Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Cum comentaţi proiectul UDMR de AUTONOMIE a Ţinutului Secuiesc

Cum comentaţi proiectul UDMR de AUTONOMIE a Ţinutului Secuiesc

scris de Ziua Veche
1 afisari

UDMR a finalizat redactarea primului proiect de autonomie privind Ţinutul Secuiesc pe care o recunoaşte şi o susţine inclusiv liderul partidului, candidatul maghiarilor la preşedinţie Kelemen Hunor, cel care urmează să o prezinte săptămâna următoare în spaţiul public.

Dragnea se joacă cu focul. Doar un pas până la Regiunea ţinutul secuiesc

Doar un pas până la Regiunea ţinutul secuiesc

Proiectul propune o formă radicală de autonomie pe criterii enice, transformând practic regiunea într-un stat în stat ar putea să aducă partidului UDMR opusul aşteptărilor, adică scoaterea de la guvernare de către PSD.

Această presupunere se fondează mai ales pe argumentul că PSD se bazează pe un electorat sensibil la teme naţionaliste. Mai mult, liderii social democraţi au anunţat încă de la începutul guvernării că nu numai că nu susţin iniţiativa autonomiei Ţinutului Secuiesc, dar dispun chiar de majoritate în Parlament pentru a guverna independent.

Decizia prin care liderul UDMR Kelemen Hunor, perceput până acum ca un om politic moderat, a anunţat susţinerea unui astfel de proiect controversat, este motivată prin apropierea acestuia de Viktor Orban şi ideologia radicală a partidului pe care îl conduce, Uniunea Civic Maghiară FIDESZ.

Câteva prevederi din cadrul proiectului:

”(…) Ţinutul Secuiesc se constituie ca o regiune autonomă, având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut, cuprinzând unităţi administrative din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.”

„Fără a prejudicia dispoziţiile privind drapelul României şi stema ţării, regiunea precum şi judeţele componente au steagurile şi stemele proprii, aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judeţene.”

„Organele regiunii sunt: consiliul regional şi executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. (…) În domeniile normative care nu sunt de competenţa regiunii, dar care reprezintă interes special pentru aceasta, consiliul regional poate vota proiecte de acte normative. Acestea vor fi trimise de catre preşedintele Guvernului României pentru a fi prezentate în Parlament. Un exemplar din proiect va fi trimis prefectului regiunii.”

„Executivul regional îşi are sediul în municipiul Miercurea Ciuc. Preşedintele regiunii este preşedintele executivului regional şi reprezintă regiunea. El participă la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea. Preşedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale de nivel regional din Ţinutul Secuiesc.”

„Drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut fac parte din domeniul public al regiunii.”

„În judeţele Ţinutului Secuiesc se instituie funcţii civile distincte pentru cariera funcţionarului public din administraţia de stat sau judeţană. Aceste funcţii sunt determinate pe baza organigramelor serviciilor respective şi care se intocmesc în scopul unor măsuri adecvate pentru a garanta existenţa personalului necesar.”

„2/3 dintre magistraţii de la Curtea de Apel Târgu Mureş, respectiv tribunalele judeţelor Covasna,Harghita şi Mureş şi a judecătoriilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Târgu Mureş, Sângerorgiu de Pădure trebuie să aparţină comunităţii maghiare, iar 1/3 comunităţii româneşti. (…) Cel puţin 1/3 dintre magistratii judecătoriilor din localitaăţile în raza de arondare cărora comunitatea maghiară este minoritară trebuie sa aparţină acestei comunităţi.”

„Un judecător ales dintre judecătorii aparţinători comunităţii maghiare din regiunea Ţinutul Secuiesc va face parte din Consiliul Superior al Magistraturii şi va participa la judecarea tuturor cauzelor care privesc această regiune.”

Administraţiile publice din regiune trebuie să folosească în raportul lor cu cetăţenii vorbitori de limbă maghiară limba maghiară, precum şi toponimele maghiare.”

Cum comentaţi proiectul UDMR de AUTONOMIE a Ţinutului Secuiesc ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult