Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Este “Povestea pulii”, a lui Ion Creangă, un act de cultură? Se poate difuza la televizor?

Este “Povestea pulii”, a lui Ion Creangă, un act de cultură? Se poate difuza la televizor?

scris de Ziua Veche
154 afisari

Aşa s-au întrebat, miercuri, deputaţii din Comisia de Cultură, în momentul în care au dezbătut iniţiativa legislativă prin care televiziunile generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze emisiuni culturale.

Ion Creanga Deputatul PDL Teodora Trandafir a ridicat problema semnificaţiei expresiei „emisiuni de cultură” din proiectul iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş.

Ea a spus că în timpul carierei sale în televiziune a făcut interviuri în direct cu mai multe personalităţi din domeniul culturii, printre care şi unii care “s-au scăpat rău” în anumite momente, folosind un limbaj care poate fi catalogat drept vulgar.

“Noi vorbim despre cultură, iar realizatorii din care eu fac parte încă sufleteşte nu înţeleg ce au de făcut sau nu vor sau nu pot fi contrânşi în niciun fel (…) Unde e cultură şi unde nu e, că nu pricep?”, s-a întrebat Teodora Trandafir.

“Asta pentru că am luat reţeta americană unde ‘fuck’ este la fiecare propoziţie”, a spus deputatul PSD Mădălin Voicu.

Discuţia a mers astfel în mod firesc spre “Povestea pulii” a lui Ion Creangă, denumită în mod ipocrit de pudibonzi “Povestea Poveştilor”.

Deputatul Mădălin Voicu s-a întrebat dacă aceasta poate fi citită de un mare actor în cadrul unei emisiuni de cultură.

După mai multe discuţii, deputatul independent Mircea Irimescu a spus că nu poate fi contestat faptul că “Povestea pulii” a lui Creangă face parte dintre “capodoperele” literaturii române. “Ce produce viaţa este cultură”, a mai spus Irimescu.

Totodată, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură, a fost de părere că membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pot să sancţioneze televiziunile atunci când acestea difuzează un anume conţinut cultural într-un interval orar nepotrivit.

Soluţia a venit de la Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, care s-a scuzat şi le-a spus deputaţilor că problema pe care şi-o pun în legătură cu “Povestea pulii” este de fapt “o falsă problemă”.

“În funcţie de conţinut, radiodifuzorul este obligat să transmită emisiunea cu pricina într-un anumit interval orar”, a spus Ioan Onisei.

Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a aprobat, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL Mirel Taloş. Potrivit propunerii legislative, “programele oferite publicului de radiodifuzorii care difuzează servicii generaliste de televiziune trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1.00 – 7.00”. Totodată, “programele oferite publicului de radiodifuzori care difuzează programe de televiziune specializate în ştiri trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1.00 – 7.00”.

Credeţi că e corect ca “Povestea pulii” – numele original dat de Ion Creangă – să fie poreclită “Povestea Poveştilor”?

Cine dă dreptul unei Comisii a Parlamentului să stabilească ce este un act de cultură şi să pună reguli pentru opera lui Creangă?

Credeţi că opere, gen “Povestea pulii”, ar trebui difuzate fără restricţie la televizor?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult