Băsescu zice STOP bacalaureatului profesional | Ziua Veche
Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Băsescu zice STOP bacalaureatului profesional. Ce părere aveţi ?

Băsescu zice STOP bacalaureatului profesional. Ce părere aveţi ?

scris de Ziua Veche
1 afisari

Traian Băsescu a trimis Parlamentului, la reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, trimisă la promulgare, în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Referendum. Băsescu “renunţă” la Cotroceni şi ameninţă în stânga şi în dreapta„Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementare a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate şi impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuţie prevede, la punctul 3, articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare şi de desfăşurare, precum şi conţinutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar”, se arată în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.

Potrivit sursei citate, pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional şi, concomitent, de intervenţie pe proces educaţional (calitatea cadrelor didactice, relaţia cu angajatorii) şi pe conţinuturi (programa şcolară, practică).  „Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât şi extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obţinută extrem de uşor şi cu o relevanţă scăzută”, precizează documentul.

În opinia preşedintelui, având în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2012 prin care se reglementează şi învăţământul profesional, „noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie”.

„De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul ‘profesional’, Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate ţările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universităţi. Aşadar, actuala formă a legii ar duce la situaţia în care s-ar obţine o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică şi cea profesională, în sistemul educaţional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii şi a relevanţei sistemului naţional de învăţământ şi în diplomele acordate de acesta”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Consideraţi normală decizia lui Băsescu  ?

Dacă aţi fi ministrul Educaţiei cum aţi organiza examenul de Bacalaureat?

Cum apreciaţi modificările efectuate în ultimii ani în domeniul educaţiei ?

11 comentarii

digital 09-10-2012 - 19:24

cu fățăul ăsta poate să zică STOP!!!!
cred că și pământul se va opri din rotație!
priviți ce fățău responsabil și reformist are prietenul,kiombelix!

DXN 09-10-2012 - 20:04

BACUL PROFESIONAL ESTE O INVENTIE A FLINTICULUIPOLITIC!
Tu bovino nici nu stii ce inseamna un examen:
ai facut Liceul Meletar si ai intrat la „ofiteri” cu distributie de la centru!
Fiul Ploii!
L’enfant Terre-ist!
La fel si psihopatul de dobresandu-rahatul!

vodka 09-10-2012 - 20:54

De asemenea bac fara examen si nota 10, si daca se poate 11, pentru redactie, si anume care semneaza cu Huhu si Urbos.
Sa nu va mirati daca se naste un foc la sediu peste noapte, asa-i norocu legionarului !

RedCard 09-10-2012 - 22:00

Foarte bine a facut!
Cine vrea bacalaureat, sa-nvete! Nu exista bac second-hand [eventual, luat in BG – fie si pt ca n-are nr de inmatriculare! 🙂 ]!!!
Ajunge cu facilitati si privilegii pt prosti!
Grija pt prosti a depasit orice limita, de cand votam de 3 ori plus un referendum pe an (ca… la asta se reduce pseudo-democratia noastra!)!!!

teo 10-10-2012 - 07:30

O inventie a unei minti bolnave ! Ai facut un liceu,dai examene !Toata lumea la fel !Cine vrea sa devina muncitor, sa faca o scoala profesionala(unde la sfarsit va da examene !) Nu te duci la liceu ca loc de intalniri amoroase ! BARAVO BASESCU !

mircea 10-10-2012 - 09:33

Daca in anul 2000 cad a fost lansat BASESCU cumparam 25 mc de apa cu 1$,azi cat cosra 1mc de apa??? dupa ce e si prost ca noaptea e si urat ca dracu , trasaturi da tigani -tatari . Cei trei Basesti au fete da cur da gaina intors,cap au minte nu le mai trebuie,ca ia furat pa ROMANI da i-i va lasa fara cenusa in vatra,

vic 12-10-2012 - 10:07

invatatura si munca ,un chin pentru gunoaiele societatii ….

analia 14-10-2012 - 12:18

Este corect. Orice modificare in ceea ce priveste modalitatea de desfasurare a bacalaureatului se facea in vremurile trecute pana la inceputul anului scolar. Acum fiecare ministru modifica legea cand vrea si cum vrea.

BULA 14-10-2012 - 16:03

Parerea mea (dupa 30 de ani de lucru in invatamant), este ca bacalaureatul n-ar trebui sa fie o sperietoare, daca in timpul anilor de studii exigenta profilor ar fi normala si notele s-ar acorda corect (pe merit, nu umflate cu minim 3 puncte, cum s-a facut in ultimii 15 ani). Si in plus, subiectele la examenul de bacalaureat trebuie sa fie de dificultate medie, nu pentru olimpici.
Exigenta sa fie maxima la intrarea la o forma de invatamant (evident ca prin examen) si pe parcursul anilor de studii, nu la finalizare. Bacalaureatul ar trebui sa fie ceva cu caracter mai mult festiv, de finalizare a unei etape a vietii, nu o catastrofa personala.
In concluzie, notarea sa fie corecta (la „sange”) in timpul liceului, corigenta si repetentie pentru aia care nu invata, astfel incat cei care termina liceul sa nu aiba probleme la bac.

S-a ajuns la situatia asta, ca jumatate din absolventii de liceu sa nu ia bac-ul, pentru ca s-a intrat la facultate fara examen, pe baza mediilor din timpul liceului. Profii de la licee s-au pus cu note umflate pe elevi (la presiunea directorilor, sa aiba multi absolventi intrati la facultate) si i-au dezvatat pe copii sa o ia in serios, sa invete zilnic si sa-si faca temele.
Deci, trebuie ca si intrarea la facutate sa se faca pe baza de examen, iar examenul sa se dea in functie de profil. Cum e acum, cu intrare la majoritatea facultatilor pe baza mediei de la bac, nu este deloc corect. Nu e in regula ca admiterea la Politehnica (Automatica, Fizica, Chimie, etc) sa fie determinata de nota de la limba romana si de la alte discipline care n-au legatura cu tehnica.

BULA 14-10-2012 - 16:15

Bac-ul profesional e o tampenie iesita din mintea contorsionata a smecherilor de la PSD.
Abramburica nu vrea sa se relaxeze promovarea la bacalaureat si sa se intre in invatamantul superior pe baza de examene de admitere, cum era inainte de a veni Andrei Marga la conducerea Ministerului Educatiei.

Universitarii nici nu vor sa auda de admitere prin examene, pentru ca in mod sigur nu vor mai avea atatia candidati si se va trece la concedieri. De fapt se cam pregateste terenul pentru concedieri in masa la invatamantul superior (mult supradimensionat si consumator de bani de la buget). Chiar in perioada asta, la unele universitati se negociaza Contractul Colectiv de Munca, iar una din prevederile cerute de sindicat este sa se asigure salarii compensatorii pentru concediati. Deci, concedierile se au in vedere.

copiutza 14-10-2012 - 18:48

Numai mintile analfabete si plagiatoare puteau inventa bacul profesionl!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult