Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Dezastru la Bac. Cine crezi că e vinovat?

Dezastru la Bac. Cine crezi că e vinovat?

scris de M.I.
4 afisari

Doar 44,47 dintre elevi au promovat examenul de Bacalaureat. În toată ţara s-au obţinut doar 64 de medii de 10. Sunt cele mai slabe note din istorie, la nivel naţional.

foto:opiniatimisoarei.ro

În peste 20 de licee din ţară, nici un elev nu a promovat Bacalaureatul. Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03 la sută, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie.

Comparativ cu cele din anii trecuţi, sunt cele mai slabe rezultate din istorie.

Sesiunea de vară a bacalaureatului a adus cele mai slabe rezultate din istorie în judeţul Arad, cu o promovabilitate de doar 36,43 la sută, înainte de contestaţii, comparativ cu 86,38 la sută în iulie 2010, în acest an existând licee cu un singur candidat promovat.

Doar 39,74 la sută din cei 7.221 de elevi din judeţul Dolj înscrişi la bacalaureat au promovat examenul, în timp ce anul trecut promovabilitatea a fost de 67 la sută.

E vinovat ministru Funeriu?

Sau camerele de luat vederi?

Ori poate profesorii?

39 comentarii

urbos 03-07-2011 - 21:26

Ce s-a intamplat la BAC face parte din politica de distrugere a fibrei nationale pusa in practica de acest partid dement condus ce catre sceleratul si tradatorul Basescu.
Oricine a urmarit grohaielile nebunului de la Cotroceni si a acolitilor lui, a putut observa ca evenimentele actuale vin „sa le confirme” tezele despre poporul lenes, despre scoala care scoate tampiti, despre poporul prost si iresponsabil, care, nu e astfel capabil nici sa inteleaga maretele realizari si proiecte ale Dementului Basescu.
Prin „demonstratia” de la BAC, romanii trebuie sa priceapa ca sint o natiune de prosti, de incapabili care nu merita nici studii superioare.

YAAKOV 03-07-2011 - 22:06

Habar n-ai de cum mai merg treburile la invatamant.Pregatirea elevilor a fost la fel ca in anii anteriori. Acum doar n-au mai copiat si de asta s-a obtinut rezultatul asta. Profesorilor le-a fost frica sa-i lase sa copieze, sa nu fie dati afara din serviciu.

Elevii nu mai invata nimic la liceu de peste zece ani. Am copilul la liceu si stiu ce spun. Li se dau note umflate, de la opt in sus. M-am luat de profesori pentru chestia asta si mi-au zis ca daca nu-mi convine sa-mi iau copilul si sa-l mut la alta scoala. S-au adaptat la vremurile astea si s-au pus pe „intrecerea socialista intre licee”, care dau notele mai umflate, sa intre la ce facultate vor, sau sa aplice la universitati din strainatate (le trebuie ca media de absolvire sa fie peste 9,50).
Situatia asta a fost generata de faptul ca se intra la facultate cu media din liceu, nu cu examen de admitere.

neacsum 03-07-2011 - 22:13

Ai dreptate yaakov

urbos 03-07-2011 - 23:43

Eu nici nu m-am referit la asa zisa dilema, cine-s vinovatii, elevii sau sistemul, ci la ceea ce au vrut sa demonstreze japitele de la putere.
Insa e clar ca sistemul este de vina. Este complet aberant ca facultatile nu mai organizeaza exemene de admitere. Dupa mine bacalaureatul in sine e inutil caci nu patalamalele trebuie sa conteze vreodata.

YAAKOV 04-07-2011 - 08:50

Sistemul a fost creat de toti cei care au condus tara dupa ’89. Cel mai mare rau l-a facut CDR-ul cu Andrei Marga. Atunci s-a dat totul peste cap. S-a renuntat la examenele de admitere la facultati si de atunci se intra cu media de la bac. S-a renuntat la prezenta obligatorie la cursuri (la facultati) si s-a introdus glisarea (trecerea in anul urmator fara sa fi promovat toate examenele), s-a introdus autonomia universitara si profii au inceput sa-si faca de cap (sa predea ce vor ei si dupa cum li se scoala). Nu este normal sa fii autonom in privinta deciziilor luate, dar sa fii finantat de altii. In invatamantul superior piramida s-a intors cu varful in jos si sunt mai multi profesori si conferentiari decat asistenti si lectori. De asta nu ajung banii de salarii, pentru ca sistemul a fost gandit pentru o structura normala, cu un profesor sau doi la varf, cu cativa confi si restul asistenti si lectori.
Iar asistentii si lectorii nu se mai preocupa de treburile normale, pentru ca stau zi si noapte sa-si contruiasca dosarul de avansare (cu copy-paste). Odata ajunsi profesori, o termina cu stiinta si se ocupa numai de spagi si invarteli (ba unii si-o mai trag pe la subsolul universitatii si sunt surprinsi de portar).
Doctoratele se dau pe banda. Au aparut adevarate fabrici de doctori (se numesc „scoala doctorala”). Ar trebui ca numai pentru functiiile de conferentiar si profesor sa se ceara acest doctorat si articole publicate, doar ca o recunoastere a meritelor stiintifice si fara o diferentiere la salariu atat de mare, cum era pe timpul lui Ceasca (atunci un asistent avea salariul de 2700 lei, iar un prof de maxim 4000 lei, iar acum diferenta intre salarii este astronomica).

urbos 04-07-2011 - 16:18

Da bai, toti ie de vina, stiu placa. Altceva mai ai de spus?

CZC 03-07-2011 - 22:44

România se afla pe locurile 3 – 4 în lume privind procentele de copii supradotaţi. Asta o spune un tânăr genial din târgu Mures, Lajos Kristoff, tânăr care face parte din grupul de specialişti condus de profersorul Florin Colceag în cadrul fundaţiei IRSCA Gifted Education. Florin Colceag: “În SUA este o rată de pierdere a copiilor supradotaţi de 50%. În România, este de 80%. Din cei 20% care sunt încurajaţi să se dezvolte, 80% pleacă apoi peste hotare.” “Este un sistem vicios la nivel politic, iar acesta se reflectă şi în plan economic. Dacă un lider este mediocru, el nu-şi va pune subalterni mai buni pentru că se va teme. Va alege subalterni mediocri. Aceştia, pentru a putea rămâne pe posturile lor, devin obedienţi. Această obedienţă existentă la nivel de sistem central se transmite la toate nivelurile, ceea ce duce la un stat totalitar, condus de un individ mediocru. Aici este marea problemă, pentru că de la acest nivel nu pornesc iniţiativele. Se frânează totul. “ Soluţie este înlăturarea urgentă a impostorilor din funcţiile de conducere şi instituirea unor mecanisme care să îngrădească accesul acestora la astfel funcţii. Poate nu e rea propunerea Cercului de testare pe calculator a celor propuşi pentru astfel de posturi.

YAAKOV 04-07-2011 - 08:26

Situatia asta, cu subalternii mediocri si obedienti, se intalneste frecvent in mediul universitar. Sefii de catedra si decanii si-au adus rudele, amantele, etc si ca sa nu le faca concurenta au angajat dupa asta numai imbecili. Absolventii mai de calitate s-au dus in strainatate.

Cauza problemei consta in vidul de putere creat dupa ’89. A fost inlaturat de la putere „proprietarul suprem”, care isi pazea averea cu miile de securisti si care era interesat ca lucrurile sa mearga bine, cat de cat. Secureii s-au pus pe furat si ca sa fie lasati in pace le-au indeplinit dorintele vesticilor si au distrus toata infrastructura economica a tarii.
Situatia va reveni la normal cand averea se va imparti intre clanuri si se vor crea alte structuri de putere. Indivizii vor avea nevoie de forta de munca calificata si vor sti ei cum sa procedeze (interesul poarta fesul).
Dar americanii si vesticii in general se opun acestui proces de consolidare a capitalului intern, pentru ca stiu ca dupa ce smecherii de la noi vor fi stapani pe tot ce misca in tara asta, influeta lor va fi minima.
De asta urla contra coruptiei si vor sa le confiste averile, ca sa-i reseteze pe smecheri.
Cum credeti ca s-a concentrat capitalul in Vest, nu tot prin escrocherii si smecherii cu banii statului ?

Cercul 03-07-2011 - 23:06

Asta e punctul 3 din planul lui Base de a face o tara de chelneri si de tinichigii. Pestele de la cap se inpute. Base a avut bun geamgiu sa-i lipeasca fatada dar slabi educatori.
La bacalaureatul de matematica(care decide daca pica sau merge) s-a dat mai greu la algebra si geometrie. Asta a facut ca si mai putini sa ia bacalaureatul ca de obicei. De obicei daca tinerii nu stiau analiza faceau la geometrie si algebra(ramuri mai bine aprofundate), asa daca face cineva e unul care a mancat exercitii pe paine toata scoala.
Tinerii acestia care n-au luat bacul nu se pot inscrie la facultate dar nici nu pot ocupa posturile ce se luau cu liceu(bibliotecare, secretare). Vor fi tineri cu 8 clase, muncitori necalificati. Vor lua drumul externelor si satului unde vor cobori si mai jos stacheta Romaniei. O proces de constiinta pentru cei ce l-au votat pe Basescu.
Vedeti de unde s-a inspirat Basescu din Coreea de Nord, unde universitatile au fost desfiintate ca sa fiti siguri ce hram poarta Base(stalinist).

Cercul 03-07-2011 - 23:08

Sursa nestiintei e la inceptul liceului la logica matematica ce nu e predata cum trebuie. Asta trebuie sa stie elevii pentru a se descurca nu formule, matematica nu-i de memorat.

CZC 05-07-2011 - 10:42

Le ce nivel credeti ca ar trebui introduse elemente de teoria multimilor si de logica? Moisil sustinea ca de la clasa intai. Am avut experienta cu unul din copii. Avand un invataor foarte bun a inteles ce i se preda si s-a vayut in deyvoltarea ulterioara a gandirii. Va intreb pentru ca am observat ca aveti pregatire in acest domeniu. Multumesc.

Cercul 05-07-2011 - 14:02

Logica matematica are un nivel de abstractizare superior algebrei, geometriei si analizei asa ca este prematur a se studia in clasele gimnaziale. Nu e vorba a se studia mai din timp si mai multi ani, ci a se face serios, nu pospaiul de acum. L.M. e similara oarecum fizicii atomice, pe care profesorii de fizica o trec repede cu vederea pentru ca li se pare exotica, si nici ei nu au aprofundat-o bine.
Elemente de teoria multimilor se studiaza deja in preliceal din ce stiu eu.
Asa ca profesorii de matematica dau copiilor aplicatii de calcul numeric, in loc de a-i invata sa rationeze, sa le strecoare elemente ale fundatiei metamatematicii.

CZC 05-07-2011 - 14:15

Nu ştiu cu ce vă ocupaţi, dar a sta de-o parte acum mi se pare o crimă. Aveţi suficientă pregătire pentru a ieşi în faţă. Am mai discutat şi cu alti specialişti care au o pregătire extraordinară dar stau pe „tusa”. Au motivat că au fost membrii PCR şi le e teamă. Cred că e cazul să se termine cu “vânătoarea de vrăjitoare”. Lichelele din PCR şi securitate sunt deja “aranjate”, sunt capitalişti de frunte şi cei mari mari critici ai vechiului regim. E cazul, dacă se mai poate, să se “dea cu ei de pământ”, la figurat bineînţeles, iar valorile să ia conducerea, indiferent de naţionalitate.

Cercul 05-07-2011 - 14:28

E clar ca daca „meritocratia” va fi forma de conducere a Romaniei, asta nu se va realiza prin vot. Individul voteaza exemplare similare lui. Vedeti cu ochii mintii milioane de „Basesti”, bandu-si mintile prin bodegi.
Eu am mai spus ca meritocratia va ajunge sa diriguiasca in Romania, dar nu ca urmare a unei actiuni de mobilizare, nici printr-un puci, ci firesc ca in felul in care merii ofera fructele.
Sa mai adaug ca proiectele de care vorbeam necesita si oameni cu timp pentru aplicatii. Aceste daruri ale stiintei cer ca un timp ganditorul sa-si abandoneze profesia.

Cercul 05-07-2011 - 14:07

Sa adaug ca o noua matematica poate fi construita de la zero cu ajutorul logicii. Iar teoremele se pot crea pe loc, in timpul rezolvarii exercitiilor, fara a fi memorate de inainte!

Liviu 05-07-2011 - 14:37

Asa se si nasc teoremele … Numai definitiile trebuie eventual memorate (mai bine zis cunoscute, stiute !).

Cat priveste dialogul d-tra cu CZC pare a fi facut de niste estraterestrii … Unul ii da cu „bagatul in politica” si altul cu meritocratia ca „fruct al omului” !!!

Eu zic sa iesim mai bine la lumina din mocirla si apoi vom mai vedea ce si cine „fructifica” … Insa treaba cu logica matematica este corecta si trebuia facuta bine si cu cap de cei cu cap !!!

CZC 05-07-2011 - 14:59

Ori eu m-am exprimat greşit, şi prezint scuze, ori dumneavoastră nu m-ţi înţeles, şi nu e nicio supărare. N+am zis nimic de „intrat în politică“. Am, zis dor că nu mai e timpul de stat de-o parte. Şi dumneavoastră propuneţi acţiune. Cum? Eu nu mă pricep, dar dacă porniţi la treabă “mă înham” cum zice n.m. Promit să nu mă mai cert cu nimeni. Eu sunt mai în vârstă, dar vreau o ţară normală pentru copii şi nepoţi. Prezint scuze tuturor celor pe care, poate, i-am supărat

Liviu 05-07-2011 - 15:16

Nu-i cu suparare pe aici … Ba au fost vremuri cand s-a luptat la baioneta !!!

Eu cred ca daca fiecare din noi ar face lucrurile ceva mai bine decat le-au facut parintii lor, si daca si-ar vedea cu adevarat interesul legat de natia si de tara asta si nu de cine stie ce promisiuni facute de tot felul de circasi moderni, atunci lucrurile ar merge implicit ceva mai bine … A nu sta deoparte inseamna mai intai si mai intai a lua atitudine in orice loc si in orice situatie ! Invatamantul s-a degradat pentru ca prea multi neaveniti si nemeritosi au intrat in sistem in timp ce aia care aveau ceva de spus au inchis ochii …

In rest lucrurile sunt destul de complicate … Noi sa fim sanatosi ! Si la iarna frig !!!

Cercul 05-07-2011 - 23:40

Dialogul „extraterestru” e datorat faptului ca nu am formatie juridica sau de stiinte politice, si gandesc lumea si societatea in termeni de cauza efect.
Nu cred in vot, cred insa ca stiinta va invinge.
Si capul se formeaza, evolueaza din ceva, nu e preexistent. Ganditi-va la evolutia fatului care fizic trece prin mai multe tipuri de animale, cam asa e si cu creierul.

YAAKOV 04-07-2011 - 08:57

Poate ne explica cineva de ce intr-o tara cu atatea titluri de doctor economia este terminata si nu s-a luat macar un Premiu Nobel. In Elvetia sunt foarte putini cetateni cu acest titlu stiintific, dar este tara banilor. La ce folosesc aceste doctorate, ca sa secatuiasca visteria statului ?

Ciu Huhu 04-07-2011 - 10:07

Esti invidios pentru ca nu ai reusit sa-ti iei un doctorat, nu te-a ajutat capul!

Cercul 04-07-2011 - 11:00

Basescu si ai lui ar vrea sa desfiinteze invatamantul pentru toti, sa-l faca doar copii celor cu bani cum e in SUA. Ca in proverbul: Cine vrea sa-si omoare cainele e de ajuns sa spuna ca-i turbat. Sa se spuna minciuna ca invatamantul e la pamant deci n-are rost sa -l urmeze tinerii.
Statele Unite au progresat pentru ca au oameni de idei, creatori. Un doctor in stiinte sau un profesor nu-i obligatoriu un matematician, fizician, chimist(persoana cu contributie in domeniul respectiv).
Nu exista cunoaste tacita in stiinta, capacitatea de a rezolva probleme nu e inascuta, se invata, altfel teoria demonstratiei, logica nu s-ar mai invata in facutati.
Cei cu contributii care schimba efectiv nivelul unei societati au fost oameni curiosi, interesati, nu intamplari ale naturii.

Cercul 04-07-2011 - 11:03

Toate facilitatile, viata comoda adusa de supermarketuri n-ar fi fost posibila daca tipi ca Faraday sau Galois, n-ar fi fost curiosi si s-ar fi multumit sa invete teoriile si metodele altora.

YAAKOV 04-07-2011 - 11:09

De unde stii tu cat ma ajuta capul, ma asta facut cu diploma la Spiru Haret ? Majoritatea celor inscrisi acum la doctorat nu stiu nici ce stiam eu cand am terminat liceul.

YAAKOV 04-07-2011 - 11:21

Ma Ciuhule, tu ai pregatirea mea ? Te bagi in seama cu oameni dintr-o categorie superioara. In mod obisnuit nici nu stau de vorba cu cei ca tine.

Ciu Huhu 04-07-2011 - 22:44

Yakove lesinatule, nu ai fost si nu vei fi niciodata in stare sa iei un doctorat, nu te ajuta capul, pa!

YAAKOV 05-07-2011 - 16:14

Lasa ma Huhule, ca ajungi tu conducator de doctorat (la Spiru Haret) si ma inscriu la tine.
Nu vreau sa mor pana nu am doctoratul la sertar. Poate ca si pe lumea cealalta e tot ca p’aci, cu diplome cat mai multe, si mi-o ajuta sa ocup o functie importanta.

Liviu 05-07-2011 - 14:46

Huhule. acum in Romanica CACApitalista si original democratica, numai aia care nu vor nu pot face un „doctorat” … Lucrarile „de doctorat” de dupa 2000 (adica dupa ce s-au incheiat ciclurile incepute pe bune, cu conducatori de doctorat facuti pe bune !) sunt in proportie de 99% niste simple compilatii, cu furt in toata regula, din lucrarile celor care le fac pe bune acolo unde treaba este serioasa si adevarata. Treaba cu „doctoratele” este atat de diluata ca nici macar apa de ploaie nu mai este …

geek-a-contra 05-07-2011 - 14:52

daaaa, de parca pe vremea lui impuscatu’ era altfel…. din ’86 pina in ’89 am lucrat intr-un institut de cercetare proiectare. aproape toate temele la care am lucrat au devenit teze de doctorat pentru diversi potentati ai epocii, deseori indivizi incapabili sa citeze tema si numele lucrarii….

Liviu 05-07-2011 - 15:21

Macar se bazau pe niste cercetari reale, verificate in practica … Acum totul este numai „electronic” si pe alocuri ceva hartii (mai mult administrative !). Ceea ce mai pot sa-ti raspund este ca acum s-a ajuns ca unii conducatori de doctorat sa le faca lucrarile doctoranzilor sau sa le dea lucrari mai vechi pe care aia sa le treaca in forma electronica ! Nu fac apologia vremurilor trecute insa la ce s-a ajuns in ziua de astazi este cu mult mai multa minciuna si mediocritate …

Giurgiu Crişan 04-07-2011 - 22:36

Cred că are mare dreptate Yaakov; şi în privinţa cauzelor care au generat rezultatele dezastruase la examenul de bacalaureat şi în privinţa cauzelor care au generat sărăcia actuală.

urbos 04-07-2011 - 22:40

Schizofrenicule, ce mai faci bre?

Ciu Huhu 04-07-2011 - 22:46

Tu esti Yaakov care posteaza cu nickul Giurgiu Crisan acum , a mai facut-o!

Giurgiu Crişan 05-07-2011 - 11:50

nu ştiu cine este YAAKOV, oricum de departe vă e net superior. Aici nu am postat decît cu numele Crişan.
Decît să băşiţi aici ce vă trece prin cap mai bine faceţi curat prin casă.
Dacă m-aţi vedea v-ar tremura izmenele şi kippa de frică.Cum văd e sat fără cîini pe aici devreme ce indivizi ca voi umblă slobod şi-şi trimit flatulenţele imaginaţiei lor infantile.

JJTe 05-07-2011 - 14:50

Subiectele au fost accesibile pentru noi toti… care s`au pregatit cat de putin nu si pentru cei care au pierdut timpul degeaba cu alte activitati neconstructive, numai amplificati atat situatia. Nu e vina nimanui !!! nu inteleg ce treaba aveti cu Funeriu ? isi face datoria de ministru` al invatamantului .Asta e Romania oameni buni tinand cont ca nu ne asigura nimeni un loc de munca bine platit dupa terminarea facultatii indiferent in ce domeniu am lucra de ce sa ne mai sinchisim pentru obtinerea unei hartii . (spitale inchise ,salariile scazute cu 25 %,batrani fara medicamente si lista poate continua …) ne trimit in exterior pentru un salariu mai bun ca sa ce ?? sa ramana in tara copii fara parinti crescuti la voia intamplarii de bunici si alte rude va mai intrebati de ce au un comportament bizar . Ne invartim intr`un cerc plin de mizerie .

CZC 05-07-2011 - 15:31

Pt. Domnul Liviu. Daca frigul ar omori toti „microbii” ar fi excelent.

Liviu 05-07-2011 - 23:56

Domnule, se fac mai bine de 20 de ani de cand sper ca ceva, „frigul”, sa-i trezeasca pe romani din mocirla ancestrala in care s-au tot zbatut si se mai zbat inca, adancind-o atat de mult incat aia de se dau salvatori decat sa ne arunce scara mai bine ne arunca firimituri pe fundul gropii … Nu de alta dar cand ii vezi cat de fericiti sunt si cum se bucura !!! A avut Ioan-Gyuri Pascu de la Divertis un monolog excelent prin anii ’90 (intitulat „Sunt multumit !”) care a surprins exact aceasta stare de spirit. Asadar s-au facut 20 de ani si suntem in aceeasi groapa numai ca ceva mai la fund din absolut toate punctele de vedere. Degeaba avem toate cele daca suntem inca in groapa si ne mocirlim in continuare … Castigul nu este in bilute colorate sau in mancaruri gustoase (cu tot felul de coloranti si aditivi !) ci in progresul care se realizeaza in mintea oamenilor, in civilizarea lor si in departarea de animal !

livia 07-07-2011 - 06:47

IN PRIMUL RAND, ABSOLVENTII care NU S-AU PREGATIT!!!
Cine munceste, reuseste, cine nu… pierde…

YAAKOV 07-07-2011 - 08:33

E de vina si sistemul, pentru ca profesorii au dat note umflate ca sa-i ajute pe elevii lor sa intre la facultatea dorita. Au fost dezinformati asupra nivelului real de pregatire, atat elevii cat si parintii lor. Elevi care in conditii normale ar fi fost corigenti la multe materii, au media generala peste 8. Iar la bacalaureat s-a copiat in anii anteriori si au crezut ca va merge si acum la fel.
Dupa asta, eu nu vad rostul acestui examen. Vrea Guvernul sa verifice situatia reala din invatamantul liceal ? Sa o faca prin teste date in timpul anilor de liceu, cand un esec se mai poate remedia, nu la spartul targului. Iar la facultate sa se intre prin examene la materiile specifice profilului urmat. Nu este normal ca o nota mica la limba romana sa bareze admiterea la Politehnica a unui absolvent dotat la matematica si fizica.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult