Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri “Cele mai distruse 7 minuni ale Romaniei”: Saschiz, monument UNESCO abandonat

“Cele mai distruse 7 minuni ale Romaniei”: Saschiz, monument UNESCO abandonat

scris de Ziua Veche
282 Afisari

Ziuaveche.ro continua campania  “Cele mai distruse sapte minuni ale Romaniei” care are ca scop salvarea cladirilor de patrimoniu din Romania. In materialul de azi, prezentam minunea de la Saschiz, care stau sa cada din lipsa banilor si a preocuparii autoritatilor.




 

 

Comuna mureseana Saschiz se afla pe drumul european E60, la circa 20 de km de Sighisoara si circa 100 de Brasov. Aici se afla la poalele unor dealuri impadurite, un ansamblu de monumentele inscrise de UNESCO in patrimoniul mondial. Biserica evanghelica fortificata (care din fericire a intrat intr-un program de renovare) si Turnul de aparare construit de sasi in 1496, dupa modelul vestitului turn cu ceas din Sighisoara si se afla chiar la cateva zeci de metri de soseaua nationala. La 1,2 kilometri distanta, pe culmea celui mai impunator deal, la o latitudine de 500 m se ridica ce-a dea doua “piesa de rezistenta” a monumentelor de la Saschiz – Cetatea taraneasca ridicata la 1347, care este opera comunitatii germane din zona si care a constituit de-a lungul veacurilor locul de refugiere si aparare a celor din partea locului, in fata invaziilor inamice.

Din pacate zidurile inalte candva de 9 metri, ca si cele sase turnuri de veghe si aparare se macina si prabusesc de la un an la altul. Cu exceptia unui singur loc de cativa metri, vizitatorilor le este imposibil sa se urce pe metereze pentru a admira peisajul – dealurile din jur si intreaga suflare a Saschizului de la poale peste care se ridica Turnul si Biserica Evanghelica. Nimeni nu s-a invrednicit sa construiasca o scara de lemn si sa consolideze macar meterezele dinspre sat, pentru ca turisti sa aiba parte de satisfactie.

Ne-au trebuit 30 de minute sa urcam din sat, pana sus la Cetatea taraneasca. Nu e usor de urcat. Drumul e foarte prost, daca ploua te noroiesti imediat. Nu exista nicio portiune pietrificata, ci doar pamant batatorit de pasi. Nu exista un marcaj corespunzator. La cetate nu exista nicio amenajare, nici macar un panou cu denumirea si istoria cetatii, cum se poarta la orice monument care se respecta. Nu exista toalete, astfel incat vizitatorii care se arata zilnic, se refugiaza in padurea din spatele zidurilor. Pe scurt, nu exista nici cea mai minima investitie si preocupare pentru conservarea cetatii.

Turnul din sat se poate prabusi oricand

Mai grav se prezinta Turnul ce strajuieste Biserica Evanghelica de langa sosea, care nu poate fi vizitat deocamdata, din motive de siguranta. Exista si un anunt in care se cer scuze pentru acest impediment. Turnul este crapat serios, pe mijlocul fiecarei laturi, de sus pana jos. Se vede cu ochiul liber. Nu trebuie sa fi specialist pentru a realiza ca are grabnica nevoie de o consolidare. Care se lasa asteptata. Turnul este una din cele mai elegante constructii medievale a regiunii si ilustreaza perioada de glorie a epocii medievale.

Asezarea Saschiz are in prezent trei sate cu circa 2000 de locuitori, insa doar 70 mai sunt sasi, si acestia oameni in varsta, dupa depopularea masiva care a avut loc incepand dupa al Doilea Razboi Mondial si pana la finele anilor ’80, majoritatea sasilor refugiindu-se in Germania.

{gallery}gallery/04/saschiz{/gallery}

Turistii nu pot face azi mare lucru in Saschiz. Nu pot vizita prinauntru monumentele de la sosea, ci doar sa le admire de afara, intrucat nu sunt deschise. La cetatea din deal se incumeta doar cei cu conditie fizica si doar cand vremea e buna, pentru ca poteca e proasta si abrupta. Pensiuni nu am vazut in Saschiz. Primaria recomanda una singura, dar aflata in afara localitatii, cum mergi spre Brasov. In afara de uriasul panou de la intrarea in comuna, care anunta existenta monumentelor de patrimoniu mondial, nimic nu scoate in evidenta vreo amenajare aparte, care sa-i faca pe turisti sa inopteze aici. Ca in multe alte zone cu potential turistic exista doua proiecte europene (Natura 200 si Leader) pentru protectia habitatului, imbunatatirea calitatii vietii rurale si prosperitatea economica a locuitorilor din zona. Deocamdata doar pe hartie. Desi oamenii locului ne-au spus ca primarul localitatii face eforturi pentru a-i convinge pe sateni sa intre in program, optiunile oferite nu prea intereseaza pe nimeni, fara un ajutor financiar concret.

NOTA –  Asteptam de la voi, cititorii ziuaveche.ro, pe adresa patrimoniu@ziuaveche.ro , propuneri cu cea mai distrusa “minune” a Romaniei. Cu ajutorul vostru, al textelor si fotografiilor pe care le veti trimite spre publicare, campania va dura pana pe 30 aprilie. Noi vom strange propunerile voastre si le vom atasa unui memoriu pe care il vom inainta Ministerului Culturii si vom urmari pas cu pas ce fac autoritatile pentru a proteja monumentele de patrimoniu. Pe baza voturilor voastre vom alcatui un top cu “Cele mai distruse sapte minuni ale Romaniei”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS