra in pamant de vii, sa poata strainii sa se simta ca la ei acasa.

Liviu 08-07-2011 - 02:21

Mecanizat lucreaza la ei acasa … aici este forta de munca atat de ieftina ca nu se merita sa mecanizezi ! De aceea si cei de la Renault de exemplu au la fabrica de la Pitesti niste benzi de montaj a autoturismelor semimecanizate si robotizate la limita, nu asa cum se intalneste la o fabrica din Franta de exemplu. Japonia este exclusa desi daca japonezii ar ajunge sa cumpere pamant aici in Romania atunci cred ca chiar ar transforma Romania in gradina Maicii Domnului asa cum se incearca sa se spuna …

Bumerang 08-07-2011 - 11:48

Liviule,

Traba cu forta de munca ieftina, este relativa si rara! Mai ales in agricultura! Ti-o spun din prorie experienta.
Bunicul are 5 ha de pamant, pe care initial le-a lucrat in regie proprie. Crezi ca venea cineva la munca?? Si daca venea, cerea un pret respectabil, plus mancare si bautura. Iar daca nu stateai dupa ei, lucrau aiurea! Asta ca sa relativez un pic insinuarea ca saracu roman e exploatat pe bani putini!
Iti dau alt exemplu. La sat anul tecut am renovat complet casa bunicilor, si am reconstruit bucataria de vara. Sti cat au cerut pentru a sapa un metru liniar (80 cm adancime si vreo 50 latime ) de sant de fundatie? 50 de lei! Doi insau au sapat 20 de metri intr-o zi jumate, la relantiu. Deci 500 de lei de caciula intr-o zi jumate! Intr-un sat la vreo 50 km de Timisoara! Poate ca in nordul Moldovei o fi mai ieftin.

Bumerang 08-07-2011 - 11:54

„Doi insi au sapat”, am vrut sa scriu

Liviu 08-07-2011 - 13:16

Asta-i CACApitalismu’ Budapestane … S-au mai desteptat si romanii intre timp (daca nu cumva nu or fi fost tot unguri de-ai tai ?!) , cererea in constructii este inca mare si oferta mica (sper ca ai autorizatie de constrctie/refacere ?!!!), la munca devarata nu se baga prea multa lume desi este relativ simpla si o poate face oricine, si tot asa ! Mai gasesc si cate un fraier „de pe la oras” care nu are incotro si da cat i se cere … Numai voi „analistii din sectorul financiaro-bancar” sa gastigati bani atat de multi ?!

Bumerang 08-07-2011 - 14:42

Liviule,

TU ai afirmat ca romanii castiga putzin, fiind „esploatati”. Ti-am demonstrat contrariul! Iar daca punem in ecuatie si calitatea, ajungem la concluzia ca, pt ceeace presteaza primesc uneori prea mult!
Ex. Am chemat unul sa-mi refaca gaura de aerisire la baia de serviciu la bloc, cu un burghiu pneumatic, pt ca cel de la care am cumparat a astupat-o (n-am reusit sa intzeleg de ce ) Mi cerut vreo 10 Euro, parca. Mizilic. Numai ca, animalul s-a urcat pe capacul de veceu, cu cele 100 de kile cate avea, si l-a spart. Capac adus din Germani, la vreo 40 de Euro! Afacere bulgareasca cu profesionistu’ roman, „ieftin”.
Alt exemplu. Am vrut sa zugravesc dupa cumparare (4 camere, buc si doua bai).
A zis „mesteru’ „, 200 de Euro manopera, prin 2001. Am zis, perfect! Batem palma. Cat iti trebuie pt materiale? Pai vreo patru galeti de vopsea. Da eu, pai cum, numai vopsea, restul aduci tu? El mirat, care restul?? Pai, zic eu, role, hartie de lipit folia, etc etc. Da el, a, nu, daca vrei sa acoperi, faci tu, ca io vin cu aspiratorul!!! Pai asa, scuzama, in 3 orea ai stropit tot apartamentul, din cap pana in piocioare. Munca consta in primul rand in liptul foliilor protectoare, si curataul ulterior! Si uita ca cele 200 de Euro s-au dovedit o enormitate pt ceeace avea el sa presteze.
Eu nu am probleme daca cineva lucreaza bine, sa il si platesc.
Dar vezi tu, mentalitatea de a jupuii „fraierul”, este prima piedica in calea prosperitatii! Sti de ce? Pt ca fraierul invatza, si a doua oara nu mai musca. Iar cel prins odata cu cuioara vopsita nu va mai fi chemat in veci! Va trebuii sa astepte, cu tigara in coltul gurii, multe luni, pana vine un alt fraier!

Liviu 08-07-2011 - 17:43

Ar fi bine sa fie cum zici tu numai ca fraierii sunt foooarte multi (vorba aia „mama fraierilor este insarcinata in continuu !”) si ei de fapt dicteaza asa numita „piata” ! Meseriasii lu’ peste prajit au aici in Romania mereu de lucru pentru ca unora le place sa moara fraieri si pentru ca din pacate functioneaza principiul furtului caciulii … Adica se lasa fraieriti pentru ca si ei la randul lor gasesc alti fraieri, adica tocmai pe meseriasii care i-au fraierit !!! Este un nenorocit de cerc vicios din care romanul nu cred ca iasa vreoadata din pacate … Asta nu inseamna sa atunci cand voi ungurii cereti mai mult decat este normal sa fiti lasati si noi sa fim in continuare fraieriti ! Are si fraiereala o limita totusi … Si, desi balta cu fraieri este plina pe aici, mai sunt totusi si unii care gandesc !!!

nimeni 07-07-2011 - 20:04

este corecta temerea lui baconschi . e vorba de a cumpara la un pret de nimic acum cand lumea e bulversata de criza si de lipsa de bani, si de a revinde mai tarziu cu un pret mult mai mare. tipic asasinilor economici.

n-au decat sa scrie tone de cuvinte mestesugite o groaza de scribalai pe aici, e la mintea cocosului ca romania e in genunchi in fata strainilor- mai ales in fata bancilor .
nu acuz strainii sau bancile cum s-ar putea crede, nu, acuz jegurile din politica romanesca . ei au fost cei care ne-au vandut cu preturi de second-hand promotie!

nu s-a pus problema instrainarii pamantului in scopul de a-l lucra.asa ca lasati-o cu gandirea comunista si alte povesti sterpe- tip bumerang.

si mai lasati-o si pe aia cu siguranta nationala. suntem vanduti aproape in intregime, despre ce siguranta nationala mai vorbim sau mai bine zis despre a cui siguranta nationala?

romeo2110 07-07-2011 - 20:48

>e vorba de a cumpara la un pret de nimic acum cand lumea e bulversata de criza
> de lipsa de bani, si de a revinde mai tarziu cu un pret mult mai mare.

Si care e pretul pamantului cand de 2000 de ani mosii si stramosii nostri si-ai varsat sangele ca sa-l apere ?
Pamantul nu este al nostru, ci ni s-a dat in pastrare ca sa-i tranmitem urmasilor, din generatie in generatie, in vecii vrecilor.

Banatanul 08-07-2011 - 07:18

Dlor. Nimeni si Romeo,

Nu va mai plingeti, ca nu aveti dece. Problema chei este increderea dintre cetatean si stat.
Si nu putem sa continuam sa gindim in spirit colhozist. Desii acolo unde oamenii nu sau trezit inca asocierile cooperative sunt inca o solutie. Desi nu este cea mai buna.
Problema este evidenta proprietatilor, legislatia funciara si cea a burselor agricole cit si respectarea ei.
Dar mai cu seama lipsa culturii de stapin de pamint care lipseste cu desavirsire. Si asta din cauza PCR -ului.
Deci concetrativa pe aceste problemetici!! Nu cadeti in butoiul cu melancolie.

Pribeagul 07-07-2011 - 23:45

„Iubita mea, să ne-aruncăm în mare” … valuri…

„Ţi-am spus de mult că pe pământ sunt rele
Ţi-am spus că marea-i căpătâiul meu
Ţi-am pregătit o flotă scufundată
Şi-o nuntă pe-un vapor de minereu”

Ne-am aruncat in mare si valurile globalizarii ne inghit, dar trebuie sa traim.

Romanul, cu un venit lunar de cca 350 de euro concureaza cu occidentalul, care are un venit lunar de 2000 de euro.

Situatie anormala, pe care unii o considera normala.

Datorita acestei situatii, nimic nu-l opreste pe occidental sa ia, din Romania, tot ce doreste.

Daca nu apare cit de curind un destept, roman sau de alta nationalitate, sa-i dea de capat acestei situatii, avem o mare problema. Piata libera, care NU le rezolva pe toate, nestrunita, ne va lasa veniturile actuale sau, mai rau, le va scadea, si, mai mult, va alinia preturile la… acelasi nivel.

Destinul m-a facut sa cunosc… viata la tara. Imi pare rau, taranul actual, cu munca lui de subzistenta, pe micul lui ogor sau ogoare, n-are nici o sansa. Sansa lui este, poate, la… muzeu. Viitorul este al marilor latifundiari.

Daca taranii uniti ar creia „mari” latifundii, macar la nivel de localitate, ar mai fi o sansa. Dar sunt slabe sperante.

Banatanul 08-07-2011 - 05:59

Mai Pribeagule revinoti nu cadea in stari de melancolie ca nu sunt sanatoase. Aici vorbim de pamint si de statutul de stapin. Mai criticat ca ii dispretuiesc pe romaini cind am spus ca germani sa vina sa lucreze.
Hai sa vedem ce vacem noi.
Dumneata boem ca si Greerele din fabula Greerele si Furnica, cinti si visezi. Cam asa fac si Italienii si Francezii de aceea am spus ca ei Nu. Ci numai nemtii.
Hai sa invatamm si noi romanii ceva de la straini si atunci pe cine ii alegem ca model.
Vad ca dumneata teai orientat spre viata Boema. Succes.

Banatanul 08-07-2011 - 06:05

Dle Pribegul ma scuzati vam confundat cu Dl. Ereticul.
Ce pseudonime vati ales unul Melancolic altul Razvratit. Bai oameni Buni prea usor va confund. Asta nui bun.

Pribeagul 09-07-2011 - 22:29

Cind vezi cite se intimpla, cum sa nu fi razvratit?

Serenada muncitorului
de George Bacovia

Eu sunt un monstru pentru voi
Urzind un dor de vremuri noi,
Şi-n lumea voastră-abia încap…
Dar am să dau curând la cap.

O, dormi adânc, mereu, aşa,
În vise dulci, hidos burghez,
Oftând, palate de-ţi lucrez,
Eu ştiu şi bine-a dărâma.

În noaptea asta, iată, sună
O serenadă din topor,
Amanţilor pierduţi sub lună,
Poeţi cu putredul amor.

O, dormi în noaptea infinită,
Burghez cu aer triumfal,
Dar preistoric animal
În raţiunea aurită.

Sub luna blondă nu se plânge,
Ci răzbunările se curmă,
Martirilor scăldaţi în sânge,
Cânt serenada cea din urmă.

O, dormi… dar voi urca spre soare
În zbor sublim de-aeroplan…
Cu vise dulci, burghez tiran:
E aurora-ngrozitoare…

nimeni 08-07-2011 - 15:10

pribeagule calator, imi faci asa un dor…

viata la tara. cine a mai ramas la tara? batranii care stau cu mana la ochi sperand ca-si vad venind copiii, nepotii. fel de fel de venetici care numai de munca nu au chef.

cea mai completa si mai frumoasa comunitate – cea taraneasca – a fost distrusa complet.
asociere zici? pai sunt facute asocierile astea de ani buni. sunt arendasi aproape peste tot, lucreaza pamantul si platesc sau dau cota parte din productie proprietarului.
problema este batjocura statului – nu-si protejeaza fermierii si lucratorii agricoli- lasandu-i sa se lupte singuri cu concurenta straina mult mai motivata si mai pregatita .si atunci ce face arendasul- constata ca dupa ce lucreaza un an, nici macar banii pentru salariile oamenilor nu-i in stare sa-i obtina. si uite asa, raman pamanturile nelucrate, taranul ajunge sa plateasca mai mult impozit decat castiga pe pamant , si e la mintea cocosului ca nu are incotro, vinde pamantul- chiar pe nimic. sa ai pamant, sa nu-l poti lucra si sa nu mai ai bani nici sa platesti impozite pe el- cine in lumea asta l-ar mai pastra .

de asta spun, ca avem clasa politica cea mai jegoasa, rapace si dezinteresta de binele comun din toata europa .

si da se poate discuta- cum dracu de tot alegem si cam tot ei sunt?

jan dinu 08-07-2011 - 00:57

„Neshte tzarani „…

Am auzit ca’s undeva tzarani
Pe cimpuri robotind pentru ceva dollari ..
Migranti ,departe de la casa lor ..
Mor pe picioare nevazuti ,invinshi de dor ..!
JD-USA

Bumerang 08-07-2011 - 09:58

de ce nu te intorci?

Arhimede 08-07-2011 - 14:14

De ruşine.
N-are bani de avion…

Bumerang 08-07-2011 - 14:48

Hai ma ca s-au ieftin acuma, nu poti spune ca-s o avere
cu vreo sase/opt sute de dolari mergi dus intors

Viorica Ianc 09-07-2011 - 06:26

Daca nu sareau fecioriii astia inaintea mea nu as fi comentat la viersurile de mai sus.
Fac asta din camaraderie. De pe forumul fostei ZIUA.

Nimic, nimic dinspre Neamtzu Ziganu, ceva picaturi de ploaie dinspre Calugarul pentru a lui…Sheherazada, Olga si gulasul ei este luata in gargori (cuvant vechi de la noi din sat-ceva dinspre genunchi) la Evenimentul Zilei. Acolo am zarit-o si pe Altamid si altii.
Uneori comentariile sunt savoroase, alteori ai nevoie de un pahar de apa rece. Simti nevoia sa-ti speli nu numai ochii de la citit ci si stomacul.

Banatanul 08-07-2011 - 05:50

Da este foarte bine ca sa ajungem la aceea constiinta incit sa ne ingrijoram ca strainii cumpara pamint in Romania.

Cei care ar trebuii sa fie proprietari in Romania sunt cetatenii Romani.

De ce nu se intimpla asa??? Aceasta ar trebuii sa fie intrebarea cheie.

Raspunsul meu are doua componente:

1. In romania nu exista aceasta cultura a stapinului de pamint, toti cei care au fost stapini de pamint au fost exterminati cu cruzime. Astfei incit in mentalul colectiv sa inradacinat ideea ca a fi proprietar de pamint poate fi o acuzatie care se termina prin eliminare fizica adica prin linsare de catre angajatii MAI-ului, asa cum de altfel sa si intimplat.

2. Majoritatea cetatenilor Romani sunt oameni obositi si scirbiti de relatia pe care o au cu statul Romanesc.
Statul Romanesc in loc sa fie un partener de incredere propriului cetatean Generatii de-a rindul la exploatat crunt si cinic pe bietul Cetatean Roman.
Astfel incit Cetateanul Roman sa simtit o sluga la el acasa. O sluga dispretuita de propriul Stat. Cetateanul nu mai are incredere in statul Roman.
Iar cei care lau subjugat adica semenii sai fie membrii PCR ori angajati ai MAI si Securitate astazi Nu sunt pedepsiti.
Ce intelege bietul cetatean din aceasta situatie??? Ca ceea ce i sa intimplat a fost corect.

Cu moralul la pamint si scirbit de tot si de toate Nu mai crede ca el cetateanul roman va putea fi vreodata stapin la el acasa in tara lui.

Cetateanul romai este calcat in picioare si de t.i.g.a.n.i in propria casa.
Cetateanul roman a ajuns sa plateasca taxa de protectie t.i.g.a.n.i.l.o.r impotriva carora statul romanu nu il apara.

Si atunci ce importanta mai are treaba cu pamintul?
Mai ales ca statul care ar trebuii sa organizeze sistemul de Burse Agricole si o legislatie care sa reglementeze relatia dintre proprietar si arendas in mod just astfel incit ciclul de lucrari agricole, productie si vinzarea produselor sa nu fie o piedica in activitatea lucrarii pamintului.

Toate astea in Ro sunt la pamint si fiecare om vede aceasta realitate.

Banatanul 08-07-2011 - 06:08

Absolut, siguranta Nationala este fundamentala. Dar asta nu incepe cu pamintul , siguranta Nationala incepe cu Increderea dintre Cetatean si Stat si invers.
Cum vom reusii sa rezolvam aceasta cheie, adica increderea Cetatean-Stat?

legionarul 08-07-2011 - 12:52

Vedeti istoria si veti afla ca palestinienii tot asa au inceput sa vanda pamant evreilor si acum se dau de ceasul mortii.Tot acesti evrei asa au inceput si in Romania si in special in Moldova sa profite de conjuncturi sa-i faca pe tarani sa-si vanda pamanturile.Sa multumim lui Dumnezeu si Germaniei ca ia mai linistit, altfel eram in situatia Palestinei.

Liviu 08-07-2011 - 13:05

Au gasit ei alte „cai” si „mijloace” … Nu se scrie nimic de industrie insa daca s-ar fac e o analiza a intreprinderilor care au fost cumparate de evrei si care au fost demontate si vandute la fier vechi pentru a face locuri in care tot ei sa construiasca ceea ce stiu sa faca cel mai bine (adica mall-uri comerciale), s-ar vedea cum stau exact lucrurile adica s-ar vedea ca sutem plantatia de tip Palestina numita Romania !

Aolica 08-07-2011 - 13:43

Bai, nu umblati cu bulşitu vopsit, bai! Miscarea fesenista de integrare in EU este o dizolvare a natiunii. Aici e buba!

Bumerang 08-07-2011 - 15:07

Mai ciumpalacule,

pai hai sa te vad de ce esti in stare. Aduna toti banii, anuntati prietenii patrioti, si cumparati voi terenurile de la tarani, ca sa nu ajunga la evrei 🙂
Sau, mai buna idee, infiinteaza un SIF ceva acolo

Aolica 08-07-2011 - 13:23

Aoleu, strainii s-au pus sa traga cu bani in noi! Pai nu e joaca sa primesti o sacosa de teancuri de euroi pe spinare, te cocoseaza, nu alta. DE AIA AVEM MULTI DROMADERI fericiti, caci au scapat de proprietati discutabile din punct de vedere al proprietatii.

Banatanul 08-07-2011 - 22:13

Salut Dle Bumerang, deacord cu observatiile pertinente pe care le faceti. Comparatia dintre Ro si Hu este corecta.
As mai adauga un lucru care mia trezit sentimente puternice ca urmare a unei analogii intre ceea ce am vazut in Ungaria si povestile bunicilor mei.
Venind dinspre Budapesta spre Timisoara cu masina trcind prin pusta, am vazut de citeva ori sporadic cei adevarat, tarani maghiari in caleasca neagra cu 4 cai frumosi tare, iar el imbracat in haine tipice portului lor cu camasa alba si vesta fara mineci, palarie cu bor mare, panataloni, cizme negre de piele lustruite, si ne lipsita mustata intoarsa. Pe toti pe care iam vazut fie intrau pe salashu lor fie ieseau de pe salash. Mosiile erau in afara satelor sau cum spunem noi salash sau szalaz. Aceste imagin miau adus aminte de citeva tablouri si fotografii de familie cu personaje ale familiei de dinainte de WWI, de cum se purtau stramosii mei aveau cai, cizme negre lustruite si mustata mare si intoarasa si fumau pipa si ce mindrii erau ei. Dar mai ales in uniformele militarea dinainte de anul 1900. Bunicii miau povestit povesti cu vietile lor, si ii pot vedea in pozele si tablourile de familie dar nu am avut ocazia vreodata sa vad in viata asemenea personaje pina cind nu am mers cu masina printer satele maghiare din pusta panoniei intre Szeget si Mako, mau impresionat foarte tare numai idea ca inca mai esxista in viata asemenea personaje.

Acesti oameni sunt oamenii pamintului, sunt stapini de pamint si a caror program zilnic este facut de catre animalele pe care ei le ingrijesc, cred ca oamenii astia refuza sa aibe televizor numai dintrun anumit spirit de conservare a modului de viata arhaic pe care sil asuma in toata puterea fiintei lor. Admirabil.
Am putut sa vad asemenea forme de viata atit in Austria cit si in Bavaria (Moldova Germanilor), in satele Tiroleze si Bavareze rasfirate printre munti un mod de viata arhaic si care in mod constient este asumat de acei oameni. Asta arata ca nu toata lumea sa prostituat dupa cum incearca Burghezia si Proletariatul sa ne indrume cu ideile lor tuicaloase.
Si in satele de Romani poti sa mai vezi forme arhaice de viata sunt ferm convins insa lipseste acel spirit al stapinului de pamint, si pe care Romanii au obligatia sa il descopere si sa il cultive transmitindul generatiilor urmatoare asa cum fac Maghiarii, Germanii, si Austriecii. In Romania din pacate eu cred ca modul de viata arhaic nu este unul constient asumat mai degraba este o stare de lehamite si din care mai de graba oamenii doresc sa scape probabil considerinduse ca fiind condamnati la o viata pe care ei nu sio doresc. Este foarte trista aceasta realitate. Ori tocmai aceasta stare trebuieste sa se schiombe in mentalul Romanilor. Asta este idea esentiala cred eu care ar trebuii sa fie luata in serios de autoritatile Romane astazi in 2011.

Dle Bumerang referitor la modul cum se vind proprietatile, maim exact pamintul. Eu va inteleg pozitie dar Nu sunt de accord cu ea. Deoarece eu Nu sunt sutinatorul Burgheziei si a Proletariatului.
Ceea ce spuneti Dv. este in virtutea spiritului Burghez pe care eu il condamn la modul cel mai serios.Datorita mizeriei umane pe care o promoveaza inca de la Rev. Franceza incoace.
Datorita Burgheziei societatea umana de astazi este bulversata si degradata moral. Burghezii si Proletarii il imping pe om sa se prostitueze sa isi vinda sufletul. Si asta pentru mine este o crima si criminalii nu au scuze.
Eu consider ca comertul trebuie sa fie limitat numai la produsele material realizate prin munca. Pamintul este ceva sfint si sacru iar sufletul pentru a da roada are nevoie sa fie legat de pamint.
Si de aici Pamintul si sufletul nu este de vinzare nu pot sa fie tranzactionate asa cum facem cu orice alt produs al muncii noastre.

Daca o conserva de peste, o pereche de pantofi, o palarie, un utilaj, ori o vita pot fi cumparate cautate la dinti, la sanatate ori citita eticheta cu ingredient, Pamintul si Sufletul Omului nu se tranzactioneaza.
Eu doresc ca regimul Medieval de dinainte de Rev. Franceza sa isi reinter in functiune. Eu nu sustin ideile de industrializare fortata de astazi unde sa ajuns ca oamenii sa isi vinda si sufletul.

De aceea cred ca stapinii de pamint in fiecare tara nu pot fi decit cetatenii acelei tari. Ca acestia doresc sa isi deie pamintul in arenda la straini este foarte bine, dorinta de eficienta este justificata.
De aceea vinzarea pamintului in opinia mea trebuie sa se faca numai dupa legile Medievale.

salut 08-07-2011 - 22:40

OK vere,

Burghejii E rai, grofii E buni.
Romanii E rai, Ungurii E buni.
Si „O, brad frumos” a fost scris de un ungur, ca daca era un roman, ar fi scris „UN btad frumos” 🙂

Marius Bâtcă 08-07-2011 - 22:43

LMDC?

Banatanul 08-07-2011 - 22:46

Ce inseamna LMDC? Dle MB

Marius Bâtcă 08-07-2011 - 22:48

Sa spuna Salut.
Dar nu vrea 🙂

urbos 08-07-2011 - 22:49

Daca nu se intreaba tot forumu nu cred ca avem vreo sansa sa aflam astazi.
Hai in cor.
CE INSEAMNA LMDC?

Marius Bâtcă 08-07-2011 - 22:56

@ urbos
Nu cred ca e nevoie.
A dat o cheie. Si nu e SOL.

Banatanul 08-07-2011 - 23:13

Dle Salut,
Esti un proletar, tii ca orbu de bita de teoria pe care te-au invatat comunistii.

Asa sa stii, ca proprietarii de pamint Niciodata Nu si-au subjugate si batut joc de locratorii de pe pamintul lor. Cei care sau comportat mizerabil cu lucratorii au fost administratorii sau arendasii. Proletarii in istoria scrisa de ei Mint cu nerusinare, spunind ca stapinii de pamint sunt rai dar asta nu este adevarat.

Dumnezeu Nu bate cu Bita. Asa sa stii. Iar Romania astazi se afla in aceasta situatie jalnica tocmai din aceasta cauza. Cit timp Prolrtarii si Burghezii isi bat joc de cetatenii tarii, Romania o va duce prost.
Atit Proletarii cit si Burghezii din Ro sunt cauzele principale ale suferintelor oamenilor care traiesc in Romania. Si Nu stapinii de pamint. Acestia au fost exterminate de Proletari. Daca Romania astazi ar mai fi avut stapini de pamint in sensul adevarat al cuvintului, situatia societatii Romanesti ar fi fost ca cea din Ungaria, Cehia, Polonia, chiar Austria.

Ati distrus tara si oamenii ei. Ati distrus Familii de oameni nevinovati. Si acuma rinjiti cu viclenie.
Rusine sa va fie proletari nenorociti.

salut 11-07-2011 - 01:30

Wow,

Ce zici mai, Bula? Ca sunt „proletar” ? Mda, probabil ca sunt, in sensul ca muncesc ca sa-mi castig painea. Ai incercat vreodata faza asta? Faza cu muncitul, vreau sa spun. E greu, nu-i asa?
E mai bine sa stai pe forum si sa plangi secolul 19, nu-i asa?

A, sa nu uit. M-ai prins. Eu sunt cauza dubla a dezastrului Romaniei. Pentru ca, in afara ca muncesc, mai am si tupeul de a munci in propria mea intreprindere, deci ma calific la „burgheJi”, nu-i asa?

Mai Bula, nu ti-a spus nimeni ca traiesti intr-un secil gresit? Ca poate prin sec 19 ideile tale mai faceau furori prin niste locuri de pe Terra – si anume prin acele locuri unde se mai credea ca pamantul e ca o placinta si e periculos sa ajungi la marginea ei – dar azi doar ne uitam cu doar un zambet ingaduitor la asemenea pierduti in timp?

Banatanul 11-07-2011 - 08:11

Mai Bula de sapun nu te mai da rotund, ca esti tributar mentalitatii Burghezo-proletare. Voi suntetii responsabili de degradarea Familiei, societatii si persoanei umane.

Da mai mitica „Grofii E Buni” pentru ca nu sunt Burghezo-Proletari ca tine, eu au facut ceva la vremea lor, pe cind voi ati distrus totul. Vati bagat prin frauda in castelele si palatele Grofilor, liati luat mosiile si ati pingarit locurile sfinte construite de Principi, Voievozi, Grofi, Baroni, Conti, Cavaleri, Cnezi.
Vindeti credite oamenilor, prostindui sa isi puna pielea in bat pentru voi.
Voi ati distrus societatea umana si tot voi sunteti aia care va opariti cind vi se arata oglinda.

YAAKOV 09-07-2011 - 16:13

Nu e ingrijorat deloc, ba chiar se bucura. Vrea sa testeze reactia romanilor, sa vada care e „temperatura” sistemului. Presupun ca este basarabean, ca majoritatea celor care ne-au condus dupa ’90. Asta e de partea evreilor, nu a romanilor.

YAAKOV 09-07-2011 - 16:17

Poate ca ii este frica sa nu cumpere europenii din Vest si sa nu ramana pamantul Romaniei pentru noua locatie a statului Israel.

http://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8
http://www.youtube.com/watch?v=7Xvf5Nibczs

Liviu 09-07-2011 - 16:33

CORECT !!!

Pribeagul 09-07-2011 - 22:40

De vazut si alta fata a agriculturii romanesti.

Cea mai mare fermă din Europa e un colos de pe teritoriul României

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/cea-mai-mare-ferma-din-europa-e-un-colos-de-pe-teritoriul-romaniei-229765.html

Deci, in anumite conditii, se poate.

Si cite de astea n-am avut, si ce usor le-am distrus!

Dar vorba haiducului caruia turcii i-au ars casa:

„Las-o sa se fac scrum,
Ca am pus-o prea la drum.”

Am dovedit ca le putem face.

Le vom reface!

Banatanul 10-07-2011 - 05:12

Pribeagule, esti un proletar.

Cine-i proprietarul pamintului si cinei arendasul?

Cine beneficiaza de produsul agricol din IMB, si de venitul financiar rezultat?

Voi sustineti tipul de agricultura socialista in care statul este proprietar si citiva smecheri lacomi si cruzi administratori iar plebea dezbracata si infometata primeste doar propaganda si iluzii desarte.

Agricultura nu are voie sa fie o sursa de venit a statului si a clasei politice. Statul Nu are dreptul nici moral si nici legal de a fi proprietar de pamint. Singurii care au dreptul de a detine proprietati de pamint sunt persoanele fizice. Unde sunt acele familii de proprietari?

Pribeagul 10-07-2011 - 23:37

Da, domnule Doctor. Sunt salariat la patron, deci sunt proletar. De fapt am 3 servicii -motiv pentru care scriu la ore tirzii -, deci sunt de 3 ori proletar. Fac aceasta pentru ca vreau sa-mi construiesc o casa/mausoleu ca a lui Videanu. Facind asa eforturi, voi reusi oare?

Desi dvs ii dispretuiti, patronii si proletarii sunt considerati si apreciati fiecare ca motoare ale dezvoltarii societatii.

Dar dupa cum se dezvolta societatea este posibil sa vi se indeplineaca visul, sa ajungem, dupa cum spune si Bumerang, adinc in feudalism. Poate ca nu ne oprim acolo si ajungem sa ne servim toti de la un cazan, ca-n Comuna Primitiva.

Nici n-ar fi mare minune. Se spune ca orice urcus are si coboris. De la Comuna Primitiva s-a ajuns la Socialism, acum o luam inapoi.

Exemplul dat de mine cu IMB a fost pentru Bumerang, care mai sustine ca exista cineva in lumea asta, romanii, care nu sunt in stare de nimic.

Parca nu ma mai intereseaza cine ia profitul, nu numai de la IMB, ci si de la celelalte, multe, facute de noi in citeva generatii.

Pribeagul 10-07-2011 - 23:08

Domnule doctor Banateanul,
am citit ultimul dvs comentariu de la art. „Ciocu mic…”, la care comentariile sunt inchise, motiv pentru care va dau raspunsul aici.
Va felicit pentru modul in care ati conceput si realizat comentariul respectiv.
Pentru unele idei pe care le exprimati am alte opinii. O expunere a lor nu-si are locul aici.
Inca odata, felicitari!

Banatanul 11-07-2011 - 05:30

Multumesc, si sa stiti ca nu sunt asa de rau pe cum va imaginati Dv. Dl. Salut, CZC si multi altii.
In Evul Mediu modul de viata pentru taran a fost unul paradiseac. Si nu cum il descrie istoria scrisa de urmasii Bastilienilor andica proletarii si burghezii.
Chiar daca patura nobiliara a facut uz de o viata imbelsugata, Credinta si frica de dumnezeu a fost factorul director al societatii si de aici atitudinea sociala dintre oameni era guvernata de buina credinta. Si nu ca in socialism ori capitalism unde oo clasa de excroci si hoti santajeaza intreaga populatie.

Inca mai avem multe de invatat despre modul de viata de dinainte de Revolutia Franceza.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult