Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Cum comentezi proporţionalitatea etnică a lui Tokes?

Cum comentezi proporţionalitatea etnică a lui Tokes?

scris de R. C.P.
3 afisari

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a solicitat sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, ca principiul proporţionalităţii etnice să fie introdus în legislaţia electorală înainte de alegerile din acest an, pentru a fi respectate astfel drepturile comunităţii maghiare din Transilvania.

Cum comentezi proporţionalitatea etnică a lui Tokes?

‘În 2012 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare. Pentru ca în campaniile electorale care ne aşteaptă, reprezentanţii partidelor politice să ofere României şi celor care trăiesc aici soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare, vă sugerăm, din nou, ca soluţie benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice, în legislaţia electorală care necesită, oricum, modificări’, afirmă deputatul european în documentul citat, care a fost prezentat public vineri într-o conferinţă de presă la Oradea.
În acest context, Laszlo Tokes îi transmite şefului statului o ‘iniţiativă pentru asigurarea reprezentării parlamentare echitabile a minorităţilor naţionale’, pe care de altfel i-a prezentat-o şi la începutul anului 2008. Soluţia propusă de deputatul european pentru satisfacerea dreptului la reprezentare proporţională şi la pluralism politic este ca organizaţiile politice ale minorităţilor naţionale să aibă posibilitatea în cadru legal ‘de a concura pentru un număr de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proporţional cu datele demografice relevante ale ultimului recensământ general al populaţiei’.
Europarlamentarul Laszlo Tokes cere sprijinul preşedintelui Traian Băsescu pentru a genera o dezbatere publică privind acest model de reprezentare parlamentară a minorităţilor naţionale şi pentru a-l implementa efectiv.

Cum comentezi proporţionalitatea etnică a lui Tokes?

7 comentarii

TURBINCA IVAN 08-01-2012 - 16:35

10% TREBUIE STABILIT PRAGUL ELECTORAL

Paul din Ohio 10-01-2012 - 00:40

Cred ca aici Tokes are dreptate.Mi se pare absurd ca „minoritati” formate din cateva mii de oameni sa aiba reprezentanti in parlament. In curand, palestinienii din Romania sau chinezii din Romania sau somalezii sau…vor cere si ei cateva locuri in parlamentul Romaniei.

urbos 10-01-2012 - 00:50

Nu trebuie sa existe minoritati in Parlament, doar votul trebuie sa te bage in Parlament. Chestia cu minoritatile a fost o gaselnita inca de pe vremea FSN pentru ca Puterea sa se foloseasca de javrele astea ca masa de manevra.

Paul din Ohio 10-01-2012 - 02:15

Nu sobrule, „Chestia” cu „minoritatile” a fost si in constitutia pre-comunista a Romaniei. Problema este ca pe atunci existau numai minoritati „istorice”, adica existente de sute de ani pe teritoriile locuite in majoritate de romani. Acum situatia s-a schimbat si te poti trezi cu o „minoritate” chinezeasca (sau somaleza, sau ruseasca) care va avea pretentii de reprezentare!

urbos 10-01-2012 - 03:06

Ma rog, atunci inseamna ca d-aia au pastrat-o, ca-i tot treaba comunista. Trebuie sa dispara.

olanescu 10-01-2012 - 09:38

toches vorbeste si ne acuza de -APUCATURI ANTI MAGHIARE- cit TUPEU cita NESIMTIRE poate sa incapa in acest individ!!??

gogu 13-01-2012 - 05:49

Comentam dupa ce iese tokes din puscarie. Pina atunci sa-l fereasca Dumnezeu ! Atit !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult