Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Este pregătită România pentru Şocul Foametei?

Este pregătită România pentru Şocul Foametei?

scris de Adrian Pătruscă
9 afisari

Preţurile la alimente se apropie de “cota de alarmă”, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale. Efectele se anunţă dezastruoase asupra stabilităţii globale.

Este pregătită România pentru Foamete?

Robert Zoelick, preşedintele BM a făcut apel sâmbătă, cu ocazia reuniunii de la Paris a miniştrilor de Finanţe ai G20, ba Grupul să considere “alimentaţia ca prioritatea numărul unu în 2011”, potrivit Le Figaro.

Creşterea preţurilor produselor agricole va încuraja o sporire a producţiei agricole, dar, în următorii doi ani, “s-ar putea să apară o sumă de tulburări, cu căderea unor guverne şi societăţi aruncate în haos. Creşterea continuă a preţurilor produselor alimentare, cauzată şi de escaladarea preţurilor la materiile prime agricole, este una din cauzele tulburărilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, a apreciat preşedintele Băncii Mondiale.

Efectele foametei au făcut deja ravagii. Potrivit statisticilor BM, în ultimele şase luni, 44 de milioane de oameni au fost aruncaţi sub pragul sărăciei extreme, care este de 1,25 dolari cheltuieli /persoană/zi.

Indicele preţurilor alimentare, calculat de Banca Mondială, a crescut cu 15% între octombrie 2010 şi ianuarie 2011 şi este doar cu 3% sub maximul din 2008.

Presiunile inflaţioniste cauzate de preţul petrolului, al energiei şi al materiilor prime sunt şi ele motive serioase de îngrijorare, a avertizat, cu aceeaşi ocazie, preşedintele Băncii Central Europene, Jean-Claude Trichet.


Este anunţata Foamete Mondială naturală sau provocată?

Face Foametea Mondială parte dintr-o conspiraţie menită să instaureze o nouă ordine globală?

Este Foametea Mondială din aceeaşi familie  cu actual Criză financiară, cu insurgenţele care zgâlţâie lumea arabă şi cu revoluţiile” care au transformat Lagărul comunist în piaţă de desfacere?

Este România capabilă să facă faţă unei crize alimentare?

Vor muri românii de foame, cu majoritatea pământurilor nelucrate, lăsate pârloagă?

Vor continua producătorii, în ciuda crizei alimentare, să nu colecteze lapte de la vacile din ograda ţăranilor români?

Va continua guvernul să impună restricţii transhumanţei oilor şi să pună beţe în roate ciobăniei?

Vor tolera în continuare primăriile ca ţăranii producători să fie împiedicaţi să ajungă în pieţe, iar ţiganii să vândă roşii iordaniene, piersici tunisiene, usturoi chinezesc şi salăţi olandeze?

9 comentarii

Roland Catalin Pena 21-02-2011 - 17:59

intrebarea, de ce facem copii…daca stim ce urmeaza…corect, fara news…Ca la SRS, saii de Dumneyeu sanatate….

Denali 21-02-2011 - 18:10

Dle PCR , facem copii , din acelasi motiv ptr. care toate speciile din Univers le fac…

Ptr. a perpetua specia ….

urbos 21-02-2011 - 22:18

Asa e ma alamare, tu esti doar un animal.

Denali 21-02-2011 - 18:08

La intrebarea numero uno , in opnia mea , foametea ( lumea inca nu a ajuns la aceata etapa, dar ne indreptam spre ea), este provocatat de …Lucru manual…nu de Natura…

Totusi pe mine ma intereseaza opinia dlui Europeanul , si a camaradului sau Bumerang…

Mihaela Taulet 22-02-2011 - 21:31

Bravo, Adi! Un exercitiu admirabil de scriere si in afara de asta ai reusit sa sintetizezi si sa descrii exact ceea ce se intampla si ceea ce stiu deja unii la Brux si la BM, FMI. Insa ai uitat ceva: cartofii frantuzesti, ca nu mai avem cartofi in tara asta…

Mihaela Taulet 22-02-2011 - 21:39

In plus, un litru de lapte in Franta costa 0,6eu, iar la noi costa 1,10 eu sau 1,20 eu. Spectaculos de prost, nu?! Deci poate fi si scenariul groazei in care oamenii se vor omori pentru mancare.

Viorica Ianc 24-02-2011 - 16:26

Nu intzeleg acum acest soc al foametei. Mai ales in Europa cat de cat sociala.

Socul foametei, poate la Masaii din Africa, poate in Sudanul crestin.
A fost provocat de Stalin in Ucraina si Basarabia.
Nici pe vremea lui ceasca si nici acum nu se moare de foame, mai ales la noi.

Didos 25-02-2011 - 08:01

800 de angajati in Bucuresti si alte cateva mii in restul tarii are Ministerul Agriculturii, care cu mult sarg si abnegatie au facut totul ca sa distruga tot ce inseamna agricultura in aceasta tara. Nu le-a fost usor; a fost nevoie de 20 de ani de eforturi, dar a meritat si rezultatele sunt uluitoare. Astazi agricultura Romaniei nu poate asgura siguranta alimentara a cetatenilor acestei tari, fapt pentru care se apeleaza la importuri.Daca s-a facut cate ceva pe ici pe colo, s-a facut doar cu eforturile proprii a unor oameni cu initiativa .Sunt sute de proiecte fezabile in toate domeniile agriculturii care ar avea nevoie de sprijin serios pentru a putea accesa la fonduri europene, dar armata de „specialisti ” a ministerului nu prea este interesata de asa ceva daca nu este putin „ajutata „.Continua fara rost si fara sens acordarea de subventii aiurea, aruncandu-se bani ,de atatia ani, intr-o groapa fara fund, fara nici un efect palpabil . Dupa mine subventiile trebuiesc acordate numai persoanelor si asociatiilor care au peste 50 de ha. teren si ele trebuie sa aibe o destinatie clara si verificabila ,functie de nevoile tarii. Este o poveste lunga, dar risc sa plictisesc, asa ca ma opresc. Cred cu tarie ca intr-un top al incompetentei Ministerul Agriculturii din Romania ocupa primele 5 locuri fara contracandidati. P.S. Exista si o parte comica : in mass-media reprezentantii ministerului prezinta realizarile unor investitori privati, ca pe propriile lor realizari.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult