Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Există o mafie imobiliară care întârzie restituirea proprietăţilor?

Există o mafie imobiliară care întârzie restituirea proprietăţilor?

scris de Roland Catalin Pena
8 afisari

CEDO a emis, în 2010, o hotărâre pilot prin care a acordat statului român un răgaz de 18 luni ca să rezolve problemele legislaţiei privind restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti.

Lacul Vacaresti a fost furat proprietarilor cu acte de catre guvernantiCrinuţa Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a declarat, pentru Bursa, că în acest sens a fost constituit un grup de lucru interministerial, format din reprezentanţi ai instituţiilor implicate în procesul de restituire, respectiv de despăgubire: Ministerul de Finanţe, Ministerul de Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului.

Obiectivul este simplificarea şi eficientizarea soluţionării dosarelor. Se vizează, de exemplu, instituirea de termene de transmitere a dosarelor de către autorităţile locale către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

„Este greu de estimat cât durează până când un dosar este soluţionat, mai ales că asta depinde de cât de repede este procesat la nivelul primăriilor şi al prefecturilor sau chiar de diligenţa foştilor proprietari care, uneori, nu depun toate actele necesare”, a spus Dumitrean.

De la înfiinţarea, la  ANRP au ajuns aproximativ 48.500 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, care în acest moment se află în diferite stadii de soluţionare. Mai sunt aproximativ 90.000 de cereri de restituire, formulate la nivel naţional, în temeiul legislaţiei fondului funciar, din care aproximativ 23.000 au fost depuse la Autoritate. Dintre acestea, Secretariatul Comisiei Centrale a aprobat 14.533 de rapoarte de evaluare şi au fost redactate deciziile reprezentând titlul de despăgubire, restul dosarelor aflându-se în diferite stadii de soluţionare.

Există o mafie imobiliară care întârzie restituirea proprietăţilor?

Ar fi necesară o intervenţie a procuratorii după modelul celei din vămi?

Sunt mai vinovaţi primarii sau guvernanţii pentru bătaia de joc la care sunt supuşi de peste 20 de ani adevăraţii proprietari?

Ce crezi că ar trebui făcut pentru a se face în sfârşit dreptate?

Ştii cazuri în care autorităţile îşi bat joc de proprietari?


7 comentarii

din timisoara 14-02-2011 - 23:29

din 1998 ma judec cu primaria timisoara ptr. un teren , am castigat acuma 3 ani cu definitiv, irevocabil si cu titlu de punere in posesie.
iata ca nici dupa 13 ani , primarul acest gunoi-ciuhandu nu m-a pus nici acum in posesie. numai stiu ce sa fac?

urbos 15-02-2011 - 01:26

Te duci cu forta.
Dupa asta sa te dea ei in judecata daca mai le da mana.

din timisoara 15-02-2011 - 09:32

bine , ma duc cu executorul afara si sa zicem ma pune in posesie, dar fara reprezentantii primariei, este rezultat zero. cine imi face actele de proprietate ?
sau facut cereri sa iasa in camp dar nu au binevoit. primaria mi-a facut 2 oferte in cu totul alta parte , ci nu unde am eu parcela. acolo nu are cautare pamantul , iar aici este cativa euro/ mp. vezi asta e .

Ereticul 15-02-2011 - 11:20

Daca imi permiteti o sugestie: notificati in scris primaria pentru efectuarea formalitatilor cerute de lege (prin avocat sau prin executor judecatoresc); in cazul in care nu va raspud sau va refuza, ii puteti da in judecata pentru lipsa de folosinta a terenului.

Ereticul 15-02-2011 - 00:42

Există o mafie imobiliară care întârzie restituirea proprietăţilor?
Nu.

Ar fi necesară o intervenţie a procuratorii după modelul celei din vămi?
Nu.

Sunt mai vinovaţi primarii sau guvernanţii pentru bătaia de joc la care sunt supuşi de peste 20 de ani adevăraţii proprietari?
Guvernantii.

Ce crezi că ar trebui făcut pentru a se face în sfârşit dreptate?
Restituire in natura in absolut toate revendicarile (in cazul imobilelor demolate si ocupate de alte constructii sa se dea un teren echivalent cu valoarea fostului teren plus a fostei constructii).

Ştii cazuri în care autorităţile îşi bat joc de proprietari?
Da. Multe.

onofrei georgeta 15-02-2011 - 13:35

Cazuri sunt si vor fi atata vreme cat dosarele analizate si ajunse la faza finala ,nu vor fi rezolvate.Eu si sora mea suntem in aceasta situatie de a avea titlul de plata in mana si nu putem face nimic cu el.Atunci de ce se mai analizeaza dosare in continuare si se mai dau spearante unor oameni ajunsi la varsta pensiei si care au atata nevoie de acesti bani?
Asta o consider o bataie de joc si o desconsiderare totala a fostilor proprietari care au suferit atatia ani ca sa li se faca dreptate.
Chiar nu exista solutie de rezolvare a acestor situatii?Chiar cei care au sume infime nu au nici un drept sa si le recupereze ,in vreme ce multi cu sume enorme, le-au recuperat ?
Pacat ca amaratul de popor roman este atat de chinuit de o mana de parveniti carora nu le pasa de semenii lor.Suntem de rasul intregii lumi.

Morkova Vesela 15-02-2011 - 14:20

Aaa, daca nu dati spaga…. Pai, care e rolul comisiilor astea, ei n-au dreptu sa fie proprietari? Ori, cum sa poti sa-ti iei o vilisoara din salariul de la stat?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult