Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Cum vrea USL să schimbe Constituţia. Cum comentaţi ?

Cum vrea USL să schimbe Constituţia. Cum comentaţi ?

scris de Z.V.
6 afisari

Constituţia propusă de USL prevede obligativitatea ca preşedintele să desemneze premierul din rândul formaţiunii politice care a câştigat alegerile, stabileşte că primul-ministru reprezintă România la nivelul UE în chestiunile bugetare, permite schimbarea deciziilor CCR cu votul a două treimi din Parlament şi diferenţiază atribuţiile în privinţa senatorilor şi deputaţilor.

Noua Constituţie vizează de asemenea atât modificarea cvorumului pentru validarea referendumului, cât şi introducerea votului regional. Conform proiectului USL, membrii Curţii Constituţionale vor fi aleşi din rândul magistraţilor de carieră, iar parlamentarii care îşi schimbă partidul în timpul mandatului îşi vor pierde automat postul din legislativ.

Principalele prevederi ale Constituţiei propuse de USL:

-restricţionarea atribuţiilor Preşedintelui pentru reprezentarea României la CE
-impunerea Preşedintelui de a desemna premierul in partidul cu cele mai multe mandate
-modificare cvorumului pentru validarea referendumului
-schimbarea deciziilor CCR cu două treimi din numărul parlamentarilor
– membrii CCR vor fi aleşi din rândul magistraţilor de carieră
-Guvernul decide ordinea de zi din Parlament
-premierul va fi înlocuit dacă o moţiune de cenzură e adoptată
-traseismul politic duce la pierderea funcţiei
-introducerea regiunilor şi a alegerilor regionale
-mandate diferite ca durată şi atribuţii pentru senatori şi deputaţi

Într-o intervenţie la România TV, Victor Ponta a precizat că modificările se impun pentru a evita situaţiile „absurde” care rezultă în urma actualelor raporturi dintre instituţii. Potrivit lui Victor Ponta, respectivele prevederi se impun începând cu următorul mandat de preşedinte astfel încât să fie evitate conflictele din timpul mandatului lui Traian Băsescu.

„Trebuie să punem în Constuţie prevederea că în viitor preşedintele participă la şedinţele de guvern când e vorba de chestiuni militare sau de politică externă a Uniunii Europene. Prim-ministrul, aşa cum se întâmplă peste tot cu excepţia Franţei şi Ciprului să fie invitat în Consiliul European când se discută despre buget ca să nu mai avem conflicte şi situaţia abuzivă din acest an când cinci judeători ai CCR au adăugat prevederi la Constituţie”, a precizat primul-ministru, adăugând că una dintre principalele modificări va viza numirea şefului Executivului.

„Preşedintele va putea desemna prim-ministrul în primul rând de la partidul sau alianţa cu cel mai mare număr de voturi şi îi cere să facă o majoritate. Dacă reuşeşte bine, dacă nu cheamă al doilea sau al treilea partid şi dacă refuză şi al treilea atunci să dizolve Parlamentul. Acum, preşedintele poate pune pe cine vrea el premier şi şoferul şi secretara şi un jurnalist de la B1. Ideea e absurdă. Nu poate pune pe cine-l taie capul, trebuie să exprime votul în Parlament, altfel votăm degeaba”, a declarat Ponta.

Întrebat dacă este de acord cu ideea ca Parlamentul să fie automat dizolvat în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui are un rezultat favorabil şefului statului, Victor Ponta a precizat că respectiva propunere se impune cu codiţia ca scrutinul să suporte o nouă reglementare: „Am fost tot timpul de acord ca dacă la referendum poporul spune că nu trebuie demis preşedintele să fie dizolvat Parlamentul. Dar mai întâi trebuie să reglementăm referendumul”.

Considerati normale modificarile pe care USL doreste să le aducă Constituţiei ?

Ce propuneri aveţi pentru modificarea Constituţiei ?

43 comentarii

vodka 22-11-2012 - 11:57

Introducerea regiunilor şi a alegerilor regionale e o tampenie, care poate conduce la ilegalitati uriase si hotii fara margini.

geek-a-contra 22-11-2012 - 12:07

prezentare incompleta care poate duce in eroare. o prezentare ceva mai detaliata aici:
http://www.cotidianul.ro/regionalizare-parlament-al-regiunilor-si-stoparea-migratiei-politice-200309/

CORNELIU 22-11-2012 - 16:41

Ei vor să facă exact ce a făcut Băsescu cu ai lui îngenunchind pur şi simplu România.

urbos 22-11-2012 - 16:54

Adica?

florentin ionescu 22-11-2012 - 21:39

Vai, dar prost mai esti!

digital 22-11-2012 - 21:44

vai,da băsist mai poți fi,n-am crezut!

digital 22-11-2012 - 19:21

ce să mai îngenunchezi mă kktule,nu vezi că suntem pe burtă?!
în ce lume trăiești mă handylăule?!

teo 22-11-2012 - 17:32

Nu lasati acesti derbedei sa umble la legea suprema a tarii ! Vom ajunge de rasul lumii(ca parca acum cum suntem !!!!)

digital 22-11-2012 - 21:46

da,așa e lăsați-l pe băsex,numai el poate viola,Constituția,o pune pe masă și dăi…!
tu ești teo feminin sau masculin?!

Salut 22-11-2012 - 19:05

Nu, Nu, si iar NU,

Imi pare rau, dar din ce vad nu pare un proiect de Constitutie ci doar o carpire a vechii Constitutii.

Daca faceti asta, cu precedentele create de Basescu, Merkel, Barroso si alte jigodii consacrate, mai devreme sau mai tarziu se va gasi un alt Basescu care sa se stearga la Kur cu Constitutia si o alta Merkel/Barroso care sa se stearga la Kur cu vointa romanilor. Si la Golanisme, castiga intotdeuna Golanii. Si se gasesc destui pupincuristi care sa gaseasca un „pixel albastru” care sa prosteasca pop-ulatia si sa ajute jigodiile.

Cu alte cuvinte, la fel ca in precedentul istoric care incepe cu Dictatura regala, la inceput e „mai umana”, apoi din ce in ce mai dura.

Iata cateva idei / principii care ar trebui sa devina FUNDAMENTE:

– In primul rand, nici o structura NUMITA nu poate sa conturneze vointa structurii ALESE de pop-ulatie. Indiferent ca se numeste CCR sau altfel.

– Nimeni nu pleaca sa reprezinte Romania dupa cum il duce capul: mandate clare; parlamentul ratificaorice vorba a „trimisului”. Punct final.

– Presedinte formal, numit de Parlament

– Parlamentul controleaza totul, inclusiv Serviciile secrete.

– Pentru stabilitate: legi care cer majoritati de (sa zicem) 75% – obliga la negocieri; nu sunt usor de schimbat – spre exemplu, legile care exced un ciclu electoral.
– Fara substitute de Justitie, gen ANI, CNSAS, etc. Astea tind sa faca politica.
– Traseismul politic eliminat de la radacina, nu vrajeli ca acum. Nu se accepta: pana ieri a fost PDL-ist, da’ dupa amiaza si-a dat demisia; azi a numai bun -independent politic – pentru CCR.
– Vocea poporului sa se faca mai mult auzita; spre exemplu, nu vad de ce la CCR nu pot fi unul-doi reprezentanti numiti de Academia Romana; unul numit de Asociatia Universitatilor, etc. Nu neaparat Magistrati ; dealtfel „magistratii” (mai ales aia din Romania) NU sunt Dumnezei pe pamant.
– Justitia trebuie UMANIZATA – pop-ulatia trebuie implicata mai mult – (vezi si punctul anterior). Numai dupa aceea se poate spune ca „justitia este independenta”.
– Relatia cu UE sau cu orice alta entitate externa trebuie CONDITIONATA. Nu se poate ca Romania sa ramana sclava luyi Merkel, desi evident ca aia se pisa in capul romanilor.
– Aaaa – votul celor de afara care nu participa la viata economica a tarii – musai rediscutat SI ACCEPTATE IMPLICATIILE, inclusiv aceea ca viata romanilor poate fi influentata decisiv de fel de fel de indivizi carora le-a stat ceasul.

Si mai sunt….dar sper sa contribuie cat mai multi forumisti.

GRIGORE 22-11-2012 - 19:37

„Daca faceti asta, cu precedentele create de Basescu, Merkel, Barroso si alte jigodii consacrate”, ….vai de tine ….!

Inaptilor ..cum faceti rau acestui popor ,cum batjocoriti Romania …lichelelor.!

Salut 22-11-2012 - 19:40

Bravo! Ai reusit sa citesti pana la randul al 4-lea!
Fugi si fa nani, ca ai obosit!

digital 22-11-2012 - 20:19

1,de acord
2.parlamentul să fie ales prin vot nominal local-zonal-regional,nu pe coaliții și liste de partide,impuse și falsificate,iar cel ales să răspundă clar și strict după lege(care de fapt nu e),în fața alegătorilor!
3.președintelui să-i fie foarte bine reglementate atribuțiile,nu dacă-i președinte face și politică internă,și externă,și campanie electorală și conferințe de presă și declarații radio-tv și ce măsa-i mai trece prin kăpățână!
4.sri-ul să se ocupe de mafie și de siguranța națională,nu să se implice în procesul de urmărire al cetățenilor,sts-ul să asigure comunicațiile speciale ce țin de secretul la nivel strict al factorilor de decizie la nivel guvernamental și local(zonal)
sie înafară de lobby pt alegeri și de a da informații către terți așa ziși bussiness-mani,nu a făcut nimic
spp-desființat!
5.legi?!
cu legile e o problemă mare și gravă,ca și cu oug-urile….aici e de discutat frățică!!!!

6.ani,dna,ccr,csnas-DESFIINȚATE,iar imbecilii care au lucrat acolo,interzicera drepturilor cel puțin vreo zece ani!
7.de acord
8.nu se mai justifică dacă se desființează!
9.depolitizarea justiției
10.ue= mue.deci fără ue!
11.nici un vot din afara granițelor!NICIUNUL!

Salut 22-11-2012 - 20:54

O remarca.

Parlamentarii alesi „uninominal”. Tine cont de faptul ca Romania NU este stat federal…cu toate implicatiile. In plus, ramane de demonstrat ca, in Romanika, „alesul uninominal” ar reprezenta mai bine interesele cetatenilor care l-au ales. Spre exemplu, nu cunosc nici un caz in care vreo jigodie pedelista sa fi demisionat din PDL pentru ca „austeritatea lui Boc” ii afecteaza prea tare pe cetatenii din circumscriptia sa. Poate gresesc, dar consider ca rolul Parlamentului si parlamentarilor e sa faca SI Sa Controleze aplicarea de legi bune PENTRU TOTI cetatenii tarii. De podete, asfaltat 1,4 km in comuna Pucea si alte cele de felul asta se ocupa primarii, Cons. Judetene, etc.

digital 22-11-2012 - 21:00

păi tocmai,că de controlat și aplicat,nu li se rupe dar de ce dau primăriilor li se rupe sigur,deoarece acolo sunt sursele și conexiunile lor!
se vede că ești departe de România,într-un fel!
iar acolo ai putea să-i lovești,unde-i doare!
îți dai seama că la nivel național ar fi un mare pas înainte.

Salut 22-11-2012 - 21:13

Nu, nu cred ca ar fi un pas inainte. Ar fi o continuare a ceea ce se intampla acum: fiecare se ocupa si se pricepe la orice altceva decat ceea ce ar trebui sa faca si pentru ce e platit.

Dar, daca te gandesti la o metoda prin care „mandatul” „alesului” sa inceteze mai simplu si mai rapid atunci cand e evident ca a inselat vointa si asteptarile cetatenilor, atunci da, ar putea fi o parghie de stimulare.

Dar deja vorbim despre o limita a democratiei pe care nimeni nu a reusit sa o depaseasca intr-un mod convingator, desi exista incercari si chiar mici reusite prin unele parti.

digital 22-11-2012 - 21:20

democrația până la urmă se rezumă la individ,iar dacăindividul în comunitate nu are probleme și o duce bine,înseamnă că aceasta funcționează!
ruptura s-a produs la noi,atunci când băsescu aflându-se pe cai mari,a început să calce individul în picioare,începând cu profesori,medici,militari,iar apoi cu instituțiile!
aici a fost problema!
eu cred că individul e celula de bază a socității iar dac-l responsabiulizezi și-l faci la rându-i să responsabilizeze,societatea îi-l va reflecta mai devreme sau mai târziu!

florentin ionescu 22-11-2012 - 21:36

Ce ineptie!

digital 22-11-2012 - 21:40

@florentin băsescu
vorbești cu tine însuți sau ai uitat să stingi tv-ul?!

digital 22-11-2012 - 21:02

asta cu,parlamentar de bucale ales în craiova e frecție!

Salut 22-11-2012 - 21:18

Total de acord. Vezi cum sistemul de fapt incearca sa „pacaleasca” vointa electoratului?

Ei, aici bat eu: chiar daca in teorie un sistem suna bine, daca nu se poate aplica sau se aplica defectuos, e preferabil sa mergi cu un sistem imperfect, ale carui limite le stii si le poti controla.
In cazul nostru, e clar ca sistemul ne-uninominal produce mai mult control al parlamentarului de la centru (partid) dar experienta nu arata ca celalat sistem ar fi eliminat asta. Dimpotriva.

urbos 22-11-2012 - 22:59

Parlamentarii sa fie alesi PE LISTE!
Cetateanul trebuie sa voteze partide, adica viziuni politice, este imaginea despre societatea in care vrea sa traiasca.
N-are nici o legatura parlamentarul cu zonele geografice.El se duce in Parlament sa legifereze pentru TOTI, cand nu e vorba de federatie.
In plus, votand partide, cetateanul are un mai bun control, caci poate urmari cu usurinta miscarile partidelor pe scena politica, ce propun, ce promisiuni respecta etc, iar partidele ca intreg devin sensibile la vointa elecoratului, nu cu adunaturi de „nea Gica”, pe care nu-l poate controla nimeni de „uninominal” ce-i el, isi rezolva cetateanul problemele.
Pentru o si mai mare acuratete, votul poate fi preferential pe liste, adica se voteaza de pe lista de partid numai pe cine vrei, restul urmand sa intre sau nu, in oridine, in functie de procentul partidului obtinut in alegreri, pentru a pastra REPREZENTATIVITATEA, obligatorie atunci cand vrei un sistem democratic.

Salut 22-11-2012 - 21:03

Aaaa, mai e ceva ce trebuie lamurit prin Constitutie: Comportamentul inaltilor functionari de stat. Nu merge frate ca pana la 15.00 e dom’ secretar de stat cu tot ce implica asta iar dupa 15.00 merge nu stiu unde si isi eSprima „opiniile personale”. Opuse total politicii pentru care e platit si super-rasplatit.

Pribeagul 22-11-2012 - 20:04

1. Republica prezidentiala.
2. Alegeri prezidentiale si parlamentare desfasurate simultan. Mandat de 4 ani.

Cistigatorului sa i se ofere posibilitatea neingradita de a-si pune programul in aplicare. Guverneaza bine este reales, nu, pa si pu. De aici trebuie plecat.

Regiunea mi se pate a fi o structura in plus si… inutila.

ValVerde 22-11-2012 - 22:25

” Alegeri prezidentiale si parlamentare desfasurate simultan. Mandat de 4 ani”

=====

Prezidentiale si parlamentare defalcate la doi ani, nu simultane. Mandat de 4 ani pentru ambele.

VOT UNINOMINAL

Giga din Lesinata, sa reprezinte comunitatea lui, si sa raspunda pentru ce face in fata comunitatii lui.
Nu cu partidul, coalitia sau listele de fripturisti.

Nu conteaza de ce coloratura e Gica. Daca e bun pentru cei pe care ii reprezinta, sa vina partidele sa-i faca curte, nu pe dos.

Pribeagul 25-11-2012 - 16:55

„Prezidentiale si parlamentare defalcate la doi ani, nu simultane.”

De ce?

ValVerde 25-11-2012 - 17:04

Pentru ca nici una din parti sa aiba impresia de permanenta in urmatorii patru ani. (Permanenta in configuratia politica)
Ambii trebuie sa stie ca balanta se poate schimba repede.
Sa-i impiedici sa ia viteza spre extreme cu umbra votului la doi ani.
Ca sa poti sa corectezi stridentele, la urne, la doi ani, nu la patru.

digital 25-11-2012 - 17:30

băi,pentru un președinte normal la kap și o Constituție respectată,nu este o variantă sănătoasă!
ceea ce asusții tu e un surogat pentru schzofrenici și paranoici ca băsexu!
de când trebuie să înlocuim normalitatea și bunul simț,cu soluții de urgență gen vitălăul?!
marș mă la democrația ta,amerlocă și nu ne mai polua mințile!!!

digital 25-11-2012 - 17:32

nu vrei mă,alegeri în fiecare weekend?!
dreq de prostălău,ce ești!

Pribeagul 25-11-2012 - 18:13

Nu permanenta, ci stabilitatea politica cel putin la nivel de 4 ani este de dorit.

3 guverne, si urmeaza al 4-lea, intr-un an, este o situatie deplorabila pentru intreaga societate.

Alegeri concomitente si, in caz de proasta administrare, plecari simultate pare a fi solutia dezirabila.

Cine minte, nu-si respecta angajamentele si isi incalca juramintele plece invirtindu-se!

ValVerde 26-11-2012 - 15:55

@Pribeagul

Parerea ta…

” Cine minte, nu-si respecta angajamentele si isi incalca juramintele plece invirtindu-se!”

Da, dar daca Presidentia si majoritatea in Parlament vin de la acelasi partid care minte si isi incalca angajamentele, trebuie sa astepti 4 ani ca sa-i trimiti invirtindu-se.
Nu crezi ca daca ai posibilitatea sa schimbi pe unul sau pe celalalt la doi ani, ii vei avea mai domesticiti?

(Pentru cretinul degetel, care are alunecari la intelegere: alegeri la patru ani pentru fiecare institutie, termeni de patru ani pentru fiecare din ei, alegeri defalcate la doi ani)

ValVerde 26-11-2012 - 15:56

digital
25-11-2012 at 17:32
nu vrei mă,alegeri în fiecare weekend?!
dreq de prostălău,ce ești!

===

Da mai panselutza, dar numai daca sint referendumuri de demitere !!!

urbos 25-11-2012 - 17:07

Degeaba, atata vreme cat presedintele ar respecta Constitutia si foarte prost cand tovarasu presedinte nu prea are chef s-o respecte. Asa ca mai bine tovarasu pres sa nu fie ales deloc.

hgd 22-11-2012 - 22:39

fara regiuni, fara aleegri regionale

tomi 23-11-2012 - 01:01

Ce dreacu va certati atita? Sint dispus sa vi-l dau pe stralucitul nostru ministru de externe Ivet Liberman si dati-ne in schimb pe domnul Basescu, ce-l vom unge aici ministru de externe. Liberman va v-a face noua constitutie in care va include ca limba oficiala in Romania limba rusa, ca alta tot nu cunoaste, iar noi avem sansa ca domnul Basescu sa introduca macar ca a doua limba in Israel romana, si zau ca asi fi incintat decit sa aud la tot pasul pe stada sovietzkaia soiuza.
tomi

Salut 23-11-2012 - 01:04

Luati-l pe Basescu. Nu vrem nimic la schimb. Ba inca va mai putem da vreo 40 de astfel de „buni romani”, in frunte cu Ungureanu.

urbos 23-11-2012 - 01:19

Adica ni-l da pe-al lor, ni-l ia pe-al lor. Ji danu tare ca fularu de jmecher ce e.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-11-2012 - 02:59

Vei regreta amarnic amice ! Un gheseft de acest gen va va situa in importatori de nisip , asta pe ce a pus mana s-a desertificat iremediabil ! nu prea esti inspirat in ultima vreme ! Cu Basecu in frunte , fereasca SF. Dumnezeu ! Fa repede o spalatura stomacala ,macar !

nicostin 25-11-2012 - 07:14

pe fundal mai lipseste o poza ce ziceti de voiculescu cu un sobolan in gura cu figura lui base zicand MAI PRINS MOTANE DAR O SA TE INECI CU OSUL MEU.in rest de cei trei mocofani vorbesc vorbe ,ca de alt ceva tot nu sunt buni ,unul a aterizat la agricultura nici el nu stie ce cauta acolo,ceilanti doi au reusit performanta sa duca romania in timpul mineriadelor adica pe buzele tuturor vesticilor ce se intampla in romania

BULA 25-11-2012 - 07:34

FSN-istii vor sa schimbe „Constipatia”, sa bage un paragraf prin care sa li se dea voie sa ramana permanent la putere, sa distruga tara in totalitate ?

sugestie 25-11-2012 - 11:29

Procurorul General al Romaniei si cel al DNA sa fie numiti de Parlament.

vasile 25-11-2012 - 23:34

de cand a luat usl-ul putera se vede bucuria tiganilor care sponsorizeaza psd-ul partid de interlopi.Sa vedeti guvernare de pe 9 dec. incolo.

DXN 26-11-2012 - 21:39

da.
SE VEDE CHIAR FOARTE BINE!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult