Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Blaga, Noul PDL şi falsificarea Dreptei

Blaga, Noul PDL şi falsificarea Dreptei

scris de R. C.P.
1 afisari

PDL a intrat in “era Vasile Blaga”. Blaga şi-a susţinut candidatura în faţa Convenţiei Naţionale cu moţiunea: “PDL: Pentru o societate dreaptă”. Acest document prezintă principiile pe care îşi va întemeia acţiunea politică, direcţia pe care doreşte să o imprime partidului şi obiectivele mandatului său, principii, direcţie şi obiective la care majoritatea covîrşitoare a partidului au aderat, public şi direct prin semnături de susţinere sau prin vot.

blaga

Blaga, Noul PDL şi falsificarea Dreptei

Un obiectiv central al “erei Blaga” pare să fie coagularea Dreptei româneşti în jurul PDL. A fost cuvîntul cel mai des utilizat în discursurile de sâmbată. Chiar titlul moţiunii conţine cuvîntul magic – Dreapta. Fluturii Dreptei de pe întreg cuprinsul patriei sînt aşteptaţi să roiască în jurul farului aprins ieri de Vasile Blaga, să se îmbrincească la sfinţirea Căii spre Societatea Dreaptă.

Precizez de la început că nu trăiesc cu iluzia că Vasile Blaga ar fi dezbătut vreodată în şedinţele de partid pe întreprindere tezele lui Rawls despre Justiţie Socială (numită şi Dreptate Socială pentru confortul intelectual al alegătorilor de dreapta) şi nici că i-ar fi controlat vreodată paşaportul lui Pierre Trudeau, apostolul Societăţii Drepte canadiene. Însă nu pot înţelege cum şi-au putut pune semnătura Cristian Preda, Andreea Paul sau alţi intelectuali de frunte ai PDL pe o astfel de falsificare neruşinată, pe un document care pare scris de un cadru de nădejde de anvergura lui Nicu Bănicioiu sau a vreunui intelectual din echipa cîştigătoare a Dr. Robert Negoiţă. Şi vorbesc despre calitatea lor de profesori (în cazul lui Preda de ştiinţe politice), nu de cea de liberali de stânga.

Înainte de a aborda manifestul lui Blaga, vă propun să ne reîmprospătăm puţin memoria cu spiritul Societăţii Drepte, aşa cum a fost acesta popularizat şi implementat de Pierre Trudeau:

Societatea Dreaptă”

Pierre Trudeau

Nimeni în societate nu trebuie să aibă dreptul la produse de lux sau care îi sînt de prisos pînă cînd lucrurile esenţiale ale vieţii nu sînt la dispoziţia tuturor. La prima vedere, o astfel de distribuţie ar părea că există în Canada. Datorită abundenţei bogăţiilor naturale şi tehnologiilor erei industriale, pare că nu mai sîntem nevoiţi să ne călcăm în picioare unii pe alţii în lupta pentru bogăţii. În consecinţă, majoritatea consideră de la sine înţeles că fiecare canadian are asigurat un standard rezonabil de viaţă. Din păcate, lucrurile nu stau aşa.

Societatea Dreaptă va fi acea societate în care toţi oamenii vor avea mijloacele şi motivaţia de a participa. Societatea Dreaptă va fi acea societate în care libertatea personală şi politică vor fi mai bine asigurate decît oricînd în trecut. Societatea Dreaptă va fi una în care drepturile minorităţilor vor fi păzite de capriciile unor majorităţi intolerante. Societatea Dreaptă fi una în care acelor regiuni şi grupuri care nu s-au împărtăşit pe deplin din prosperitatea ţării li se vor acorda oportunităţi mai bune. Societatea Dreaptă va fi una în care problemele urbane cum ar fi locuinţele şi poluarea vor fi atacate prin aplicarea noilor cunoştinţe şi a noilor tehnologii. Societatea Dreaptă va fi una în care comunităţile noastre inuite şi de indieni vor fi încurajate să-şi asume drepturile depline oferite de cetăţenie prin politici care le vor oferi atît o mai mare responsabilitate pentru propriul viitor, cît şi o egalitate de oportunităţi mai plină de conţinut. Societatea Dreaptă va fi o Canada unită, unită pentru că toţi cetăţenii vor fi implicaţi activ în dezvoltarea unei ţări în care egalitatea de oportunităţi este asigurată, iar indivizilor li se permite să-şi găsească împlinirea aşa cum cred ei mai bine…

…Pe drumul fără sfîrşit către dreptatea perfectă, noi, cu alte cuvinte, vom reuşi în crearea celei mai umane şi pline de compasiune posibile societăţi.”

Nici mai mult nici mai puţin.

PDL: PENTRU O SOCIETATE DREAPTĂ

Să vedem dar, care sînt principiile pe care Blaga şi Noul PDL întemeiază construcţia unei Societăţi Drepte în România:

„Valorile afirmate de PDL, în funcţie de care partidul se angajează să acţioneze în viaţa politică sunt: Demnitatea persoanei umane, Dreptatea, Libertatea, Egalitatea, Solidaritatea, Responsabilitatea, Subsidiaritatea, subsumate binelui comun şi, ca o consecinţă a tuturor acestora, Democraţia.”

Demnitatea persoanei umane (singura dintre valorile PDL care nu va fi dezvoltată în continuare) este subordonată binelui comun – nu acţiunea politicienilor aflaţi în serviciul public, ci demnitatea cetăţeanului este relativă.

Mai mult, Democraţia este valoarea supremă în faţa căreia pălesc toate atributele unei persoane sau ale unui stat. Nu demnitatea şi libertatea personale, nu domnia legii într-un stat, ci puterea majorităţii. Ponta, înainte de plecarea la Bruxelles spunea: “Voi merge la Bruxelles sa reprezint interesele cetatenilor in baza mandatului pe care il am, Basescu are doar 5 judecatori care ii sint credinciosi. Basescu saboteaza Guvernul si Parlamentul, blocajul este total, cineva trebuie sa rezolve blocajul, iar acel cineva nu poate fi decit poporul roman. Sintem pregatiti, niciun pas inapoi. Stiam care sint armele folosite de presedintele Basescu, iar romanii pot sa decida daca vor sa ramina cu Traian Basescu si cei 5 judecatori ai domniei sale sau vor sa mearga pe alt drum.” Şi Ponta, ca şi Blaga, afirmă primatul democraţiei asupra legii. Cînd s-a spus că devansarea alegerilor în octombrie ar fi neconstituţională, Ion Iliescu a replicat: “Trebuie să se poată. Constituţia este opera oamenilor. Dacă există un consens e bine”. Dacă USL ar lua în toamnă 51% nimic nu ar mai trebui să le stea în cale – Domnia legii este relativă, Democraţia este valoarea supremă, absolută – aceasta este doctrina Noii Societăţi Drepte.

„Pentru PDL, dreptatea reprezintă o valoare centrală, iar tacticile, strategiile şi politicile partidului sunt dezvoltate prin prisma raportului acesteia cu celelalte valori. Pentru PDL, ca partid popular, dreptatea socială trebuie să asigure echilibrul între rolul din ce în ce mai important al persoanei umane în lumea contemporană şi comunitatea din care aceasta provine şi în care rămâne încadrată.”

Dreptatea socială, justiţia socială, valoarea centrală a noului PDL nu are nimic de a face cu combaterea corupţiei spre exemplu, sau cu justiţia în general. Justiţia Socială reprezintă efortul socialismului modern de a justifica redistribuirea masivă a veniturilor şi proprietăţii, coruperea şi transformarea victimelor abuzului în călăi, întărirea rolului de Unic Furnizor de Bunăstare al Statului şi intervenţia brutală a acestuia în economie pentru a “îndrepta” rezultatele jocului pieţei libere  (observaţi utilizarea unei terminologii militare ofensive în descrierea modalităţilor practice de concretizare a ataşamentului faţa de această valoare). Dreptatea (sau justiţia), prin ataşarea atributului “socială” este anulată, iar preferinţa pentru varianta “dreptate” nu dovedeşte altceva decît intenţie de manipulare a alegătorilor ataşaţi valorilor de Dreapta.

Mai mult pe inliniedreapta

Care e parerea ta despre dreapta reprezentata de PDL condus de Vasile Blaga?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult