Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Facebook: Socializare sau spălare de creier ?

Facebook: Socializare sau spălare de creier ?

scris de Adrian Pătruscă
29 afisari

  Oamenii se sinucid pe Facebook. Se numeşte “reţea de socializare”. O puzderie de indivizi intră în reţea şi se simt “integraţi”. Într-un grup, într-o comunitate. Aici îşi pun pozele de la nuntă, de la botez, din concedii. Şi îşi fac iluzii că le arată unora care le preţuiesc. De partea cealaltă, “prietenii” se uită la ele ca voyeurii, cărora li se permite să vadă pe gaura cheii momentele intime.Simte însă cineva ceva? Încearcă cineva cu adevărat vreun sentiment?


Facebook De unde “prietenie”? Atât de ieftin a ajuns acest cuvânt? Fericit cel ce are doi-trei prieteni! De unde sute sau mii, doar pentru că nişte damblagii intră să-ţi vadă pozele pe care tu, cocoş plin de tine, le pui pe Facebook, de la tăierea de moţ a ăluia mic? Sau din concediul din Antalia? Sau de la petrecerea de majorat? Ca să vadă lumea ce lume bună a venit la tine. Ce gagică ţi-ai tras. În ce locuri exotice îţi permiţi să te întinzi.


Izolarea a ajuns o industrie. Oamenii plătesc pentru iluzia socializării. E plină strada de puşti cu căştile în urechi, care nu aud nimic din ce se întâmplă în jurul lor. Jocurile pe calculator sunt terenul celor care fug de realitatea cenuşie şi rece: aici ei sunt eroi, dincolo, în lumea reală, luzări. Jocurile pe calculator înlocuiesc şi compensează viaţa reală: spală şeful pe jos cu mine, lasă că împuşc şi eu câteva sute de ticăloşi la “Call of Duty”!

Căldura căminului, a familiei, a întâlnirilor vesele cu prietenii, e înlocuită de alde Facebook. Sinistră farsă!

 

Aveţi conturi pe reţelele de socializare?


V-aţi întâlnit vreodată, faţă în faţă, cu unul dintre “prietenii” de pe Internet?


În momentele grele ale vieţii, v-aţi baza pe prietenii de pe Internet?

Confruntat cu o situaţie dificilă în viaţa reală, v-aţi simţit tentat să reacţionaţi ca unul din eroii din jocurile favorite? Sau aţi băgat capul la cutie, pentru că sunteţi Superman numai pe calculator?


Este izolarea o direcţie spre care ne împinge lumea modernă?


Ne face izolarea mai vulnerabili în faţa hegemonismului mondialist?

 

9 comentarii

Rasputin 08-01-2011 - 08:42

Facebook este o uriaşă păcăleală, din care, cîştigat este doar proprietarul, care s-a îmbogăţit din publicitatea făcută pe spinarea mocofanilor.

Ereticul 08-01-2011 - 08:54

Subscriu. N-am inteles niciodata cu ce e diferit Facebook de restul platformelor sociale, cu exceptia faptului ca proprietarul este ovrei si probabil sustinut de „comunitate”.

geek-a-contra 08-01-2011 - 09:21

si crezi ca forumurile gen ziua veche nu sint tot chestii comerciale? tot efortul depus de cei de la ziar cu ce este (ras)platit? cu satisfactii morale? traficul crescut artificial de catre cei care posteaza si, mai ales, de cei care acceseaza site-ul asteptind raspunsuri duce la cresterea cotei si implicit a cistigurilor din reclame

Ereticul 08-01-2011 - 08:49

Aveţi conturi pe reţelele de socializare?
Da.

V-aţi întâlnit vreodată, faţă în faţă, cu unul dintre “prietenii” de pe Internet?
Da. (nuanta: pe multi dintre fostii colegi de scoala generala, liceu, facultate i-am regasit cu ajutorul internetului).

În momentele grele ale vieţii, v-aţi baza pe prietenii de pe Internet?
Depinde. Pe multi dintre ei da.

Confruntat cu o situaţie dificilă în viaţa reală, v-aţi simţit tentat să reacţionaţi ca unul din eroii din jocurile favorite?
Da.
Sau aţi băgat capul la cutie, pentru că sunteţi Superman numai pe calculator?
Nu.

Este izolarea o direcţie spre care ne împinge lumea modernă?
Nu.

Ne face izolarea mai vulnerabili în faţa hegemonismului mondialist?
Da, daca acceptam sa ne izolam. Dar din punctul meu de vedere comunicarea cu mijloace moderne nu inseamna izolare, ci opusul ei.

geek-a-contra 08-01-2011 - 09:17

foarte pe scurt: facebook-u’: o scula buna de a regasi persoane pe care le-am cunoscut cindva.

sa-mi fac noi prieteni? poate doar corespondenti. nu cred in prietenii facute „in orb”. un prieten se face in urma unui proces de interactionare mai complex decit un schimb de poze si declaratii frumoase, deseori infrumusetatoare dar la fel de des false.

nu stiu altii cum sint, da’ mie, unu’, nu-mi ajunge timpul sa ma intilnesc cu prietenii adevarati d’apai sa-l risipesc online cu aia virtuali. si, vorbind de timp consumat online: ce perare aveti de cei fro doi, trei, forumisti ziua care ii vezi postatind aproape non-stop, inclusiv in zilele craciunului si de anul nou. ce fel de viata or fi avind oamenii aia?

bubulina 08-01-2011 - 11:34

Intrebarea esentiala este: folosim facebook-ul pentru a socializa, sau il lasam inconstient, dar voluntar, sa ne spalam creierul si viata in el. Si cum raspunsul tine de fiecare, articolul este abuziv pentru a fi doar un sondaj.

Vatuf 10-01-2011 - 14:01

Asa prostie nici c-am mai auzit demult. Se sinucid oamenii pe facebook. Ba, voi ati inebunit deabinelea? Aveti vreun caz concret? Cine se poate sinucide pe facebook si de ce? Facebookul este si ea o gaselnita care isi va face veacul pentru o vreme si pe urma va dispare si asta cind se va descoperi altceva.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS