UPDATE- Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării, informează Administraţia Prezidenţială.
„În temeiul prevederilor art. 92 alin. (1), art. 94 lit. c) şi ale art. 100 din Constituţie, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, şi având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 decembrie 2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul privind prelungirea mandatului de şef al Statului Major al Apărării, cu un an, domnului general Ciucă Gheorghe Nicolae-Ionel, numit prin Decretul nr. 950/2014”, precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrului Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.
„PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. Nu există o propunere valabilă pentru șeful Statului Major al Armatei”, a declarat președintele Klaus Iohannis. El a arătat că mandatul lui Nicolae Ciucă expiră la 31 decembrie, iar România nu poate rămâne fără un șef al Armatei. „Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată și am rezolvat-o după ședință”, a mai spus Klaus Iohannis anunțând că a semnat și a trimis spre publicare decretul prin care i se prelungește cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.
„Practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei. Nu există o propunere pentru șeful Armatei”, a spus președintele.
Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie iar „România nu poate să rămână fără șef al Armatei”, a continuat Iohannis.
Partidul Naţional Liberal susţine „total” decizia preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării; este o decizie „legală, corectă şi potrivită cu momentul în care ne găsim astăzi”, a declarat vineri liderul PNL, Ludovic Orban.
„PNL susţine total decizia preşedintelui Iohannis. Propunerea pentru funcţia de şef al Statului Major nu a îndeplinit condiţiile legale, dar decizia preşedintelui de susţinere a prelungirii cu un an de zile a mandatului actualului şef este o decizie legală, corectă şi potrivită cu momentul în care ne găsim astăzi. Domnul general Ciucă este un militar de carieră, cu experienţă vastă pe teatre de război, este un om dedicat slujirii interesului naţional, este dedicat punerii în practică a programului de înzestrare a Armatei Române, un om care niciodată nu a cedat la presiuni politice şi care a susţinut întotdeauna că interesul naţional şi punerea în practică a programului de înzestrare a Armatei este absolut necesară pentru România”, a precizat Orban, într-o conferinţă de presă.
„Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatului de șef al Armatei pentru generalul Ciucă”, „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase”, a subliniat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a convocat şedinţa CSAT pentru vineri, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României. Preşedintele Iohannis nu a acceptat propunerea ministrului Apărării pentru a prelua şefia Armatei de cître General-locotenent dr. Dumitru SCARLAT.
Președintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerea MApN pentru funcția de șef al Statului Major. Propunerea principală a fost generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, pentru conducerea Statului Major al Armatei. Această propunere a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, iar ulterior alte două propuneri ale ministrului Gabriel Leș ar fi fost respinse de șeful statului. O altă propunere a ministrului pentru funcția de șef al Statului Major al Armatei ar fi fost Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.
Președintele Klaus Iohannis a avut cuvinte aspre pentru PSD, pe care l-a acuzat de incompetență, și a anunțat că a semnat prelungirea cu un an a mandatului actualului șef de Stat Major, Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anunţat că nu va prelungi mandatul actualului şef al Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, care se încheie în 31 decembrie 2018. În momentul de față, la Cotroceni a fost trimisă propunerea cu numele viitorului șef al Armatei României.
Potrivit Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.
În exclusivitate pentru Ziua Veche, surse politice autorizate ne-au declarat că președintele Iohannis va semna decretul de numire în funcția de șef al Statului Major al Apărării până la 31 decembrie 2018.
În cursa pentru preluarea funcției de șef al Statului Major al Apărării au fost doi generali: actualul locțiitor al șefului SMAp, generalul locotenent Adrian Tonea, și șeful Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE, generalul locotenent Dumitru Scarlat.
Generalul Tonea, chiar dacă îndeplinește condițiile privind posibilitatea de a fi numit șeful SMAp, îndeplinind funcția de locțiitor al șefului SMAp, a iești din cursă deoarece ar trebui să fie trecut în rezervă la vârsta de 58 de ani, așa cum prevede Statutul cadrelor militare, și nu ar fi putut să-și ducă până la capăt mandatul de șef al SMAp.
În aceste condiții, singura variantă viabilă a rămas generalul locotenent Dumitru Scarlat, care a îndeplinit la un moment dat funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre
Nici ceilalți șefi ai categoriilor de forte ale armatei nu au intrat în cursa pentru preluarea funcției de șef al SMAp deaorece nu au cel puțin gradul de general locotenent sau, în mai puțin de patru ani, urmează să fie trecuți în rezervă, îndeplinind vârsta de pensionare.
Interesant este ce se va întâmpla cu generalul Ciucă, deoarece el mai are 7 ani până va ajunge la vârsta pensionării. Surse neoficiale ne-au precizat că este posibil ca generalul Ciucă să fie numit consilier prezidențial sau să plece la una din reprezentanțele militare românești de la Bruxelles, SHAPE sau Norfolk.
General-locotenent dr. Dumitru SCARLAT
Șeful Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE
Data şi locul nașterii:
•18 ianuarie 1965, Comuna Malu cu Flori, jud. Dâmbovița.
Situația familială:
• Este căsătorit şi are un copil.
Funcții îndeplinite:
De comandă:
• din 18 aprilie 2017: reprezentantul militar al României la NATO și UE, Bruxelles, Belgia
• octombrie 2014-aprilie 2017: şef al Statului Major al Forțelor Terestre, Bucureşti
• ianuarie 2014-octombrie 2014: locțiitor al şefului Statului Major General, Bucureşti
• ianuarie 2011-ianuarie 2014: comandant al Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, Cluj-Napoca
• aprilie 2008-ianuarie 2011: locțiitor al şefului Direcției Operații din Statul Major General, Bucureşti
• aprilie 2007-aprilie 2008: locțiitor al şefului Direcției Operaționalizare, Generare şi Evaluare Forţe din Statul Major General, Bucureşti
• iulie 2005-aprilie 2007: comandant al Brigăzii 34 Infanterie, Bucureşti
• aprilie 2003-februarie 2004: comandant al Batalionului 151 Infanterie (Iaşi) al Brigăzii 15 Mecanizat şi participa la misiunea „ENDURING FREEDOM”, Afganistan
• ianuarie 2000-iulie 2001: comandant al Batalionului 500 Logistic, Bucureşti
• mai 1994-noiembrie 1998: comandant al Batalionului 101 Infanterie, Slobozia
• mai 1990-septembrie 1991: comandant Companie stat major la Regimentul 10 Mecanizat, Slobozia
• octombrie 1987-mai 1990: comandant Companie infanterie la Regimentul 10 Mecanizat, Slobozia
• august 1986-octombrie 1987: comandant Pluton antitanc la Regimentul 10 Mecanizat, Slobozia
De stat major:
• februarie 2004-iulie 2005: şef Secție operații curente la Comandamentul 2 Operațional Întrunit, Buzău
• august 2002-aprilie 2003: şef Birou Operații Multinaționale la Statul Major al Forțelor Terestre, Bucureşti
• iulie 2001-august 2002: şef Birou Planificare Operații la Statul Major al Forțelor Terestre, Bucureşti
• noiembrie 1998-ianuarie 2000: ofițer de stat major în Biroul Planificare Operații/Serviciul Operații din Statul Major al Forțelor Terestre, Bucureşti
• iulie 1993-mai 1994: ofițer de stat major în Biroul Operaţii la Regimentul 10 Mecanizat, Slobozia
Înaintări în grad:
• 24.10.2016, General-locotenent – 2 ani
• 09.05.2013, General-maior – 3 ani
• 25.10.2007, General de brigadă – 6 ani
• 01.02.2004, Colonel
• 30.04.2000, Locotenent-colonel
• 25.10.1997, Maior
• 25.10.1994, Căpitan
• 08.01.1990, Locotenent-major, înainte de termen
• 23.08.1986, Locotenent
Studii şi cursuri:
• 1.10.2012-07.2014 – Master „Managementul securităţii în societatea contemporană”, Facultatea de istorie şi filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
• 14.11-16.12.2011, 09.04-11.05.2012, 18.06-17.07.2012 – Curs pentru pregătirea personalului didactic nivel 2, Universitatea Bucureşti
• 08.03-14.05.2010 – Curs NATO de cooperare regională (NRCC), NATO Defense College, Italia
• 2008-2009 (8 săptămâni) – Curs pentru pregătirea personalului didactic nivel 1, Universitatea Bucureşti
• 15.10-04.11.2008 – Curs postuniversitar de perfecționare – specializarea securitate şi bună guvernare, Universitatea Naţională de Apărare, Bucureşti
• 10-11.2006 – Curs „Introduction to NATO” (e-learning), Universitatea Naţională de Apărare, Bucureşti
• 2006 (2 săptămâni) – Curs de pregătire în domeniul comunicare şi relații publice pentru comandanții de mari unități şi comandamente
• 15.01-29.05.2005 – Curs limba engleză, Borden-Ontario, Canada
• 2004 – Doctor în științe militare
• 2004 (10 săptămâni) – Curs NATO pentru ofițeri romani (e-learning), Centrul de studii internaționale York St.John
• 26.07-06.08.2004 – Curs PKO pentru ofițerii cu funcții de conducere, Newport Rhode Island, SUA
• 01-12.10.2001 – Curs internațional pentru ofițeri de comandă, Nordcaps, Norvegia
• 12.03-13.07.2001 – Curs postuniversitar de conducere a marilor unități din forțele terestre, Academia de Înalte Studii Militare, Bucureşti
• 30.08-22.10.1999 – Curs proceduri de comanda şi stat major specifice NATO la nivel brigada trupe de uscat, în limba engleză, NATO PfP Regional Trening Centre, Bucureşti
• 01.10.1998-31.03.1999 – Curs intensiv limba engleză, Academia de Înalte Studii Militare, Bucureşti
• 01.09-30.09.1997 – Curs învățare limba spaniolă, Institutul Cervantes, Bucureşti
• 05-16.06.1995 – Curs armament greu de artilerie, UM 01591 Ploieşti
• 09.09.1991-31.07.1993 – Facultatea de arme întrunite, Academia de Înalte Studii Militare, Bucureşti
• 31.01-30.06.1988 – Curs avansat pentru ofițerii de arme/specialități militare (curs comandanţii companie), Centrul de pregătire al infanteriei, Făgăraş
• 15.09.1983-23.08.1986 – Școala militară de ofițeri activi „Nicolae Bălcescu”, Sibiu
• 09.1979-06.1983 – Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza
Distincții şi decorații:
• Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer cu însemn de război (2004)
• Decorația ”Legiunea de Merit” SUA (2017)
• Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2016)
• Medalia națională „Pentru Merit” cls. a III-a (2000)
• Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani (2011), 20 de ani (2006) şi 15 ani de activitate (2001)
• Emblema Onoarea Armatei României (2009)
• Emblema de Onoare a Armatei României (2011), Statului Major General (2012), Informațiilor pentru Apărare (2014), Resurselor Umane (2015), Medicinii Militare (2013), Forțelor Terestre (2011), Forțelor Aeriene (2013), Forțelor Navale (2014)
• Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a (2012), „În Slujba Păcii” cls. a III-a (2011), „Emblema de merit „Știința Militara” cls. a I-a (2011)
Limbi străine:
• Limba engleză
• Limba spaniolă