Dan Puric: ''Singurul lucru ce trebuie avortat in Romania este clasa politica'' | Ziua Veche
Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Dan Puric: ‘’Singurul lucru ce trebuie avortat in Romania este clasa politica’’

Dan Puric: ‘’Singurul lucru ce trebuie avortat in Romania este clasa politica’’

scris de Ziua Veche
7 afisari

Dezbatere ziuaveche.ro – Pro sau contra avort? (II)

Pe langa opiniile interlocutorilor nostri ( Ana Blandiana ne-a trimis la Cruciada Copiilor) prezentam pozitia Bisericii Ortodoxe Romane. Desi a condamnat in mod constant avorturile, remarcam o premiera in pozitia BOR, care accepta situatii in care viata mamei este pusa ‘’realmente’’ in pericol prin sarcina sau nastere sau se refera la ‘’decizia pe care o va lua, in final  familia’’ in cazul  in care investigatia genetica descopera un copil nenascut anormal. Totodata, BOR analizeaza si ‘’ situatia unei sarcinii rezultate din viol sau incest. In cazul in care starea de graviditate s-a produs, copilul va trebui sa fie nascut si, dupa caz, infiat’’, spune Biserica.

ziuaveche.ro va gazdui, de miercuri, relatarile femeilor care au trecut prin experienta avortului si, in egala masura, ale celor care au apelat la fertilizarea in vitro

 

 

‘’Prin sange de mame’’

Desi are o agenda incarcata (miercuri pleaca la Leipzig, la o expozitie de carte), Ana Blandiana, pe care am dorit sa o cooptam la dezbaterea ziuaveche.ro pe tema pro sau contra avort, ne-a autorizat sa publicam cunoscutul (si tulburatorul) poem al domniei sale, Cruciada Copiilor, drept raspuns. Intr-adevar, legat de subiectul dezbaterii noastre, un adevar profund se poate exprima si atat de succint:

‘’Un intreg popor
Nenascut inca
Dar condamnat la nastere,
Foetus langa foetus,
Un intreg popor
Care n-aude, nu vede, nu intelege,
Dar inainteaza
Prin trupuri zvarcolite de femei,
Prin sange de mame
Neintrebate’’. (Ana Blandiana)

Dan Puric: “Cuvintele sunt de prisos: e o crima’’

Actorul, coregraful, omul de cultura si atitudine al cetatii, Dan Puric, a reactionat prompt la dezbaterea ziuaveche.ro.

Ziuaveche.ro: Dreptul la viata sau dreptul de a alege?

Dan Puric: ‘’Nu, nu, aici trebuie spus doar atat: un avort este o crima, este un pacat, pentru ca suntem crestini iar acest motiv este suficient pentru cine realizeaza asta. Dar, fireste, zeci de ani de comunism, plus inca douazeci in care ne-a tinut clasa politica postdecembrista, s-au soldat cu un dezastru. Societatea e facuta varza, varza morala, varza educatie. Una face cinci copii si-i omoara sau ii leapada langa gard iar alta nu mai stie cum sa devina si ea mama, aici am ajuns’’. Cuvintele sunt de prisos, spune Dan Puric, intr-o societate schilodita in suflet, urata si dezorientata. ‘’Lenea sufleteasca’’, cum spunea Puric, este in egala masura un pacat ce ne indeparteaza de la Dumnezeu. ‘’Si de aici, totul ne impinge in prapastie. Repet, suntem crestini si avortul este egal cu crima si pacatul. Singurul lucru, dar singurul care trebuie avortat in tara noastra este clasa politica. Un dezastru, o rusine’’.

‘’Intre libertatea de decizie si balastul constiintei’’

‘’Privind din perspectiva libertatii de decizie a oricarui om intr-o societate deschisa, avortul nu ar trebui sa constituie o tema publica si nici sa trezeasca controverse. Daca insa, bazandu-ne pe criterii religioase unanim insusite in tari ca Romania, atunci problema avortului se constituie intr-un balast al constiintei nationale’’, a declarat pentru ziuaveche.ro Doru Braia. ‘’Din punct de vedere socio-demografic, este de asemenea un act ce trebuie sa preocupe factorii decizionali, in masura in care orice societate isi stabileste un ritm de dezvoltare de cateva decenii inainte. Personal, constat cu intristare felul superficial, dar intensiv doar propagandistic, in care ne protapim din nou in fata analizelor temeinice. Nu sunt eu, Doru Braia, de acord cu aprobarea avorturilor dar, in acelasi timp, am o deosebita compasiune pentru femeile, mamele, care nu mai au au posibilitati de a creste si a educa mai multi copii in Romania de astazi’’

Ziuaveche.ro: Ne aflam, iata, in situatia in care suntem pe primele locuri in Europa in privinta ratei avorturilor. Multe femei umplu holurile clinicilor pentru a face un avort, in timp ce altele se roaga la Dumnezeu si la medici pentru a avea un copil, apeland la fertlizare in vitro..

Doru Braia: Intr-adevar, insa in privinta ultimei probleme, aici e o chestiune de instinct, instinctul organic, matern. In  momentul in care, din diferite motive, esti neputiincios sa realizezi ceva pe cale naturala, incerci sa realizezi prin alte mijloace, instinctul matern este puternic. Dar, fireste, femeile puioase nu stiu cum sa mai scape de copii, in timp ce altele…Nu pot sa nu remarc ca, in proportie de 90%, romanii se declara crestini si, in acelasi timp, incalca cu forta perceptele biblice, apeland la avort. Poti sa faci asta daca esti liber cugetator, dar nu poti sa fii botezat, sa te nasti botezat si sa incalci constiinta religiei tale. Personal, m-as bucura ca societatea sa-si permita sustinerea unei maternitati sporite in randul romanilor. Insa cred ca peste 30-40 de ani se va da dreptate unei explicatii din dictionarul englez din 1987, care spunea ca numele de Romania vine de la populatia rroma. Stiu ca si Ceausescu a reactionat atunci la asta. Dar, cifrele de natalitate ale acestei etnii le depasesc pe cele ale majoritatii.

BOR: Se incalca legea divina

Avortul a fost o practica straina crestinismului, cunoscuta intr-o lume in care nu exista nici teama, nici iubire de Dumnezeu. Toti Sfintii Parintii semnaleaza ca, in orice faza ar fi produs, avortul ramane pruncucidere. Prin el, se incalca porunca divina :” Sa nu ucizi” ( Iesire 20,13 ), a declarat, pentru ziuaveche.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

El este cu atat mai grav, se arata in mesajul Bisericii, cu cat constituie uciderea unei fiinte umane aflata in imposibilitatea de a se apara. Pe de alta parte, spre deosebire de anii trecuti, Biserica isi nuanteaza pozitia fata de practicarea avortului, tinand seama de anumite ‘’tendinte de justificare’’ a acestuia. Astfel, BOR se refera la situatia in care viata mamei este pusa ‘’realmente’’ in pericol prin sarcina sau nastere, la ‘’decizia pe care o va lua, in final  familia’’ in cazul  in care investigatia genetica descopera un copil nenascut anormal si la situatia unei sarcini rezultate din viol sau incest. In cazul in care starea de graviditate s-a produs, copilul va trebui sa fie nascut si, dupa caz, infiat, spune Biserica.

RU 486, indicativul Diavolului

Ziuaveche.ro prezinta, in continuare, punctul de vedere al BOR: ‘’Biserica a considerat totdeauna  drept pacat foarte grav, egal cu avortul in gravitate, si luarea de medicamente cu scop avortiv. Prin urmare, tot atat de grave ca si avortul chirurgical sunt barierele mecanice (steriletul si anumite pilule, inclusiv RU 486) prin care se urmareste impiedicarea nidarii ovulului fecundat pe peretii uterului (acestea sunt tot practici avortive) si medicamentele contraceptive, care, la randul lor, au consecinte nebanuite pentru trupul femeii.

Avortul si toate practicile avortive sunt pacate grele pentru ca:

a)     prin ele se ucide o fiinta umana;

b)    prin ele este afectata demnitatea femeii;

c)     ele prezinta riscul mutilarii trupului femeii, al imbolnavirii si mortii premature a mamei si a femei tinere.

Femeia nu trebuie redusa la nivelul de obiect al placerii barbatului, nu trebuie batjocorita si umilita in ceea ce ii este specific, anume feminitatea si calitatea de mama… (va urma)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult