Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri După 20 de ani. Mineriada, Cozma, Iliescu şi căderea lui Petre Roman

După 20 de ani. Mineriada, Cozma, Iliescu şi căderea lui Petre Roman

scris de Ziua Veche
41 afisari

S-au împlinit 20 de ani de la caderea primului Guvern post-decembrist. Mii de mineri condusi de Miron Cozma au asediat Palatul Victoria. Trei oameni au murit în Piata Victoriei, iar guvernul Petre Roman a demisionat. România a ramas izolata pentru multi ani.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat la Antena 3, ca in 1990 ortacii au fost manipulati de presedintele Romaniei din acea vreme, Ion Iliescu, si de Traian Basescu, atunci ministru al Transporturilor. Pe 25 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului au plecat spre Bucureşti, nemulţumiţi că revendicările lor nu erau ascultate de guvernul condus de Petre Roman.

Au urmat câteva zile de teroare. Bilanţul trecerii minerilor prin Capitală în septembrie 1991 a fost unul tragic: trei morţi şi aproape 500 de răniţi. Confruntările au culminat cu demisia cabinetului condus de Petre Roman. Traian Băsescu ar fi declarat atunci că mai mulţi mineri i-au silit pe mecanicii de locomotivă să plece la drum, prin ameninţări cu arme albe. Ministrul Transporturilor de atunci ar fi încercat cooptarea serviciilor de securitate pentru oprirea minerilor terorişti, însă fără succes.

În aceeaşi perioadă, fostul premier al României, Petre Roman, se declara convins de faptul că Ion Iliescu a profitat de venirea minerilor în Capitală, pentru a-l îndepărta de la Palatul Victoria, mai ales pentru că în ultima perioadă relaţiile dintre cei doi se răciseră. Petre Roman mai spunea că în momentul pornirii lor spre Bucureşti, minerii deja primiseră ceea ce îşi doreau, astfel încât deplasarea lor nu mai avea miză.

Ion Iliescu, fostul şef al statului, cataloghează ca „fabulaţie” ideea că ar fi chemat minerii la Bucureşti. El l-a contrazis astfel pe Petre Roman, care a declarat imediat după evenimentele din 1991 că Ion Iliescu i-a instigat pe mineri să vină în Capitală pentru a-l face să-şi dea demisia. Mai mult, fostul preşedinte al României spune că Alianţa Civică îi îndemna pe minerii care plecau spre gară să se reîntoarcă în oraş şi îi instigau pentru a acţiona împotriva puterii.

Credeţi că Ion Iliescu i-a chemat pe mineri la Bucureşti pentru a dărâma Guvernul Roman? 

A fost Miron Cozma o marionetă ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult