Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Cum e corect: romi sau tigani? Voi ce ziceti?

Cum e corect: romi sau tigani? Voi ce ziceti?

scris de Ziua Veche
4 afisari

Silviu Prigoană a lansat în parlament o iniţiativă legislativă de schimbare a denumirii de rromi în ţigani. Motivaţia este că titulatura de rrom “naşte confuzii pe plan internaţional. Altfel zis, poporul român este confundat cu populaţia rromă.


Academia Română sprijină iniţiativa lui Prigoană: Ţigan este numele corect al acestei populaţii transnaţionale, se arată într’un comunicat oficial transmis guvernului de către forul academic, la cererea premierului Boc.

„Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = „ţara briţilor, a englezilor”; Mauretania = maur + (et)ania = „ţara maurilor”, deci România = rom + ania = „ţara romilor”. E incorect. Se creează o falsă direcţionare”, afirmă iniţiatorul Prigoană în motivaţia sa legislativă.

Preşedintele Băsescu afirma în septembrie că schimbarea denumirii oficiale din “ţigan” în “rrom” a fost o greşeală, considerând şi el că s-a generat confuzie. În noiembrie 2004,oficialităţile româneşti au schimbat indicativul de ţară din ROM (de la englezescul Romania) în ROU (de la franţuzescul Roumanie). Motivul a fost chiar evitarea confuziilor.

Mai multe ONG-uri au ameninţat cu acţiuni de protest împotriva iniţiativei lui Prigoană.

Ciocnirea celor două tabere se anunţă dură.

Credeţi că Silviu Prigoană are dreptate să ceară revenirea la vechiul termen de ţigan”? Se creează confuzii? Dacă da, sunt aceste confuzii de natură a prejudicia imaginea ţării noastre? Este politically correct o modificare? Ar fi ea bine primită pe plan internaţional?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult